Annonce
Med Kristian Thulesen Dahl ved roret er det både gået og ned for Dansk Folkepaeti. Lige nu er partiet ude i en svær sø, og lokalt savner man indflydelse. Arkivfoto: Keld Navntoft/Ritzau Scanpix
Danmark

Sprækker i DF's bagland: Flere formænd bakker op om kras kritik

I DF's bagland er der både opbakning til og modstand af Anders Vistisen markante kritik af partiets ledelse. Men primært gælder det om at ikke at få sagt for meget.

Partikrise: Ude i Dansk Folkepartis lokalforeninger rumler uroen side om side med frygten for de tørre verbale tæsk, der vanker fra partiledelsen, hvis nogen drister sig til ikke at marchere i takt med partidisciplinen.

Det er situationsbilledet, efter Anders Vistisen, hovedbestyrelsesmedlem og tidligere gruppeformand i EU-Parlamentet søndag forholdt sig særdeles kritisk til partiledelsens håndtering af tabet af vælgere. Det skete dels i et interview, dels i en kronik, begge i avisen Danmark.

Det kommer blandt andet til udtryk, da avisen Danmark ringer til det telefonnummer, der opgives som kontaktnummer på partiets facebookprofil for Rudersdal lokalforening. Det tilhører foreningens lokale formand, Peter von der Wehle.

- Over for medier har jeg ikke lyst til at sige noget. Jeg har ikke lyst til at blive hængt ud. Vi stopper her. Tak for opringningen, lyder det, inden han afbryder forbindelsen.

På Facebook optræder han mindre ordknap. Her han han gengivet hele søndagens interview med Anders Vistisen, fordi, forklarer han, at han er enig i kritikken.

I en tilhørende kommentar fra en af fb-profilens læsere får Vistisen opbakning og ros får at påpege partiets problemer. Hertil svarer Peter von de Wehle, at lokalforeningen "er fuldstændig enig! Men ledelsen ser helst ikke offentliggørelse af sådanne holdninger."

Det eneste, jeg vil sige, er, at partiet befinder sig i en beklagelig situation, og at Anders Vistisen har min fulde opbakning

Grethe Møgelvang, formand for Dansk Folkepartis lokalforening i Syddjurs.

Glemte sit dna

I sin kronik og i interviewet i avisen Danmark giver Anders Vistisen udtryk for disse holdninger.

De handler det primært om, at partiet, det vil konkret sige Kristian Thulesen Dahl og den øvrige partiledelse, ikke har nogen strategi for, hvordan man bevæger sig op og ud af den bølgedal, vælgerkorpset ved folketingsvalget og europaparlamentsvalget, sendte partiet ned i, og som meningsmålingerne har fastholdt partiet i siden.

Anders Vistisen mener, at partiet mangler en politisk ideudvikling og har opført sig handlingslammet, siden Nye Borgerlige og Stram Kurs dukkede op som konkurrenter i holdningen til fremmede.

I den forbindelse lyder hans analyse, at partiet glemte sit dna i 2015, da flygtninge overskred grænsen og begav sig til fods ad de danske motorveje: Partiet skulle have forlangt, at den daværende venstreregering havde lukket grænserne - og væltet den, hvis ikke den ville makke ret.

Mere indflydelse, tak

I Syddjurs lokalforening har formanden, Grethe Møgelvang, læst det hele. Hun hører til dem, der vil have mere lokal indflydelse i partitoppen og konkret har ytret ønske om, at de lokale foreninger får repræsentation i partiets hovedbestyrelse. Dét er årsagen til, at hun ikke ønsker at udtale sig om Anders Vistisen udmeldinger.

- Jeg kan ikke udtale mig, ikke for nuværende. Det kan jeg ikke, fordi vi arbejder på at få lavet vedtægtsændringer, så vi bliver bedre repræsenteret i partiledelsen. Det skal vi snart have et møde med Kristian (Thulesen Dahl, partiformand, red.) om. Indtil da holder vi tingene tæt til kroppen, for vi vil ikke ødelægge noget, vi har arbejdet på siden sidste sommer.

- Det eneste, jeg vil sige, er, at partiet befinder sig i en beklagelig situation, og at Anders Vistisen har min fulde opbakning, siger Grethe Møgelvang.

Anders Vistisens kritik af manglende strategi og politisk ideudvikling hos ledelsen i Dansk Folkeparti er blevet et storet samtaleemne i partiet. Lokale reaktioner viser dog, at han ikke er ude på en enegang. Arkivfoto: Celina Dahl/Ritzau Scanpix

Forsømte at tage teten

Anders Vistisen får også opbakning fra formanden for partiets lokalforening i Aalborg, Hartvig Sørensen.

- For det første er det der med mundkurv ikke noget, jeg bryder mig om. Der skal være plads i et politisk parti til, at man kan sige sin mening, selv om den ikke er helt den samme som ledelsens. For det andet kan det ikke passe, at de samme tre-fire mennesker har siddet på ledelsen i 25 år og ikke vil afgive noget magt, siger han med henvisning til partiets ledelsesmæssige kernetropper, Kristian Thulesen Dahl, Peter Skaarup, Søren Espersen og Pia Kjærsgard.

Helt konkret peger Hartvig Sørensen på, at Kristian Thulesen Dahl forsømte at sætte sig i position som oppositionens leder.

- Kristian skulle have taget teten, da det hurtigt viste sig, at Venstres nye formand Jakob Ellemann-Jensen ikke magter den opgave. Men det gjorde han ikke, siger Hartvig Sørensen, der heller ikke er imponeret over ledelsens vrede på Anders Vistisen:

- Han har da ret til at udtale sig, men straks bliver han svinet til. Tag nu Søren Espersen for eksempel: han skal ikke stå i fjernsynet og sige alt det skidt om Anders. Han siger, at den slags kritik, Anders rejser, skal holdes internt, men hvis han mener det, skal han jo selv holde sin kæft.

- Har du tillid til partiets ledelse?

- Jeg ved ikke, om de, der har bestemt i 25 år, måske skal skiftes ud, men jeg kan godt følge Anders Vistisens kritik. Man må lære at lytte på folk med andre meninger end ens egne. Kristian (Thulesen Dahl, red.) har også gjort det godt og stået for fremgang, efter han blev formand. Det er ikke skidt det hele. Men alle kan tage forkert i mange ting, og det har han nok også gjort, siger Hartvig Sørensen.

Intern debat

Erik Høgh Sørensen er medlem af partiets hovedbestyrelse og af regionsrådet i region Nordjylland. Han repræsenterer således både partitoppen og baglandet. Han er ikke enig med Anders Vistisen i kritikken.

- Men derudover kunne jeg aldrig finde på at gå ud med offentlig kritik af en partiledelse, der i 25 år har sikret Danmark mod svenske islamtilstande, siger Erik Høgh Sørensen.

Han er desuden uenig i den gængse opfattelse - som også råder i partiets egen ledelse - at Dansk Folkeparti er et topstyret parti. Det er også årsagen til, at han ikke mener, Anders Vistisen skulle have rejst diskussionen offentligt.

- Den slags debatter skal tages internt, og det bliver de også, siger Erik Høgh Sørensen.

Stabilitet, ikke krise

I København, siger partiets lokalformand Jens Vornøe tilsvarende, at han er uenig med Anders Vistisen.

- Jeg er ikke enig i, at vi er krise. Vi ligger og svinger omkring otte procent, og der har vi ligget siden sidste valg. Der er ikke en vælgerkrise, det er mere sådan en stabilitet. Selvfølgelig vil vi gerne op på 21 procent, og så må vi arbejde os op igen. Jeg opfatter ikke nogen krise.

- Hvilket ord bruger man så, når et parti bliver mere end halveret? - Det er klart, der er plads til forbedring. Der skal nok komme nogle nye varer på hylden. Partiledelsen er dygtig, siger Jens Vornøe.

Tand for tunge

Efter den bandbulle, partiledelsen udsendte, efter Anders Vistisen havde rejst sin kritik, er der flere steder lokalt i Dansk Folkeparti ikke den store trang til at ytre sig.

- Jeg vil ikke udtale mig om noget, før jeg har snakket med bestyrelse og sådan noget, siger bl. a. den lokale partiformand i Odense, Jan Grau.

Det gælder om ikke at lave for vilde udsving, om at man langt hen ad vejen holder tand for tunge. Som formanden for Mariagerfjords Lokalforening, Jan Schwartz, udtrykker det:

- I denne sag er der kun en, der udtaler sig, det er Peter Skaarup. Jeg har generelt ikke noget imod at tale med journalister og at udtale mig, men lige i denne sag er jeg nødt til at sige: Ingen kommentar.

Forsiden netop nu
Erhverv

Eccos overskud skrumper midt i russiske stormvejr: Krigen får negative konsekvenser for skogigantens økonomi i 2022

Danmark For abonnenter

Den perfekte storm har ramt bilbranchen: Bilerne bliver i nærheden af 30 procent dyrere

Kultur

Cirkusrevy uden Ulf og Lisbet: Velsmurt underholdning, men ingen latterkramper

Podcasts

Lyt: Mette Frederiksen har fundet sin store fortælling til valgkampen

Udland

Mindst 11 blev dræbt ved flere angreb i Kabul

Udland

Vicesherifs datter var blandt dræbte børn i skoleskyderi

Danmark

Endnu en havørn fundet død med hagl i kroppen, men ingen ved, hvorfor eller hvem der gør det: - Det er noget forbandet svineri

Fuglemord: I starten af 1900-tallet blev landets største og mest markante rovfugle udryddet i Danmark. Det var arter som havørn, fiskeørn, rød glente og kongeørn.

Indland

Heunicke: Ti patienter er kommet til Danmark efter krig i Ukraine

Der er indtil videre kommet ti patienter til Danmark fra enten Ukraine eller berørte nabolande, som har haft brug for behandling.

Indland

Dansk stjerneinstruktør genforenes med Mads Mikkelsen i ny film

Mads Mikkelsen og Nikolaj Arcel genforenes for første gang siden den internationale succes "En kongelig affære" fra 2012.

Danmark

Mød statsministeren: Hun vil have dig til at stemme ja - men hvorfor?

Erhverv

Bryggeri varsler dyrere øl: Tørke og krig sender forbrugerne til lommerne - endnu engang

Læserbrev

Landbrugsformand og minister: Stem ja til tryghed og indflydelse

Danmark

Minister: 200 vacciner mod abekopper ankommer fredag

Indland

DSB må vente et halvt år længere på levering af 100 eltog

Udland

Ukraines udenrigsminister: Nato foretager sig intet

Udland For abonnenter

Juryen bedømmer det beskidte vasketøj fra filmstjerners ægteskab

Debat

Ikke kun på Herlufsholm: Konsekvenserne fra min egen hårde tid på kostskole