Annonce
Nordirland markerer mandag, at det har eksisteret som provins i det forenede kongerige i 100 år, men mærkedagen er nedtonet, da området stadig er præget af dyb splittelse. Foto: Paul Faith/Ritzau Scanpix
Danmark

Splittet Nordirland markerer 100-årsdag

Siden delingen af den irske ø i 1921 har Nordirland været omstridt, og en bitter kamp om at rykke tættere på enten Dublin eller London fortsætter.

Storbritannien: Nordirland markerer mandag, at det har eksisteret som britisk provins i 100 år, men mærkedagen er nedtonet, da området stadig er præget af dyb splittelse.

Områdets voldelige fortid, skrøbelige nutid og usikre fremtid giver anledning til en uendelig strid mellem pro-britiske unionister og republikanere, som vil være en del af Irland.

De bilagte stridigheder ulmer igen - til dels som følge af brexit.

- 100-årsdagen for Nordirland er per definition i sig selv en stærkt opsplittende begivenhed, og den kan ikke være andet, siger Jonathan Evershed, der forsker i historie på Corks universitet.

- Der er ingen måde, hvorpå man kunne markere denne dag for Nordirland på en måde, som er forsonende eller inkluderende, understreger han.

Nordirland blev oprettet 3. maj 1921, da øen Irland blev opdelt i to efter den irske uafhængighedskrig.Nordirland blev oprettet 3. maj 1921, da øen Irland blev opdelt i to efter den irske uafhængighedskrig.

Fra artiklenNordirland havde et magtfuldt flertal af protestanter, som ønskede at forblive en del af Storbritannien, mens det store katolske mindretal ville dele skæbne med den nyoprettede frie irske republik.

Selv i dag kalder republikanere området for "det nordlige Irland", hvormed de lægger afstand til delingen af den irske ø.

Irske flag til tops

Republikanerne i Nordirland - også kendt som nationalisterne - hejser ofte det irske flag ved deres hjem, hvilket er et signal om, at de opfatter sig selv som irere, hvis land er besat af en fremmed magt.

På den anden side er der unionisterne, som i deres enklaver hejser Union Jack-flaget og hylder den britiske kongefamilie og de britiske styrker med murmalerier.

Den dybe splittelse udløste en 30 år lang bitter sekterisk voldelig konflikt - kendt som "The Troubles" - fra 1968 til 1998.

Volden kostede over 3500 mennesker livet, inden en historisk fredsaftale blev underskrevet i 1998. Derefter stilnede volden meget af, men splittelsen består.

- Splittelse og Nordirlands legitimitet er det konflikten konstant drejer sig om, og holdningerne står skarpt over for hinanden, siger Evershed.

Forsoning og enhed

Storbritanniens Kontor for Nordiland har bebudet, at 100-årsdagen vil "fremhæve styrken og skønheden ved forskellige perspektiver og identiteter".

Men årsdagen vil nødvendigvis være baseret på præmisserne om, at Nordirland er en del af det forenede kongerige hvor dronning Elizabeth II er statsoverhoved.

En planlagt ceremoni er "100-års-rosen", som "vil blive bibragt til dronningen fra hendes egen have". En begivenhed, som republikanerne på ingen måde vil bifalde.

I programmet indgår også begivenheder, som har til formål at styrke forsoning og enhed i Nordirland, men de bliver boykottet af republikanerne i Sinn Fein og af katolske socialdemokrater i SDLP.

- Der bliver ikke nogen fejring af en deling, som har svigtet befolkningen på denne ø, har Sinn Feins leder i Nordirland, Michelle O'Neill, sagt tidligere.

Med Storbritanniens udtræden af EU er Nordirlands internationale status blevet radikalt ændret. Da en overgangsperiode efter brexit sluttede i januar, blev en ny "protokol" gældende for provinsen, så kontrol ved havne sikrer at Nordirland forbliver en del af EU's toldunion og det indre marked.

Det splittede Nordirland

Nordirland består af seks regioner, der hører sammen med Storbritannien. Nordirske katolikker har gennem landets 100-årige historie ønsket at tilslutte sig Irland, da de har følt sig dårligt behandlet under det britiske styre. Omvendt har protestanter støttet tilslutningen til Storbritannien.

Der har været voldelige oprørsgrupper på begge sider af konflikten med Irish Republican Army (IRA) som den mest kendte blandt katolikkerne. Gruppen er nu lukket ned, men udbrydergrupper har fortsat volden.

Konflikten har kostet over 3600 liv i løbet af tre årtier med nordirsk terror og væbnede opgør mellem katolske og protestantiske grupper, nordirsk politi og britisk militær.

En fredsaftale på langfredag i 1998 gjorde i store træk en ende på 30 års vold mellem katolikker og protestanter. Aftalen indebar blandt andet nordirsk selvstyre under Storbritannien, hvilket dog i praksis har været svært at forvalte.

Senest blussede mindre uroligheder op igen i april. Det skyldes blandt andet frustrationer over handelsbarrierer mellem Nordirland og det øvrige Storbritannien, som er opstået efter brexit.