Annonce
Thomas Pape er medindehaver af Spine i Aarhus. Virksomheden rådgiver studerende om eksamensangst, stress og studietrivsel. Foto: Spine.dk
Danmark

Spine har 16 års erfaring med studietrivsel: Corona har skabt ensomme studerende

Thomas Pape er medindehaver af virksomheden Spine i Aarhus, som han driver sammen med Tine Persson. Her rådgiver han studerende om eksamensangst, stress og mistrivsel. Selv om corona-restriktionerne for længst er ophævet, møder han dagligt studerende, der er dybt påvirkede af forårets nedlukning:

- Vi har aldrig været med til at sygemelde så mange studerende før. Det er et markant skift. Normalt får vi henvendelser om eksamensangst, stress og mistrivsel. Pt. får vi henvendelser fra studerende, der er ramt af ensomhed, isolation, studietvivl og angst. Det er noget nyt. Ensomhed er ikke noget, vi har set før.

Ifølge Thomas Pape, der har 16 års erfaring med studietrivsel, skyldes det, at de unge ikke har haft mulighed for at danne et socialt netværk, som er vitalt for trivslen. De er dygtige, unge mennesker, der har respekteret corona-restriktionerne. Ved studiestart gør uddannelserne normalt meget ud af at ryste eleverne sammen. Det har der ikke været mulighed for. I begyndelsen var det sjovt at arrangere digital fredagsbar. Det klingede dog hurtigt af.

- Jeg taler ofte med de unge om studie-liv. Ikke studieliv. Det er nemlig to ting. Der er studiet og så det liv, de lever. Under corona har de kun haft studiet. Vi mennesker er jo sociale væsner. Det har nok ramt de studerende i højere grad, fordi de bor småt. Mange flytter også til en ny by, når de begynder at læse, uddyber han.

Den manglende sociale kontakt har gjort, at det er sværere for Spine at fastholde de unge på uddannelsen. Det er ellers noget, firmaet normalt har stor succes med:

- De studerende kommer ofte til os og tror, at studiet er årsagen til deres problem. Vores erfaring er, at det sjældent skyldes studiet. Det skyldes oftest, at de ikke har lært, hvordan de balancerer de udfordringer, de møder undervejs. Det hjælper vi dem med, og det gør faktisk, at langt de fleste holder fast i studiet.

Motivationen er flad

Billedet har ændret sig, for de unge har ganske enkelt ikke fået lov til at knytte sig til uddannelsen eller de medstuderende. Derfor oplever Spine studerende, der dropper ud.

- Jeg holder for øjeblikket mange foredrag om trivsel i forbindelse med studiestart rundt om på uddannelsesinstitutionerne. Der spørger jeg de studerende, hvordan de oplever motivationen. Der er svarene, at den er flad, lille, ikke-eksisterende. Der er en form for efterbrænder, som vi ikke har rystet af os endnu.

Det er blandt andet den lange periode med online undervisning, der har tæret på motivationen. Der er grænser for, hvor meget passiv undervisning en studerende kan tage. De unge har savnet den daglige interaktion. Bare det at kunne vende sig om for at tale med sidekammeraten.

Spines gode råd til livet som studerende

  1. Den mentale rygsæk. Den indeholder de værdier du har fået med undervejs i livet. Rygsækken skal kunne indeholde store mængder af slid og blæst. Den skal redde dig, hvis du glider undervejs.
  2. Det mentale plaster. Du må gerne falde og føle, du fejler undervejs på studiet. Det er bare vigtigt, at du lærer af fejlene. Find den sti, der er rigtig for dig. Få eksempelvis en studiekammerat til at hjælpe dig med at justere din plan og dit mindset.
  3. Det mentale gazebind. Hvis du dumper en eksamen, er det vigtigt at få hjælp til at stoppe blødningen. Stop op og brug tid på at forstå, hvorfor du ikke bestod. Det gør, at du kan rejse dig og komme videre.
  4. Vandremakkeren. Find dig en god studiegruppe eller -makker. Forventningsafstem, så I er enige om, hvor meget tid I vil bruge, og hvor meget i dybden I vil, og hvor forberedte I skal være.
  5. Vandrestøvlerne. Du kommer til at studere og læse i mange timer. Derfor er det en god idé at have et solidt fundament at stå på. Lav en realistisk plan fra start, og sørg for at passe motion, fritidsinteresser m.m. ind. Skab også en god balance mellem studie og fritid.
  6. Pauserne. Det er i pauserne, du trækker vejret og reflekterer over din rejse.

Spine var opmærksom på de mulige problemstillinger allerede, da landet lukkede ned. De havde i forvejen erfaring med at holde samtaler online, så der var forandringen ikke så stor. Derudover var de meget handlingsorienteret. Eksempelvis udarbejdede de gode råd til, hvordan du indretter din studiebolig, så du kunne arbejde og holde fri i samme rum. De udarbejdede også  materiale, der rustede de studerende til selv at kunne handle på de problemstillinger, de stødte på undervejs. Spine har oplevet stor interesse for deres initiativer.

Det er som at starte forfra

Nu er uddannelserne gået i gang igen, og her oplever mange studerende, at studielivet skal genstartes.

Det gælder ikke kun det sociale liv for de nye studerende. Det håber han, at uddannelserne har fokus på.

- Mange oplever, at de nærmest skal starte forfra. Det gælder især de førsteårsstuderende. De føler sig fremmede, selv om de har gået sammen i et år. Derfor er det vigtigt, at skolerne hjælper dem på vej. Gode studiegrupper bliver ikke dannet af sig selv.

Derudover opfordrer han de studerende til at huske på det mentale helbred. Mange efterstræber at være effektive, men de glemmer, at det også er vigtigt at have det godt.


Forsiden netop nu
Danmark

Antallet af coronasmittede sætter rekord: Statsministeriet indkalder til pressemøde

Erhverv

Noget tyder på, at #KollektivOpsigelse ikke endte som den store masseopsigelse blandt sygeplejersker

Danmark

Susanne mistede sin mor og lillebror, da et fly ramte familiens hus: - Vorherre og jeg er ikke på talefod

Sport

Lego-familiens pengetank vil hjælpe Danmark til flere OL-medaljer: Donerer 50 millioner kroner

Danmark For abonnenter

Omikron-variant giver stor bekymring for nye isolationsregler

Danmark For abonnenter

USA's abortmodstandere vejrer morgenluft og vil ændre 50 års fri abort

Samfund

Susannes børns legetøj ender som julegaver til børn af økonomisk pressede familier: Det kan ske for os alle

Fra i dag og til og med på fredag kl 17.30, kan du gå ned på Galleri BidsArt og aflevere det legetøj, dine børn ikke længere bruger. Legetøjet vil blive julegaver til børn i økonomisk pressede familier.

Danmark

Se videoanalyse: Regeringen vil købe sig tid, så sundhedssystemet ikke kollapser

Der går næsten ikke en dag uden, atder er nye historier om manglende hænder i sundhedsystemet, aflyste operationer og behandlinger eller ubesatte stillinger. Men netop nu forhandles der på Christiansborg om en såkaldt "coronavinterpakke", som skal gøre arbejdsforholdene på landets sygehuse bedre for sundhedspersonalet.

Erhverv

Udbud af Thor Havvindmøllepark er nu afgjort ved lodtrækning

Det bliver selskabet Thor Windfarm I/S, der vinder udbuddet om at anlægge og drive den kommende Thor Havvindmøllepark ud for Thorsminde. Det oplyser Klima-, Energi og Forsyningsministeriet i en pressemeddelelse onsdag.

Danmark

DF-profil: Messerschmidt bør trække sig som næstformand

Danmark

Moderselskab i sag om brændstof til Syrien: Tjente ikke på det

Danmark

Selv om du er 'uskyldig til det modsatte er bevist', kan du havne bag tremmer i årevis - uden dom

Danmark For abonnenter

Amalie har sagt op og vil væk fra sygeplejen: - Det er hele min identitet, der er krakeleret

Danmark

Skuddrab på uskyldig mand under bandekonflikt: Først 26 måneder efter kommer sagen for retten

Erhverv

Familieejede Jesperhus er blevet solgt til nye ejere

Kultur For abonnenter

Stakkels børnefamilier: Der er grotesk meget jule-tv, men her er de tre vigtigste tv-julekalendere

Debat

Kronik: Da provinsen fik sine egne museer