Annonce
Sonja Marie Jensen (S) er på mange måder den atypiske borgmesterkandidat: Hun er ung, og hun er kvinde - to grupper, der er underrepræsenterede i dansk kommunalpolitik. Hun vil fravriste Kenneth Muhs (V) borgmesterkontoret i Nyborg. Foto: Emil Jørgensen
Danmark

Sonja er en sjælden race i dansk kommunalpolitik: - Man kan underkende det eller bruge det

Sonja Marie Jensens politiske ild blev tændt, da hun som 17-årig trådte ind i en skov af gråhårede mænd i Socialdemokratiets lokale partiforening. I dag, 10 år senere, kæmper hun for at blive borgmester i Nyborg - samt for at slippe for snakken om klask i røven.

KV21: Efter en hel dag i hælene på Sonja Marie Jensen (S), kan portrættet af den 27-årige borgmesterkandidat fra Nyborg skrives på mange måder. Den skarptvinklede, sexisme-klassikeren eller den politiske dødssejler.

Sonja foretrækker selv den kedelige, men vi starter med den skarpe - den om den atypiske kandidat, den unge kvinde mod de midaldrende mænd.

Sonja Marie Jensen har en frivillig privatchauffør fra morgen til aften. I øjeblikket har hun sat jobbet som lærervikar på Rosengårdsskolen i Odense på standby, så hun kan hellige sig valgkampen i Nyborg. Foto: Emil Jørgensen

Blå bog

  • Sonja Marie Jensen er født 13. juli 1994 og opvokset i Frørup i Nyborg Kommune med sin mor og tre søskende.
  • Medlem af byrådet i Nyborg Kommune siden 2015 og suppleant inden da.
  • Læste fem år på Copenhagen Business School med kinesisk som sidefag.
  • Bor i Ullerslev med sin kæreste, Thomas, og sin hund, Brutalis.
  • Hendes livret er flæskesteg med sovs.

1 Den skarpt-vinklede

Dansk kommunalpolitik er en stor mandeklub. Den mest typiske lokalpolitiker er en 55-årig mand ved navn Per fra Holstebro, to tredjedele af samtlige byrådsmedlemmer er mænd og sølle 14 ud af landets 98 borgmestre er kvinder.


Tilbage i 2007 blev der valgt lige så mange borgmestre ved navn Erik (syv!), som der var kvinder, der fik gyldne borgmesterkæder om halsen. Ved kommunalvalget 16. november 2021 ser det bedre ud, men ligestilling er der langtfra.

Fra artiklen


Tilbage i 2007 blev der valgt lige så mange borgmestre ved navn Erik (syv!), som der var kvinder, der fik gyldne borgmesterkæder om halsen. Ved kommunalvalget 16. november 2021 ser det bedre ud, men ligestilling er der langtfra. Ifølge en prognose fra Institut for Menneskerettigheder vil omkring 16 procent af borgmesterkontorerne blive besat af kvinder.

Sonja Marie Jensen vil gerne være en af dem.

Jeg møder socialdemokraten på Nyborg Station tirsdag morgen. Iført en striktrøje i matte regnbuefarver og et par hurtige, flade sko suser hun igennem 7-Eleven for at købe morgenmad og ud på perronen for at affotografere store valgplakater af borgmester Kenneth Muhs (V), hendes modkandidat.

Kenneth Muhs på plakaterne er borgmesteren, Sonja Marie Jensen kæmper imod. Den 48-årige venstremand har været borgmester i Nyborg siden 2013, og han har blandt andet været med til at sikre, at Tour de France til sommer kommer forbi den østfynske by. Foto: Emil Jørgensen

Der er sket en fejl, forklarer hun, mens hun hilser på togpassagerer og spiser croissant på samme tid. Her skulle hun have hængt: Sonja Marie Jensen, “Nyborgs kommende borgmester”, som hun håber, hun bliver.

Statistikkerne taler et andet sprog. Foruden sit køn har Sonja sin alder imod sig. Unge mellem 18 og 29 udgør knap en femtedel af befolkningen - men sidder kun på omkring fem procent af pladserne i landets byråd.

Sonja har en ledestjerne. Hendes gode veninde Christina Krzyrosiak Hansen (S) blev i 2017 valgt ind som borgmester for Holbæk Kommune i en alder af 25 år.

- Der er ingen tvivl om, at Christina har trådt nogle barrierer ned, siger Sonja.

Vi bliver kørt rundt mellem kampagnearrangementer af hendes faste, frivillige chauffør, Michael Skouw - en tillidsrepræsentant, som går på pension i næste måned fra jobbet på plastikfabrikken Trioworld - mens hun forklarer, hvad man som ung, ugift kvinde uden børn er oppe imod.

- Du kan ikke sige, at du ved, hvordan det er at smøre madpakker hver dag, og du har ikke erfaring fra 20 år på arbejdsmarkedet. Den slags konfronteres du med, fordi du er ung.

- Der er to tilgange. Enten fornægter du præmissen. Eller også siger du, “ja, jeg forstår godt, at I spørger om de her ting”. Det er en rimelig skepsis. Så går du i øjenhøjde og bruger din unge alder aktivt, dét, at du repræsenterer et andet perspektiv.

- Christina valgte tilgang nummer to, og det samme gør jeg.

Sonja Marie Jensen opdaterer sine sociale medier, da hun er færdig med optagelser til sin kampagnevideo på Knudshoved. Foto: Emil Jørgensen 

Forskningsprojekt: Kvinder uden selvtillid?

Siden Murens fald har kvindernes underpræsentation i de danske kommunalbestyrelser ligget nogenlunde stabilt. I 1989 var 26,4 procent kvinder, hvilket vil sige, at tallet på 30 år blot er vokset med 6,5 procentpoint til lige knap en tredjedel i dag. Fortsætter den vækst, vil vi have ligestilling ved kommunevalget i 2096.

Hvorfor er der ikke flere kvinder i dansk lokalpolitik? Det satte demokratiforsker Jacob Nyrup, dansk adjunkt på Oslo Universitet, og Malthe Dahl, ph.d.-studerende, sig for at undersøge.

- Vi trykprøvede først tesen om, at der ikke er nok, som vil stemme på kvinder. Det kunne vi ikke finde evidens for. Lidt karikeret sat op, så viste vores beregninger faktisk, at hvis man stillede lige mange kvindelige og mandlige kandidater op, ville 52 procent stemme på kvinder og 48 procent på mænd, siger Jacob Nyrup til Avisen Danmark.

Skævheden bunder i, at der ikke er flere kvinder på valgsedlen. Og hvorfor er der så ikke det? Ved hjælp af spørgeskemaundersøgelser blandt cirka 1500 borgere fandt Jacob Nyrup og Malthe Dahl en klar tendens.

- Kvinder vurderer sig selv som langt mere ukvalificerede i politik, end mænd ditto gør, forklarer han.

Hvis en mandlig respondent svarer, at han ikke kan stille op til byrådet, er det, fordi han “ikke har tid”, fordi “det ikke er foreneligt med hans job”, eller fordi “han har ondt i ryggen”. Kvinderne kigger i højere grad ind i sig selv: De stiller ikke op, fordi de er usikre på, om de har kompetencerne.

- Og den usikkerhed forstærkes af, at de ikke har mange kvindelige lokalpolitikere at spejle sig i. Hvis man kigger ind i en byrådssal fyldt med mænd, så tænker man ikke, at man passer ind der, siger Jacob Nyrup.

2 Den køns-klassiske vinkel

Først på formiddagen sidder Sonja Marie Jensen og stirrer i spejlet på indersiden af bilens opklappede solskygge. Hun lægger makeup på få minutter, inden hun skal ud og filmes foran rådhuset til en socialdemokratisk kampagnevideo.

Et passende anslag til det portræt af Sonja, der handler om køn og sexisme. Det er den del, som Sonja er dødtræt af selv.

Sonja Marie Jensen er kendt uden for Nyborgs kommunegrænse som en aktiv stemme i sexismedebatten. Foto: Emil Jørgensen

Fortællingen starter på Nyborg Gymnasium i 2011, da en 17-årig lyshåret 1. g’er ser op til statsministerkandidaten Helle Thorning Schmidt. Faktisk er hun så vild med Helle, at hun velvilligt lader sig indskrive i DSU, Socialdemokratisk Ungdom, for at få en T-shirt med politikerens navn på maven.

Du har nok gættet, at det er Sonja Marie Jensen.

Næste dag bliver Sonja ringet op og inviteret til partimøde i den lokale Nyborg-kreds. Hun giver det en chance, men taber efter eget udsagn næsten kæben, da hun ser forsamlingen.

- Der var en rødhåret kvinde. En orangehåret kvinde. Og resten var mænd. Gråhårede mænd.

Sonja kalder det selv for "dagen, da hun blev politisk engageret". Simpelthen fordi hun følte, at der manglede nogen, der lignede hende.

To år senere, i 2013, var hun én stemme fra at blive valgt ind i Nyborgs byråd ved kommunalvalget. Da tre af veninderne et par dage senere sagde, “Gud, var det forleden dag, vi skulle have stemt,” grinte Sonja ikke.

Alligevel blev hun stort set fast inventar i kommunalbestyrelsen - først som vikar, senere som erstatning for den gamle, socialdemokratiske bykonge Erik Christensen, som blev valgt ind i Folketinget i 2015.

Sonja Marie Jensen var én sølle stemme fra at blive valgt ind i Nyborg byråd i 2013. Fire år senere blev hun valgt ind, og i dag går hun efter borgmesterposten. Foto: Emil Jørgensen

Uden for Nyborg var Sonja ikke kendt. Indtil hun i år 2017 udkom med en bemærkelsesværdig kronik i den socialdemokratisk netavis Pio: “Du knalder dig nok til tops”, lød overskriften.

I relation til de verserende #MeToo-sager ville Sonja Marie Jensen give et indblik i, hvordan det var at være ung, kvindelig politiker i kommunalvalget - med klask i røven, hentydninger til, at man bruger sex til at klatre op ad karrierestigen og grænseoverskridende beskeder på sociale medier, hvor fremmede mennesker opfordrer en til at “føde børn, før man bliver politiker”.

Sonja og hendes anekdote blev en beretning i Deadline, 19-Nyhederne og sågar amerikanske New York Times. Den har gjort en forskel, føler hun selv. Og nu gider hun ikke tale mere om det.

- Jeg har givet mit bidrag til sexismedebatten. Jeg skal ikke igennem nogen shitstorm igen. Jeg har aftjent min værnepligt.

Hun sidder i 3F’s lokaler, hendes kampagnekontor. Blikket afslører træthed, og munden smiler ikke længere, som den ellers har gjort det meste af dagen.

- Det er et problem, at kvinder ikke er ordentligt repræsenteret politisk. Det er forfærdeligt, at kvinder udsættes for sexisme - i alle brancher!

- Men det er også degraderende, hvis fortællingen om mig som politiker degraderes til, at jeg engang er blevet klappet i røven.

Den 27-årige socialdemokrat er efterhånden vant til at stå foran kameraet. Siden hun for fire år siden gjorde opmærksom på, at hun var blevet raget på af mandlige byrådskollegaer, har hun været i både landsdækkende og internationale mediers søgelys. Her ses hun med sin frivillige chauffør, Michael Skouw. Foto: Emil Jørgensen

3 Den kedelige, politiske vinkel

Interviewet afbrydes af to bank på kampagnekontorets dør. En mand med ildrødt hår - Socialdemokratiets næstformand i Nyborg, Martin Stennmann - træder ind. For tre år siden var de to i kampvalg mod hinanden, og efterspillet var grimt. Dengang mente flere i Socialdemokratiets bestyrelse, at hun var for ung og for uerfaren, men også at hun var for diktatorisk. Tre uger efter Sonjas udnævnelse som spidskandidat trak fem af bestyrelsens ni medlemmer sig.

I dag er stemningen god, og opbakningen til Sonja Marie Jensen er - i hvert fald udadtil - udpræget.

Croissant til morgenmad, durum til frokost. Sonja Marie Jensen lever af fastfood og sukkerfri cola under sin valgkamp. Foto: Emil Jørgensen 

Formand og næstformand skal snakke om det, Sonja godt gad, at denne artikels fokus også var rettet imod: valgkamp og politik. Hvordan hun forsøger at adskille sig fra den siddende borgmester, Kenneth Muhs fra Venstre - ikke ved at hun er en ung kvinde, og at han er en 48-årig mand. Men ved at hun går til valg på at repræsentere “hverdagen”, at hun ikke som han vil prioritere at skaffe Tour de France-løb til Nyborg, Top Charlie-revyer og anden pomp og pragt. Til gengæld vil hun “gøre det lettere for borgeren at bygge en carport” eller for den private virksomhed at flytte til Nyborg.

- Kenneth Muhs er enormt god til de bonede gulve. Jeg vil hellere spise leverpostejsmader med beboerne på plejehjemmene - det er der, mit fokus ligger, fortæller hun, mens aftenen har lagt sig som en mørk og regnvåd dyne om Nyborg,

- Jeg drømmer om at starte borgmestergerningen ud med at smække to store whiteboards op og så bare skrive ned punkt for punkt: sagsbehandlingstider, uddannelsesprocent, arbejdsløshed. Og så handler det bare om at rykke kvartal for kvartal.

Det er det, jeg kalder den “kedelige, politiske vinkel”, fordi jeg ved, at lige så meget den interesserer vores læsere i den gamle kongeby Nyborg, lige så lidt interesserer den vores læsere i Tønder. Og Sonja Marie Jensen ved det også.

- Men det er jo også det, der er fordelen ved at være den unge kvinde. Hvis jeg ikke var den atypiske politiker, var du her jo heller ikke nu.

- Jeg drømmer om at starte borgmestergerningen ud med at smække to store whiteboards op og så bare skrive ned punkt for punkt: sagsbehandlingstider, uddannelsesprocent, arbejdsløshed. Og så handler det bare om at rykke kvartal for kvartal, siger Sonja Marie Jensen. Foto: Emil Jørgensen
Forsiden netop nu
Danmark

Antallet af coronasmittede sætter rekord: Statsministeriet indkalder til pressemøde

Danmark

Topchef afviser ansvar i sag om brændstof til Syrien

Danmark

Susanne mistede sin mor og lillebror, da et fly ramte familiens hus: - Vorherre og jeg er ikke på talefod

Sport

Lego-familiens pengetank vil hjælpe Danmark til flere OL-medaljer: Donerer 50 millioner kroner

Danmark For abonnenter

Omikron-variant giver stor bekymring for nye isolationsregler

Danmark For abonnenter

USA's abortmodstandere vejrer morgenluft og vil ændre 50 års fri abort

Erhverv

Udbud af Thor Havvindmøllepark er nu afgjort ved lodtrækning

Det bliver selskabet Thor Windfarm I/S, der vinder udbuddet om at anlægge og drive den kommende Thor Havvindmøllepark ud for Thorsminde. Det oplyser Klima-, Energi og Forsyningsministeriet i en pressemeddelelse onsdag.

Danmark For abonnenter

Partijura slår skår i DF-duoen Messerschmidt og Kofods formandsdrømme

DF-formand: Selv om Dansk Folkepartis næstformand, Morten Messerschmidt, gerne slår sig op på at være en nidkær jurist, har han og partifællen Peter Kofod begået, hvad politisk kommentator Hans Engell kalder en stor fodfejl.

Indland

Kør tidligt, kør forsigtigt eller hold bilen hjemme: Det bliver en rigtig, rigtig våd onsdag

Der vil dale sne ned fra himlen over hele Danmark onsdag, og det vil mange steder være tung sne, som kan gøre vejene glatte.

Danmark

DF-profil: Messerschmidt bør trække sig som næstformand

Danmark

Moderselskab i sag om brændstof til Syrien: Tjente ikke på det

Danmark

Selv om du er 'uskyldig til det modsatte er bevist', kan du havne bag tremmer i årevis - uden dom

Danmark For abonnenter

Amalie har sagt op og vil væk fra sygeplejen: - Det er hele min identitet, der er krakeleret

Danmark

Skuddrab på uskyldig mand under bandekonflikt: Først 26 måneder efter kommer sagen for retten

Erhverv

Familieejede Jesperhus er blevet solgt til nye ejere

Kultur For abonnenter

Stakkels børnefamilier: Der er grotesk meget jule-tv, men her er de tre vigtigste tv-julekalendere

Debat

Kronik: Da provinsen fik sine egne museer