Annonce
Dele af Dansk Folkepartis top er allerede nu klar til at bruge et smuthul for at give Inger Støjberg mulighed for at stille op som DF-formand. Om hun er interesseret, vil hun ikke ud med. Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Danmark

DF-top vil bruge særregel: Smuthul baner vejen for Støjberg som formand

Hovedbestyrelsesmedlemmer er klar til at give dispensation, hvis Inger Støjberg melder sig som formandskandidat for Dansk Folkeparti. Partiets regler foreskriver ellers, at man skal være medlem i fire måneder for at blive valgt i partiet, og Støjberg er ikke DF-medlem endnu, oplyser DF's partisekretær.

DF-krise: Dele af Dansk Folkepartis top er allerede nu klar til at bøje reglerne for at give Inger Støjberg mulighed for at stille op som formandskandidat i Dansk Folkeparti.

Det viser Avisen Danmarks rundringning til medlemmer af Dansk Folkepartis hovedbestyrelse.

Diskussionen om Inger Støjberg som mulig ny DF-formand er blusset op, efter partiets nuværende formand, Kristian Thulesen Dahl, onsdag meddelte, at han er klar til at trække sig. Det gjorde han efter partiets katastrofale kommunalvalg, hvor partiet gik tilbage i samtlige kommuner og mistede 132 pladser i landets byråd.

Hun er jo en dygtig politiker. Og jeg har haft et godt samarbejde med hende.

René Christensen, DF-hovedbestyrelsesmedlem

DF-baglandet drømmer om, at Inger Støjberg melder sig som ny formandskandidat, kunne Avisen Danmark fortælle onsdag. Men partiets egne regler kan spænde ben for den drøm - for hun er p.t. ikke medlem af DF, bekræfter partikontoret.

Positiv hovedbestyrelse

Ifølge partiets vedtægter skal man nemlig være medlem i fire måneder for at blive valgt til partiets hovedbestyrelse - og som formand. Men hovedbestyrelsen kan se bort fra reglerne, hvis der gives en særlig dispensation. Den mulighed har dele af hovedbestyrelsen allerede tænkt sig at tage i brug, hvis Inger Støjberg skulle melde sig som kandidat.

"I forhold til Inger Støjberg vil jeg naturligvis være positivt indstillet, hvis spørgsmålet om dispensation kommer op. Det er mit klare udgangspunkt", skriver hovedbestyrelsesmedlem Martin Henriksen i en sms til Avisen Danmark.

Et andet medlem af hovedbestyrelsen - folketingspolitiker Liselott Blixt - svarer i en sms, at hun ikke kan forestille sig at afvise at give Støjberg dispensation, hvis sidstnævnte melder sig som kandidat til formandsposten.

Rene Christensen - folketingsmedlem og ligeledes medlem af hovedbestyrelsen - vil ikke forholde sig til, om han er klar til at give dispensation til lige præcis Inger Støjberg.

- Men hvis den rigtige kandidat og en dygtig person melder sig, så er dispensationsmuligheden der for at blive brugt.

- Hun er jo en dygtig politiker. Og jeg har haft et godt samarbejde med hende, siger han.

Elastikken i paragrafferne

Kandidater skal enten indstilles af hovedbestyrelsen eller med støtte fra mindst 25 delegerede.

Medlemmer kun valgbare, hvis de har betalt kontingent og været medlem mere end fire måneder.

Til allersidst i  vedtægterne er der mulighed for, at hovedbestyrelsen kan give en række dispensationer.

Eksempelvis til kravet om, at en person skal have været medlem i fire måneder, før vedkommende er valgbar.

Ligner en formssag

Inger Støjberg, der er løsgænger i Folketinget efter sit brud med Venstre, har endnu ikke selv forholdt sig til muligheden for at blive DF-formand, efter Kristian Thulesen Dahl har gjort det klart, at han trækker sig som formand. Den nuværende formand udtalte sig ved den lejlighed om Støjberg:

- Jeg håber, hun bliver frikendt i Rigsretten. Det tror jeg faktisk også, hun gør, og jeg håber jo også derefter, at hun melder sig ind i Dansk Folkeparti. Og hvis hun gør, er det klart, at så vil de fleste i Dansk Folkeparti se, at hun bør have en meget fremtrædende placering.

Dansk Folkepartis partisekretær, Steen Thomsen, oplyser til Avisen Danmark, at Inger Støjberg ikke har meldt sig ind i Dansk Folkeparti. Men han fortæller samtidig, at det ikke ville stå i vejen for, at hovedbestyrelsen kan give hende grønt lys til at stille op, hvis hun beslutter sig for at blive formandskandidat i partiet.

- Hvis hovedbestyrelsen mener, at personen kan give et positivt bidrag, så kan man vælge at give dispensation.

- Det har man gjort tit i forbindelse med kommunal- og regionsrådsvalg. Det er helt normalt, siger han.

Messerschmidt i kulissen

Inger Støjberg er ikke det eneste brandvarme bud på en ny DF-formand. DF's næstformand og folketingsmedlem Morten Messerschmidt nævnes også som topkandidat, og han har selv oplyst, at han overvejer at stille op som kandidat til formandsposten.

Avisen Danmark har forsøgt at få en kommentar fra Inger Støjberg. Ved avisens deadline havde hun ikke besvaret avisens opkald eller sms.

Mens Liselott Blixt, Martin Henriksen og René Christensen er klar til at give dispensation for medlemsreglen, ønsker flere andre af partiets 11 hovedbestyrelsesmedlemmer, som Avisen Danmark har været i kontakt med, slet ikke at kommentere sagen.

Dansk Folkepartis hovedbestyrelse mødes i weekenden for at evaluere valgnederlaget og indkalde til et ekstraordinært årsmøde, hvor der kan vælges en ny formand. Ifølge partiets vedtægter skal det ekstraordinære årsmøde holdes inden for to måneder derefter.

DF's Martin Henriksen er et af de medlemmer af DF's hovedbestyrelse, der allerede nu er klar til at give Inger Støjberg dispensation til at stille op som partiformand. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Radio4 Morgen taler med Frode Flyvbjerg Kristensen, der er formand for Dansk Folkeparti i Varde, og Nils Brøndumbo, der er valgt til byrådet i Vejen kommune for Dansk Folkeparti. De synes begge, at Inger Støjberg er et rigtig godt bud på en ny formand for partiet. Hør interviewene herunder:

Forsiden netop nu
Danmark

Henrik har lavet en elpris-udsigt: - Den er lige så sikker som vejrudsigten, og fredag ser dyr ud

Danmark

Byggebranchen nærmer sig overophedning og højeste niveau i over 40 år

Danmark For abonnenter

Klokken 11.50 i går døde Knud-Erik Dam - han besluttede det selv og så frem til det

Podcasts

Lyt: Afgørelsens time for DF: Hvem vinder?

Indland

Østrig lemper rejseregler: Danskere med tre stik slipper for test

Danmark For abonnenter

USA advarer om russisk angreb på Ukraine

Kultur For abonnenter

Filmanmeldelse: Kærlighed og undergang i mellemkrigstidens Tyskland

Film: Berlin, 1931. For krigsveteranen Jakob Fabian flyder dagene udsigtsløst sammen. I dagstimerne siver han søvngængeragtigt og uinteresseret gennem jobbet som reklametekstforfatter for et cigaretfirma, mens nætterne fyldes med en rastløs driven fra værtshus til værtshus. Altid en ny dame. Altid en ny bar.

Danmark For abonnenter

Lokalt DF-ægtepar har fundet favoritten til partiets formandspost: - Der er nogle hanelefanter, der afmærker deres territorium i øjeblikket

Viborgegnen: Christian og Lone Langballe har deres parti i blodet. Alene efternavnet på præsten og sygeplejersken fra Foulum indgyder en instinktiv fornemmelse af en familie, der hører sammen med dens folkeparti.

Udland For abonnenter

Øriget Tonga lider på flere fronter efter voldsomt vulkanudbrud

Der er mindst tre ting, der gør det svært at få nødhjælp frem til Tonga, efter at øriget lørdag blev ramt af et voldsomt vulkanudbrud, der udløste en askesky og en tsunami.

Danmark

Så meget kan din bil sladre om dig og din kørsel: - Det korte svar er alt, man kan forestille sig

Erhverv For abonnenter

Utallige landbrugsejendomme ramt af indbrud: To tyverier af kostbart udstyr har kostet maskinstation 1,7 millioner kroner

Danmark

32 lokalformænd vil stemme på Messerschmidt som formand

Danmark

Ulf har spist PFOS-forgiftet kød i tre år - men ingen ved, hvor forureningen kommer fra

Erhverv

Dansk medicinalfirma vil nedlægge 1000 stillinger

Erhverv For abonnenter

Sultne virksomheder øjner udenlandske hænder

Kultur

'Danmarks næste klassiker' er bedste tv i øjeblikket: Det er helt ligegyldigt, hvem der vinder

Debat

Kronik: Energi fra sol og vind - der er intet alternativ til grøn omstilling