Annonce
Nikotinposer som disse skal nu gemmes bag disken eller bag et gardin på salgssteder. Foto: Michael Bager.
Danmark

Slut med gratis prøvepakker og fængende reklameskilte: Torsdag skal nikotinposerne gemmes væk

Fra 1. april er det ikke længere tilladt at reklamere for de snuslignende nikotinposer, som på mange måder ligner tobaksproduktet snus.

Extreme, Cool Mint og Superwhite er blot nogle få eksempler på de fængende navne, som nikotinposer har, når de sælges som surrogat for snus i landets kiosker. Længe har nikotinposerne stået forrest på disken og i nogle tilfælge endda som slagtilbud eller gratis vareprøver.

Det skal nu være slut. Torsdag træder et nyt forbud nemlig i kraft, som underlægger nikotinposer det samme forbud mod reklame, som for eksempel gælder for cigaretter.

Det skærpede reklameforbud, som nu bliver effektueret for alle nikotinprodukter, stammer fra en handleplan, som blev vedtaget i Folketinget i december 2019. Det er altså et forbud, som har været undervejs i over et år.

Formand for Lægeforeningen Camilla Rathcke fortalte forleden til Avisen Danmark, at hun er glad for reklameforbuddet, men fortsat mener, at lovgivning og beskatning af nikotinposerne halter.

- Vi skal huske på, at de unge behøver slet ikke at stifte bekendtskab med nikotinen. Hvis det bliver svært tilgængeligt med højere priser og en bedre håndhævelse af salgsforbud af visse produkter - og til mindreårige - tror jeg, at langt færre af de unge bliver afhængige af nikotinen. Det er det sundeste og må være målet, sagde Camilla Rathcke.

Især skadeligt for unge

Forskellige kampagner med tilbud om gratis prøvepakker samt slagtilbud på nikotinposer har den seneste tid floreret på sociale medier, i kiosker og via dedikerede hjemmesider - i de sidste krampetrækninger af reklame for nikotinposerne.

Blandt andet gratis prøvepakker med nikotinposer har på det seneste været en del af en målrettet reklamekampagne for produktet. Foto: Peter Krogh Frausing.

Og det er godt, at det ikke kan fortsætte, mener Lægeforeningen, som den seneste tid gennem debatindlæg, opslag på sociale medier og indlæg på egne sider appellerer til, at politikerne gør noget ved de billige nikotinposer.

- Nikotinposerne, som ofte indeholder usædvanligt store mængder nikotin, sælger en afhængighed af det skadelige stof til både unge og ældre. De unges nervesystem og kognitive udvikling er fortsat ikke færdig, og det er endnu uklart, hvor stor skade nikotin i de doser, nikotinposerne indeholder, skaber. Derudover kan der være konsekvenser, vi endnu ikke kender, på langt sigt af de store. Der må vi se, hvad forskningen viser, fortalte Camilla Rathcke til Avisen Danmark.


Vi skal huske på, at de unge behøver slet ikke at stifte bekendtskab med nikotinen.

Camilla Rathcke
Danmark

Lyt til podcasten 'Danmark fortæller': Demensramte Frank vil skåne familien for sin sygdom - Min kone skal beholde sin nye kæreste 9:9