Annonce
Fødevarestyrelsen har analyseret kød fra kvæg fra to forskellige arealer i Seden, hvor der er fundet PFOS i jordprøver. På dette stykke jord tæt ved et rensningsanlæg i Seden er der også fundet PFOS i kødet i en besætning køer, som Seden Strandby Kogræsserlaug har aftaget kød fra. Foto: Michael Bager
Danmark

Slagtekøer i Odense forgiftet med PFOS: Beboere har spist kødet i tre år

Seden Strandby Kogræsserlaug har igennem tre år spist kød fra kvæg, der har græsset på et areal i området, der har været forgiftet med det potentielt sundhedsskadelige stof PFOS. Fødevarestyrelsen vurderer, at kødet ikke bør spises.

Artiklen indeholder indslag fra TV2 Fyn:

Seden: Medlemmerne af Seden Strandby Kogræsserlaug har siden 2018 spist oksekød, der kan have været forurenet med det potentielt sundhedsskadelige fluor-stof PFOS, som er forbudt i dag, men som tidligere blandt andet er blevet brugt i brandskum.

Prøver fra Fødevarestyrelsen fra 2021 viser, at der i kødet er fundet PFOS i mængder på mellem 1,7 og 2,4 mikrogram per kilo. Og selvom det er markant lavere end i de meget omtalte fund af PFOS i Korsør, anbefaler styrelsen, at kødet er for giftigt til at spise og derfor skal kasseres.

Det skriver Ingeniøren.

I Korsør blev der fundet PFOS-koncentrationer på helt op til 230 mikrogram per kilo kød, så fundene på arealet i Seden Strandby er mange gange lavere.

Der er nu fundet PFOS på to marker i Seden og på den ene er køerne, der har græsset på marken, også forgiftet med det potentielt sundhedsskadelig flour-stof. Grafik: Leif Nørmark Sørensen

Fundene af PFOS i kødet har dog skabt utryghed i kogræsserlauget, fortæller bestyrelsesmedlem Ulf Løbner-Olesen til Ingeniøren.

- Vi har det dårligt med det. Vi har heldigvis ikke spist noget af dette års kød og har nu smidt det ud, men vi har haft køer gående på det konstaterede PFOS-forurenede areal siden 2018, hvor vi har spist kødet. Nu vil vi gerne have svar på, om vi er inficeret med det her, og i så fald hvor meget eller hvor lidt det er, siger Ulf Løbner-Olesen.

- Vi er drønærgerlige over det

Fyens Stiftstidende og TV2 Fyn har tidligere beskrevet, hvordan der er gjort fund af PFOS på et areal ved Krogagerrenden i Seden, hvor der også har været kødkvæg. Det er dog ikke dette areal, der er tale om i den nye sag. Ifølge Odense Kommune er der således ikke fundet PFOS i kødet fra kvæget, der har græsset ved Krogagerrenden.

Hvad er PFAS/PFOS?

  • PFAS er en samlebetegnelse for fluorstoffer. Det sundhedsskadelige fluorstof PFOS hører blandt andet til denne gruppe. Det fandtes tidligere i blandt andet skum til brandslukning.
  • Forskning fra EU og USA peger på, at høje værdier af PFAS kan øge risikoen for forhøjet kolesteroltal, påvirkning i leveren, forhøjet blodtryk og stofskiftesygdomme samt påvirkning af immunsystemet med nedsat effekt af vacciner hos børn.
  • Ved graviditet kan høje værdier af PFAS medføre let nedsat fødselsvægt samt let øget risiko for forhøjet blodtryk og svangerskabsforgiftning.
  • Flere studier har desuden vist sammenhæng mellem høje PFOS-værdier og en øget forekomst af nyrekræft og testikelkræft.
  • PFOS er ligesom mange af de andre PFAS-stoffer meget svært at nedbryde. Det har været forbudt at bruge PFOS i brandskum siden 2011.

Det er Vandcenter Syd, der ejer arealet, og som i 2018 henviste til, at kvæget fra kogræsserlauget kunne gå der.

Det er på denne mark, at køerne har græsset siden 2018 og hvor Vandcenter Syd i midten af 90'erne opbevarede spildevandsslam, som man kan se på dette luftfoto fra 1995. Kort: Geo Fyn

Driftchef hos Vandcenter Syd Andreas Bassett kan godt forstå borgernes utryghed.

- Vi er drønærgerlige over det og meget kede af, at man i kogræsserlauget nu står i en situation, hvor man er usikker på, om man har spist kød med PFOS, siger Andreas Bassett til Fyens Stiftstidende.

Fødevarestyrelsen: Smid det ud

Chef for Kemi og Fødevarekvalitet i Fødevarestyrelsen, Henrik Nielsen, understreger, at fundene i kødet fra Seden langt fra er lige så høje som i Korsør-sagen. Alligevel har styrelsen dog fundet det nødvendigt at råde medlemmer af kogræsserlauget til at smide kødet ud.

- I sig selv er det ikke særligt høje koncentrationer af PFOS, der er fundet i kødet, men medlemmerne af lauget spiser jo gentagende gange kødet fra samme besætning, så derfor har vi anbefalet, at man smider kødet ud, siger Henrik Nielsen, der peger på, at Fødevarestyrelsen løbende har været i dialog med kogræsserlauget og blandt andet har tilbudt at analysere det kød fra tidligere års besætninger, som nogle af borgerne har frosset ned.

Om borgerne skal testes for, om de har optaget PFOS i kroppen, er ikke en vurdering, som Fødevarestyrelsen blander sig i.

- Hvis man er nervøs for sit helbred efter de her fund, så skal man gå til sundhedsmyndighederne og i første omgang tale med sin praktiserende læge, siger Henrik Nielsen.

Tre mulige kilder

Indtil videre har Vandcenter Syd ikke kunnet finde ud af, hvor forureningen kommer fra. Vandcentret er dog kommet med tre mulige forklaringer. Dels kan det stamme fra en æbleplantage, der lå tæt på arealet frem til starten af 1980'erne, hvor PFOS også var indeholdt i visse pesticider.

Vi er drønærgerlige over det og meget kede af, at man i kogræsserlauget nu står i en situation, hvor man er usikker på, om man har spist kød med PFOS.

Andreas Bassett, driftschef hos Vandcenter Syd

Men forureningen kan også være opstået, fordi arealet tidligere har været brugt som depot for spildevandsslam eller fra det sand og grus fra slamsugere og renseanlæg, som tidligere blev spredt ud på området.

Burde I have stillet det her areal til rådighed for et kogræsserlaug med den historik, som området har?

- Nej, ikke hvis man ser det i bagklogskabens ulideligt klare lys. Men vi forsøgte udelukkende at være behjælpelige med at finde et areal til kogræsserlauget og havde ikke nogen som helst mistanke om, at der var nogen problemer ved at lade kvæget græsse på arealet. Hvis vi havde haft det, ville vi selvfølgelig ikke have brugt det, siger Andreas Bassett.

Vandcenter Syd og Odense Kommune skal torsdag mødes for at afgøre, hvilke yderligere undersøgelser der skal laves i Seden, hvor der altså nu er fundet PFOS på to forskellige arealer og PFOS i kødet fra kvæg i det ene af områderne.

Se TV2 Fyns nyhedsindslag om sagen her:

Radio4 Morgen taler med Ulf Løbner-Olesen, der er medlem af Seden Strandby Kogræsserlaug. Han har gennem flere år spist det forurenede kød, så han er bekymret. Hør interviewet herunder.

Forsiden netop nu
Danmark

Han organiserede uroen og kastede brosten mod EU-forbeholdene og politiet: - Det var et snydevalg, og hadet var indædt

Danmark

Endnu en havørn fundet død med hagl i kroppen, men ingen ved, hvorfor eller hvem der gør det: - Det er noget forbandet svineri

Kultur

Cirkusrevy uden Ulf og Lisbet: Velsmurt underholdning, men ingen latterkramper

Podcasts

Lyt: Mette Frederiksen har fundet sin store fortælling til valgkampen

Kultur For abonnenter

Tour de France-kommentatorerne Jørn Mader og Jørgen Leth udgiver ny bog: Livet sat på spidsen

Udland

Zelenskyj fordømmer forslag om at afgive territorie

Kultur For abonnenter

Filmanmeldelse: 'Top Gun' er et klassisk heltekvad

Film: Efter 36 år er vi endelig tilbage på Top Gun – den amerikanske skole for elitepiloter, og den ukuelige, ustyrlige og frygtløse pilot Maverick i skikkelse af en skarp Tom Cruise er modsat sine kammerater ikke avanceret til skrivebords-admiral.

Indland

Hjemmeside udnyttede forbrugerne ved at lokke med billig el

Virksomheden bag hjemmesiden Eltjekket.dk har vildledt forbrugerne til at tro, at de kunne finde den billigste elaftale.

Indland

Blandt særlig gruppe forudser SSI høj spredning med abekopper

Mens Statens Serum Institut (SSI) vurderer, at der er meget lav risiko for spredning af abekopper i den brede befolkning i Danmark, vurderer den samtidig, at risikoen for spredning er høj i en særlig gruppe.

Danmark

Bodil har fået glæden tilbage med fleksjob hos en købmand: Lokale virksomheder er bedst til at hjælpe de sårbare i arbejde, viser ny undersøgelse

Erhverv

Eccos overskud skrumper midt i russiske stormvejr: Krigen får negative konsekvenser for skogigantens økonomi i 2022

Danmark For abonnenter

Den perfekte storm har ramt bilbranchen: Bilerne bliver i nærheden af 30 procent dyrere

Debat

Morten Helveg om grøn omstilling: Så gik der hul på bylden

Debat

Kronik: Roskilde fejrer 1000 års kirkehistorie med ny udstilling

Danmark

Bramsen vil bremse vrede bilister allerede på køreskolen

Indland

Danske anmeldere: Ny Top Gun-film topper den gamle

Læserbrev

Landbrugsformand og minister: Stem ja til tryghed og indflydelse