Annonce
En 31-årig mand blev i sommeren 2020 skudt og dræbt i sin bil ved Egeparken i Odense-forstaden Vollsmose, og han blev dermed et uskyldigt offer i en konflikt mellem to rivaliserende bandegrupperinger i Odense. Nu er der rejst tiltale mod fire personer for drabet, og når sagen i efteråret 2022 kommer for Retten i Odense, har to af de fire siddet varetægtsfængslet i to år. Arkivfoto: Michael Bager
Danmark

Skuddrab på uskyldig mand under bandekonflikt: Først 26 måneder efter kommer sagen for retten

Drabet på en uskyldig mand under en skudveksling mellem to stridende bandegrupperinger i Odense-forstaden Vollsmose kommer først for retten 26 måneder efter, det har fundet sted. Alle erkender, det er lang tid, men også, at der er flere forklaringer på det.

Varetægtsfængsling: Det hører til sjældenhederne, at mistænkte sidder varetægtsfængslet i flere år, inden de kommer for en domstol, men ikke desto mindre er det tilfældet i en sag om drab på en uskyldig mand i Odense-forstaden Vollsmose.

Den 24. juni 2020 blev 31-årige Abdinur Mohamed Ismail ramt af skudt og dræbt, da han kom hjem til sin bopæl i Egeparken i Vollsmose. Lige præcis på dét tidspunkt var to rivaliserende bandegrupperinger i færd med at skyde på hinanden, og ét af skuddene ramte den 31-årige mand. Han døde på stedet.

Tirsdag rejste Fyns Politi tiltale mod fire personer for drab, drabsforsøg og medvirken til drab, men selv om efterforskningen nu er tæt på afsluttet og sagen er klar til en hovedforhandling ved Retten i Odense, har det først været muligt at finde tid i kalenderen til at indlede retssagen i efteråret 2022.

- Det er ikke optimalt, men coronaen har sandet os til med sager, og vi er booket voldsomt op hen over foråret, og det samme gælder for forsvarerne, forklarer Henrik Agersnap, retspræsident ved Retten i Odense.

Yderst alvorlig sag

Allerede i juli reserverede byretten 22 retsdage med start 30. august 2022. Retsmøderne fortsætter hen over september og oktober og med forventet dom i begyndelsen af november. En berammelse så lang tid ud i fremtiden er usædvanlig og sjælden, men dog set tidligere.

Til den tid vil to af de drabstiltalte have siddet varetægtsfængslet i to år. Den første blev varetægtsfængslet 9. september 2020, men ifølge hans forsvarer har en berammelse været det muliges kunst, og for hende er den lange ventetid ikke så overraskende, selv om man fra lovgivers side skal sørge for at begrænse varetægtsfængslingers varighed mest muligt.

- Det er da klart, at det havde været at foretrække for alle parter, om sagen kunne komme for retten noget før. Men der er tale om en yderst alvorlig sag med mange tiltalte og en omfattende og kompleks efterforskning, og derfor er det egentligt ikke så overraskende, at den først kommer på efter sommerferien, siger forsvarsadvokat Mette Grith Stage.

Sager hober sig op ved domstolene

Drabssagen fra Vollsmose er et eksempel, som kan sidestilles med andre, på, at ventetiderne stiger og sagsbunkerne vokser hos de danske domstole. Ifølge tal fra Rigsadvokaten til Folketingets Retsudvalg er ventetiden mere end fordoblet siden 2015. 

Særlig stor er stigningen fra sidste år til i år, da den er steget fra 164,7 dage i 2020 til 230,9 dage i første halvdel af 2021. Det er den tid, fra Anklagemyndigheden har rejst tiltale og til den dag, når den tiltalte kan sætte sig på anklagebænken i en retssal.

Ifølge Domstolsstyrelsen er årsagen til den markante stigning i de gennemsnitlige sagsbehandlingstider fra 2020 til 2021, at byretterne siden 2018 har oplevet en markant stigning i antallet af modtagne straffesager. 

Regeringen har prioriteret yderligere 25 millioner kroner i 2021, og 47,5 millioner kroner i 2022 til domstolene. Merbevillingen skal bruges til at nedbringe sagsbunkerne på straffesagsområdet og begrænse en yderligere stigning i sagsbehandlingstiden. 

Derudover afsatte regeringen syv millioner kroner i 2020 til blandt andet at ansætte 10 nye dommere ved by- og landsretterne. De skal arbejde målrettet med at nedbringe de sagsbunker, som har vokset sig endnu større som følge af corona-nedlukningen.

Hun er forsvarer for en 19-årig mand, der ud over drabet på Abdinur Mohamed Ismail er tiltalt for besiddelse og salg af en betragtelig mængde kokain og heroin. At han kommer til at sidde varetægtsfængslet i mere end to år, før der falder dom, er usædvanligt, men hun har som forsvarer oplevet det tidligere med lignende store sager.

- Alle aktører, det vil sige politi og anklagemyndighed, retten og forsvarerne, har jo en fælles interesse i, at sagerne fremmes mest muligt, men det er det muliges kunst, og i denne sag mener jeg ikke, at det kunne være håndteret anderledes, erkender Mette Grith Stage.

Kriminelle tier stiller

Også hos Anklagemyndigheden, som har rejst drabstiltalen mod de fire personer, er der undren, men dog forståelse for, at straffesagen først kan behandles i efteråret 2022.

- Det hører heldigvis til undtagelsen, at folk sidder varetægtsfængslet så længe, som det er tilfældet her, men det skal omvendt vejes op mod sagens alvor og omfang. I den ideelle verden havde vi haft en hurtigere proces, indrømmer Jacob Thaarup, senioranklager ved Anklagemyndigheden i Fyns Politi.

Selve drabet har været efterforsket lige siden, det fandt sted i sommeren 2020, og når der nu halvandet år efter først kan rejses tiltale, er det som følge af, at nogle kriminelle miljøer generelt er vanskeligere at efterforske i end andre. For viljen til at fortælle politiet noget er meget lille, uanset om det er bandekriminalitet på Fyn, i Jylland eller i hovedstadsområdet.

Det hører heldigvis til undtagelsen, at folk sidder varetægtsfængslet så længe, som det er tilfældet her, men det skal omvendt vejes op mod sagens alvor og omfang. I den ideelle verden havde vi haft en hurtigere proces.

Jacob Thaarup, senioranklager ved Anklagemyndigheden ved Fyns Politi

Jacob Thaarup oplever kun meget sjældent, at mistænkte sidder så lang tid varetægtsfængslet som i denne sag.

I sidste ende er der altid mulighed for, at én eller flere af dem kan ende med at blive frifundet.

- Vi er nødt til at afvente en endelig dom. Reglerne om erstatning for uberettiget varetægtsfængsling er velkendte, men det er alt for tidligt at sige noget om, eftersom vi ikke kender udfaldet af dommen, siger senioranklageren.

Kalender-puslespil

Som andre domstole i landet er Retten i Odense også presset af en stor mængde straffesager, som betyder, at man må kigge endog meget langt ud i fremtiden, når det handler om store sager med nævninge og medvirken af flere forsvarere.

- Vi har at gøre med fem tiltalte og deres travle forsvarere, og det i sig selv er et puslespil. Så har det også betydning, at vi er hårdt pressede og booket op af sager afledt af corona-nedlukningen i 2020. Det er det praktisk mulige, vi har gjort, siger retspræsident Henrik Agersnap.

Derfor er der ifølge ham en pukkel af straffesager, som har hobet sig op, ligesom der i 2022 er to andre store retssager med nævninge. Også forsvarsadvokaterne er pressede som følge af corona-nedlukningen. Alligevel forstår han godt, at en berammelse så langt ude i fremtiden virker utilfredsstillende.

- Denne konkrete sag burde komme for tidligere, men om der er proportionalitet i det, og om sagen kan bære det, er et juridisk spørgsmål, og det må forsvarerne i givet fald rejse over for retten, siger Henrik Agersnap.

I den konkrete drabssag ventes der dom 3. november 2022. Bliver dommene anket til landsretten, vil et endeligt punktum først kunne sættes i foråret 2023.

Forsiden netop nu
Danmark

Sygehuse indhenter tidligst pukkel om et år: - Vi står i en meget alvorlig situation

Danmark

DF'er langer ud efter partidronning: Pia blander sig for meget

Erhverv

Ordning med lønkompensation bliver forlænget i to uger

Podcasts

Lyt: Afgørelsens time for DF: Hvem vinder?

Indland

Smittetal runder for første gang 40.000 over et døgn

Indland

Østrig lemper rejseregler: Danskere med tre stik slipper for test

Danmark

Anjas operation er blevet udskudt to gange: - Man skal omstille sig til det hver gang

Ventetider: Anja Kulby Rick fra Sønderborg er en af de tusindvis af danskere, der har fået udskudt en operation som følge af belastning på sygehusene fra coronavirus og sygeplejestrejke. To gange endda.

Danmark

- Vi står jo tilbage med en masse spørgsmål: Borgere skal smide kilovis af kød ud, men det har ikke været farligt at spise det, siger myndighederne

Seden: Harmløst eller potentielt alvorligt?

Udland For abonnenter

Vestens ledere advarer om høj pris for russisk angreb på Ukraine

Det bliver dyrt, hvis Rusland går ind i Ukraine militært.

Danmark

Dall: Derfor er spionsag katastrofal for regeringen

Danmark

Tæt på dødt løb i DF's folketingsgruppe: Henriksen får ny støtte

Danmark

overblikket her: DF's folketingsgruppe er splittet i formandsstrid

Danmark

Alle blå partier vil afskaffe kravet om mundbind

Indland

Regeringen kommer med plan for restriktionerne på onsdag

Erhverv For abonnenter

Utallige landbrugsejendomme ramt af indbrud: To tyverier af kostbart udstyr har kostet maskinstation 1,7 millioner kroner

Kultur For abonnenter

Ralph Fiennes imponerer i 'The King's Man': Overvældende, overrumplende og næsten perfekt

Debat

Kronik: Energi fra sol og vind - der er intet alternativ til grøn omstilling