Annonce
Mavekorte bluser, såkaldte "croptops" er i øjeblikket meget moderne - godt hjulpet på vej af kendte idoler som eksempelvis Medina, som mange unge piger ser op til. Men hører de til i skoletiden? Det mener Firehøjeskolen ikke. Arkivfoto: Michael Svenningsen
Danmark

Skole forbyder mavekorte bluser: Det vækker både glæde og vrede blandt forældrene - 'gad vide, hvad de ellers finder på?'

Firehøjeskolen ved Vejle har besluttet, at såkaldte "croptops", altså mavekorte bluser, ikke hører til i skoletiden. Det er ikke passende påklædning i en offentlig institution, mener udskolingslærere og ledelse.

Ny Nørup: Er korte bluser, der viser bare pigernes bare maver "go" eller "no go" i skoletiden?

Den diskussion har lærere og ledelse på Firehøjeskolen i Ny Nørup haft efter, at lærere flere gange har bedt elever om at tage en trøje på, fordi de mente, toppene var for korte.

Nu har udskolingsteam og skoleledelse så besluttet, at de såkaldte "croptops" ikke er tilladt i skoletiden.

Skoleleder Bjarne Kyneb er godt klar over, at der vil være delte meninger om forbuddet mod de mavekorte bluser. Men forbuddet handler om at hjælpe de unge mennesker til at reflektere over, at der er forskel på, hvad der er passende påklædning i fritiden og i skolen eller på arbejdspladsen. Arkivfoto: Mette Mørk

"Bar mave med videre hører til hjemme i haven, på stranden og ude i sommerlandet," lyder det blandt andet i en besked fra skolen til forældre til elever på Firehøjeskolen.

Sætter en grænse

Skoleleder Bjarne Kyneb er godt klar over, at det er en holdning, der vil være delte meninger om hos både elever og forældre.

- Vi har haft en snak med både drenge og piger i 8. og 9. klasse om, at der er forskel på, hvad man har på derhjemme i fritiden, og hvad man har på, når man er på arbejde eller i skole, siger skolelederen og fortsætter:

- Vi gør det på ingen måder for at provokere. Vi gør det for at hjælpe vores unge. Vi tør godt være de voksne, som sætter nogle grænser for, hvad vi mener, der er passende, og det vil alle selvfølgelig ikke være enige i, og det har vi det ganske fint med.

Skolelederen mener, det er vigtigt, at skolen ikke er bange for at have en holdning til, hvad der er passende påklædning, madpakker og brug af mobiltelefoner i skoletiden.

- Folk vælger selvfølgelig selv, hvad de giver deres børn med i madpakker. Men vi mener ikke, at en madpakke kun bestående af eksempelvis chips og halvanden liter energidrik ville være en acceptabel madpakke, siger Bjarne Kyneb.

Flere reaktioner fra forældre

Beskeden med forbuddet mod croptops blev sendt ud via skoleportalen Aula til forældrene mandag, og der er siden kommet en del tilbagemeldinger fra forældre.

- Vi har fået en del reaktioner. Primært fra forældre, som bakker op om vores beslutning, da de heller ikke mener, at croptops hører til i skolen, siger Bjarne Kyneb.

Ligeledes er meget nedringede bluser eller meget lårkorte kjoler heller ikke passende påklædning, efter hans mening.

Sådan lyder beskeden til forældrene

"Kære alle forældre i udskolingen

Vi har i løbet af årets første skoledage haft nogle diskussioner med skolens ældste elever om hvorvidt at modefænomenet croptops er "go" eller "no go," når de er i skole. Vi har et par gange måttet bede nogle elever om at tage en trøje på, når denne form for top er blevet for kort. Det er ikke nyt nogen af jer, at vi er et udskolingsteam med holdninger, og derfor henstiller vi til, at I tager en snak med jeres børn om, hvad der er ordentlig påklædning, når man er "på arbejde" og befinder sig på en offentlig institution.
Vi har i udskolingsteamet, inklusiv ledelsen, besluttet, at eleverne ikke må have bar mave i skoletiden. Bar mave med videre hører til hjemme i haven, på stranden og ude i sommerlandet.

Med venlig hilsen Udskolingsteamet"

- Lige nu er det croptops, der er på mode. På et tidspunkt var det bukser, der hang så meget, at man kunne se halvdelen af ballerne, når de bøjede sig bare en smule forover - både hos piger og drenge. Det hører for mig at se heller ikke hjemme i skoletiden, forklarer han.

Bjarne Kyneb er godt bekendt med flere forældre og elever, der bestemt ikke er enige i skolens udmelding om croptops. Men han håber, at forbuddet på skolen kan være med til at skabe god debat med de unge.

Hvad vil I så gøre, hvis nogle af eleverne alligevel møder op iført croptops?

- Vi vil som hidtil bede dem tage en trøje over, og så vil vi tage kontakt til forældrene og tager en dialog med dem, siger skolelederen.

Forbud skaber debat

En af de forældre, der bestemt ikke er enig i skolens beslutning om at forbyde croptops, er Martin Fogh Skovlyst. Han er tidligere skolebestyrelsesformand på Firehøjeskolen og har også været politisk aktiv som byrådskandidat og formand for den lokale afdeling af Liberal Alliance.

Martin Fogh Skovlysts datter Tilde kom mandag hjem og fortalte, at skolen havde samlet alle elever i udskolingen for at fortælle om den nye regel. En regel, han er lodret uenig i.

- Jeg kan for det første ikke se grunden til det. Forstår simpelthen ikke baggrunden for det, andet end at ledelse og lærere åbenbart ikke synes, det er passende med bart maveskind. Gad vide, hvad de ellers finder på? For det andet kan jeg ikke se, hvordan de vil håndhæve det. For det tredje lever vi i en tid, hvor man hylder den enkeltes ret til sin egen identitet, som i høj grad udstråles gennem påklædningen. For det fjerde så synes jeg, man er langt, langt inde på forældrebanen her. Jeg synes personligt ikke, man skal rende rundt i ingenting i skolen, men hvad andre gør, er deres egen sag, skriver han blandt andet i en kommentar på sin Facebook-side.

Han mener i stedet, at skolen burde tage snakken med den enkelte elev og eller elevens forældre i stedet for en nedskrevet regel.


Vi lever i en tid, hvor man hylder den enkeltes ret til sin egen identitet, som i høj grad udstråles gennem påklædningen. Og man er langt, langt inde på forældrebanen her.

Martin Fogh Skovlyst


Hans Facebook-kommentar får adskillige svar. Nogle bakker op om hans undren og kritik, mens andre bakker op om skolens beslutning.

Eksempelvis Eva Sonne, som blandt andet skriver:

- Skolen er også det sted, hvor elever lærer at begå sig under de regler, et samfund, en arbejdsplads og alle fællesskaber har - om de så er nedfældet på papir eller ej. Derfor kan man se det som en dannelsesproces, at eleverne skal indgå i og rette ind efter fællesskaber. Jeg ville som lærer for eksempel heller aldrig tillade hætten trukket op eller kasketter i mit klasselokale - og det er uanset elevens følelse af at have ret til at klæde sig, som han/hun ønsker. Jeg er helt enig i, at dialogen kunne være taget på anden måde, men princippet, som skolen udstikker, er så ganske fornuftigt - skolen ser udover ”croptoppen” og ser også på elevens dannelsesproces, og i den er de individuelle rettigheder ikke altid i centrum (og gudskelov for det).

Radio4 Morgen taler onsdag med Martin Fogh Skovlyst, der er far til 14-årige Tilde, der går i 8. klasse på Firehøjeskolen. Han mener ikke, at et forbud er den rigtige vej at gå. Hør interviewet herunder.

Herunder kan du høre Radio4 Morgens interview med skoleleder på Firehøjeskolen, Bjarne Kyneb. 

Danmark

Tag kandidattesten her

Forsiden netop nu
Danmark

Nabo til Flyvestation Skrydstrup er bekymret over forurening: - Der er nogen, der ikke har været deres opgave voksen

Danmark

Sonja er en sjælden race i dansk kommunalpolitik: - Man kan underkende det eller bruge det

Danmark For abonnenter

Tre mænd rottede sig sammen og snød sygehus for millioner af kroner: Nu er der faldet dom over dem alle

Podcasts

Lyt: Striden om Valdemars Slot er stadig uforløst - køberne står fortsat i kø

Danmark

Corona: Danskerne kører forsigtigt, briterne drøner af sted mod ulykken

Danmark For abonnenter

Tyskland vil sende soldater til Polen for at holde migranter ude

Danmark

Bro lukkes hele vinteren

Lindau (sh:z). Regionen omkring broen over fjorden Slien ved Lindaunis har hovedpine over brobyggeriet, der står på frem til 2025. Det er især Deutsche Bahns beslutning om helt at lukke for trafik og dermed sende folk ud på en lang omvej, der hidser gemytterne op. DB har meddelt at broen er lukket i vinterhalvåret fra den 1. november til den 15. maj.

Danmark

Ny bypark bliver dyrere

Flensbor (FlA). Christiansens Haver i Flensborg ved Den Gamle Kirkegård er under voldsom forandring. Projektet, som oprindeligt skulle koste otte millioner euro, hvoraf 90 procent er statsstøtte, bliver dog langt dyrere end beregnet. Et politisk flertal i miljø- og planlægningsudvalget har i denne uge besluttet, at der kan bruges yderligere 980.000 euro på projektet. Dog har finansudvalget det sidste ord i sagen.

Danmark

Politiet: Kørende chauffører ser tv og læser avis

Slesvig, sh:z. I de seneste uger er otte lastvognstog kørt galt i Slesvig-Holsten. Hans Gralla fra trafikafdelingen hos delstatens politi har en forklaring:

Danmark For abonnenter

Alt for meget 'boligorgasme': Nybyggerne er en omgang søvndrukkent byggesjusk

Danmark For abonnenter

Alle verdens lande dumper i klimatest: Forskere opfordrer til handling

Kultur For abonnenter

Her kan du se eksotiske dyr, efter trækfuglene er fløjet

KANDIDATTEST

Ved du hvem, du vil stemme på? Tag kandidattesten her

Danmark

Hvid mand, 55 år og offentligt ansat: Mød landets mest typiske kommunalpolitiker

Erhverv

Radio Loud skifter navn til 24syv fra næste år

Kultur For abonnenter

Franske 'Gagarine' er en rørende film: En kamp for nabolaget

Debat

Kronik: Skam er blevet et ideal, vi skal stoppe med at forfølge