Annonce
Det tog mig ikke mange minutter at lave en fake video med mig selv på hjemmesiden MyHeritage. Med bare ét foto kunne deres teknologi ganske automatisk lave en ganske virkelighedstro video af mig. Foto: Screenshot fra myheritage.dk, original: Birgitte Heiberg
Danmark

Skal oldemor blinke til dig? Med teknologi kan vi vække de døde

Se fortiden komme til live.

Sådan lyder opfordringen fra den israelske virksomhed MyHeritage. Virksomheden har nemlig lanceret en funktion på deres hjemmeside, som kan gøre dine gamle familiebilleder helt levende.

Har du for eksempel et billede af din for længst afdøde oldemor, kan du let uploade det på siden, hvorefter deres teknologi på sekunder laver en lille video af oldemor, der kigger rundt, smiler og måske endda blinker til dig. Det er så let, at jeg vil vove den påstand, at alle, der kan finde ud af at oprette en profil på for eksempel Facebook, også vil kunne lave sådan en video af oldemor.

De døde kan ikke tale, synge eller nyse, i hvert fald ikke i MyHeritages funktion. Men med teknologien deepfake er det rimeligt at formode, at det kun er et spørgsmål om vilje og evner, før det også kan lade sig gøre.

Det rejser selvsagt en række etiske spørgsmål: Har vi ret til at få de døde til at bevæge sig eller endda lægge ord i munden på dem – og ønsker vi at vores efterkommere gør det samme med os?


Det er så let, at jeg vil vove den påstand, at alle, der kan finde ud af at oprette en profil på for eksempel Facebook, også vil kunne lave sådan en video af oldemor.


Helt overordnet må man konkludere, at teknologien endnu en gang skubber grænsen for, hvad der er sandt og falsk.

Det er en grænse, som også kom til debat efter det populære DR-satireprogram "Tæt på sandheden" havde et indslag med en noget ubehøvlet statsminister for et par uger siden.

Helt konkret bliver Mette Frederiksen (S) i programmet bedt om at lave et "folkeligt indslag til de sociale medier" af sit presseteam. Dertil svarer hun hånligt:

- Folkelig? Kan jeg så ikke bare kaste en fucking håndbold eller spise en flæskestegssandwich?

I virkeligheden er statsministeren dog slet ikke med i indslaget. Derimod spilles hun af en skuespiller.

Optagelserne er så blevet lagt ind i et deepfake-program, som også bliver fodret med en masse billedmateriale med den ægte statsminister. På den måde lærer programmet statsministerens ansigtstræk at kende og bliver i stand til selv at danne statsministerens ansigt, mundbevægelser og mimik og lægge det i et filter ovenpå skuespillerens ansigt i videoen.

Det er lidt kompliceret. Men det vigtige er, at teknologien er i stand til at lave en video, hvor det mere eller mindre ser ud som om, at statsministeren virkelig står i studiet og skaber sig som en ubehøvlet reality-stjerne.

Det store spørgsmål er, om vi som seere tydeligt kan afkode, at der er tale om en falsk video?

For mig personligt gik der kun nogle sekunder, før jeg regnede sammenhængen ud. Men i mit hverv som journalist vil jeg også gerne tro på, at jeg har dyrket min kritiske sans mere end gennemsnittet. Desuden har jeg fulgt deepfake-teknologiens udvikling de sidste mange år.

For andre, der måske møder sådan et indslag uden for kontekst, for eksempel på de sociale medier, kan sammenhængen måske være svær at gennemskue.

Og værre står det til, når kvaliteten af den type videoer bliver bedre. I "Tæt på Sandheden" var deepfake-teknologien, nok med overlæg, ikke blevet brugt optimalt, og derfor fremstår indslaget ikke helt ægte og troværdigt.

Men med andre deepfakes, der har floreret på sociale medier, kan det være meget svært, måske nærmest umuligt, at se, hvor virkeligheden stopper, og fantasien begynder.

Den slags videoer kan og bør vi være skeptiske og vågne over for.

Teknologi er dog erfaringsmæssigt svær at bremse. Så først og fremmest skal vi endnu en gang minde os selv om, at vi ikke automatisk kan stole på det, vi ser, og vi skal lære at genkende det, der er fake.

For skrift og fotos kan lyve. Likes kan købes, og data kan skrues sammen eller forfalskes, så de passer ned i en bestemt agenda.

Ikke engang videoer af oldemor eller statsministeren kan vi regne med er ægte.