Annonce
Hunde og raketter er sjældent en god cocktail. Foto: Henning Bagger/Scanpix
Klumme

Skal man absolut fyre krudt af, bør det begrænses til mellem klokken 24 og 01 nytårsaften. Bum!

Salget af fyrværkeri begynder 15. december, og det er en rædselsfuld tanke. Snart vil vinduer klirre, kæledyr pibe af angst, luften stinke af røg og gader flyde i pap og plastik og andre sodsværtede efterladenskaber.

Alt for mange blæser på, at man kun må fyre fyrværkeri af fra 27. december til 1. januar, hvilket i forvejen er alt, alt for længe. Skal man absolut fyre krudt af, bør det begrænses til mellem klokken 24 og 01 nytårsaften. Bum!

Da jeg var barn, var der bordbomber under middagen og knaldperler og lignende efter desserten, og ellers gjaldt det om at holde sig vågen til midnat, hvor far tændte en håndfuld raketter sammen med alle de andre midnats-fyrværkerimestre. Det så smukt ud og var rigeligt.

Ikke alt var bedre i gamle dage, men fyrværkeritraditionen var.

Jeg begriber ikke overforbruget og trangen til at gå så meget over gevind, at fornuften ophører

Uddrag af kommentaren

Nu vrimler det med ulovlige kanonslag, der får landet til at lyde som en krigszone, og gigantiske batterier, der varer så grotesk længe, at kulden når at bide sig gennem de festlige nylonstrømper i de højhælede, når vi mætte af mad og champagne nytårsaften vakler ud for at se himlen forvandle sig til et røgfyldt farveorgie.

Jeg begriber godt lysten til løjer og til at sende et par raketter op nytårsaften. Det er en festlig og flot markering af et årsskifte.

Men jeg begriber ikke overforbruget og trangen til at gå så meget over gevind, at fornuften ophører. Fyrværkeri forurener både under produktion og brug. Hvad er der blevet af miljøbevidstheden? Det koster også en formue, der kunne finansiere, jeg ved ikke hvad - godgørende formål for eksempel. Der er over 800.000 hunde i Danmark - hvordan kan vi være okay med, at mange af dem skal fyldes med beroligende medicin - ikke blot i én time, men i op til flere dage? Vi har soldater og flygtninge, som har posttraumatisk stress, fordi de har været steder, hvor lyden af et højt brag handler om liv og død. Det er vi også ligeglade med i den langvarige fyrværkeriperiode. Og så er der alle de medborgere, der bor i stråtækte huse.

Måske handler det ikke kun om at markere et årsskifte eller om at sætte flotte farver på den sorte nattehimmel, men om adrenalin. Lysten til noget farligt. Må jeg anbefale elastikspring som et alternativ. Her kan man få en nærdødsoplevelse, uden at det går ud over andre, der må forskanse sig med ørepropper og sikkerhedsbriller.

Og det bringer os til endnu et argument til fordel for at stramme op på fyrværkeritrangen: Alle ulykkerne.

Jeg kender en mand, som kun har ét øje, selv om han blev født med to. Han legede med fyrværkeri som ung og fik sit syn halveret. Det var forfærdeligt synd for ham, men han var også heldig, i og med at statskassen - altså os alle - stod klar til at finansiere de læger og sygeplejersker, der lappede ham sammen.

Det behøver han ikke sige tak for. Vi skelner heldigvis ikke mellem selvforskyldte og hændelige ulykker. Som samfund er vi blevet enige om at hjælpe dem, som kommer galt afsted, uanset hvordan det er sket. Det gjaldt også for de 165, der kom til skade under fyrværkerifesten sidste år.

Kan vi så ikke også blive enige om, at det er tid til at udøve mådehold. At også mindre kan være festligt?

Godt nytår!


Forsiden netop nu
Danmark

Sygehuse indhenter tidligst pukkel om et år: - Vi står i en meget alvorlig situation

Danmark

DF'er langer ud efter partidronning: Pia blander sig for meget

Erhverv

Ordning med lønkompensation bliver forlænget i to uger

Podcasts

Lyt: Afgørelsens time for DF: Hvem vinder?

Indland

Dansk piratmission ventes at runde 177 millioner kroner

Udland

Udvalg vil udspørge Ivanka Trump om stormløb

Danmark

Anjas operation er blevet udskudt to gange: - Man skal omstille sig til det hver gang

Ventetider: Anja Kulby Rick fra Sønderborg er en af de tusindvis af danskere, der har fået udskudt en operation som følge af belastning på sygehusene fra coronavirus og sygeplejestrejke. To gange endda.

Danmark

- Vi står jo tilbage med en masse spørgsmål: Borgere skal smide kilovis af kød ud, men det har ikke været farligt at spise det, siger myndighederne

Seden: Harmløst eller potentielt alvorligt?

Udland For abonnenter

Vestens ledere advarer om høj pris for russisk angreb på Ukraine

Det bliver dyrt, hvis Rusland går ind i Ukraine militært.

Danmark

Dall: Derfor er spionsag katastrofal for regeringen

Danmark

Tæt på dødt løb i DF's folketingsgruppe: Henriksen får ny støtte

Danmark

overblikket her: DF's folketingsgruppe er splittet i formandsstrid

Danmark

Alle blå partier vil afskaffe kravet om mundbind

Indland

Regeringen kommer med plan for restriktionerne på onsdag

Erhverv For abonnenter

Utallige landbrugsejendomme ramt af indbrud: To tyverier af kostbart udstyr har kostet maskinstation 1,7 millioner kroner

Kultur For abonnenter

Ralph Fiennes imponerer i 'The King's Man': Overvældende, overrumplende og næsten perfekt

Debat

Kronik: Energi fra sol og vind - der er intet alternativ til grøn omstilling