Annonce
72 procent af deltagerne i Yougovs spørgeundersøgelse er "enige" eller "helt enige" i, at alle danskere "bør være forpligtede til at modtage eventuelle vacciner for at beskytte andre og svagere medborgere". Arkivfoto: John Randeris.
Danmark

Skal du vaccineres? Ja, det skal du - om nødvendigt med tvang, mener flertal

Danskernes holdning til at påtvinge befolkningen vaccination mod Covid-19 overrasker professor. Tvang kan få vaccinemodstand til at vokse, advarer hun. Politiker advarer mod tvangsvaccination.

Danmark: To ud af tre danskere er positive overfor, at myndighederne skal kunne kræve, at folk bliver vaccineret, når der på et tidspunkt kommer en vaccine mod Covid-19. Og om nødvendigt skal det kunne ske ved tvang.

Det viser en undersøgelse, som Yougov har lavet for Medicinske Tidsskrifter.

I begyndelsen af august blev 1000 danskere spurgt om deres holdninger til vaccination mod coronavirus, og 68 er "i nogen grad", "i høj grad" eller "i meget høj grad" enige i, at myndighederne med loven i hånden skal kunne kræve, at alle danskere bliver vaccineret.

Den markante støtte til tvangsvaccination overrasker flere eksperter, skriver Sundhedspolitisk Tidsskrift.

- Tvang griber for meget ind i den personlige frihed, og det kan i øvrigt få vaccinemodstanden til at eksplodere, siger Lone Graff Stensballe, overlæge og professor i pædiatrisk vaccinologi og infektionspædiatri på Københavns Universitet, til tidsskriftet.

Yougovs undersøgelse afslører, at endnu flere - 72 procent - er "enige" eller "helt enige" i, at alle danskere "bør være forpligtede til at modtage eventuelle vacciner for at beskytte andre og svagere medborgere". Og 73 procent anser forældre, som ikke vil lade deres børn vaccinere, for at være usolidariske.

Alligevel er kun 56 procent af deltagerne i undersøgelsen helt sikre på, at de selv ville tage imod en corona-vaccine, mens 29 procent svarer, at de "sandsynligvis" ville blive vaccineret.

Politiker: Det skal være frivilligt

Da epidemiloven blev ændret i begyndelsen af marts, kort tid før regeringen indførte restriktioner i danskernes liv for at standse udbredelsen af ny coronavirus, fik sundhedsministeren blandt andet mulighed for at påbyde syge eller muligt smittede borgere at lade sig isolere.


Jeg er ikke fortaler for tvangsvaccination, og jeg er meget overrasket over, at så stor en andel mener, at vi skal bevæge os ned ad den sti, hvor vi tvangsvaccinerer.

Jane Heitmann (V), formand for Folketingets sundheds- og ældreudvalg


Ministeren fik også bemyndigelse til at "iværksætte tvangsmæssig behandling" af syge eller formodet smittede borgere og til "tvangsmæssig vaccination af nærmere bestemte risikogrupper", hvis det er nødvendigt for at forebygge eller inddæmme udbredelse af en alment farlig sygdom.

Selvom muligheden for tvangsvaccination allerede findes, er det ikke en vej, man bør bevæge sig ned ad, mener Jane Heitmann (V), formand for Folketingets sundheds- og ældreudvalg.

- Jeg er ikke fortaler for tvangsvaccination, og jeg er meget overrasket over, at så stor en andel mener, at vi skal bevæge os ned ad den sti, hvor vi tvangsvaccinerer. Også hvis man tænker på den debat, der har været om vaccination af børn, siger hun til Fyens Stiftstidende.

Jane Heitmann er modstander af enhver tale om tvangsvaccination mod Covid-19. Foto: Michael Bager

- Ville det samfundsøkonomisk give mening at tvinge de grupper, som er mest udsat for at blive alvorligt syge af Covid-19, til at blive vaccineret?

- Man kan godt have en forventning om, at når vi en dag får en vaccine, vil nogle grupper blive tilbudt den vaccine før andre - det kunne være særligt udsatte mennesker - og de vil også selv have en interesse i at blive vaccineret og passe på sig selv.

- Men at tvangsvaccinere en hel befolkning er et meget dramatisk skridt at tage, og jeg mener ikke, vi skal bevæge os ned ad den sti. Vi skal appellere til det samfundssind, som danskerne i høj grad har udvist under coronakrisen - at vi hver især opfører os ansvarligt og passer på hinanden. Vaccination skal være et frivilligt tilbud, siger Jane Heitmann.

Danmark

Tag kandidattesten her

Forsiden netop nu
Danmark

Dall: Tag valgtesten og test dig i valgstemning

Danmark

Løvkvist: Venstre vakler på vippen i Jylland - og det er Ellemanns store chance

Danmark

Dør for mange af frygtelig sygdom i Grindsted? Ketty har indsamlet bekymringer - og det fører nu til ny undersøgelse

Podcasts

Lyt: PFOS- forureningsskandale vokser – Er der en voksen til stede?

Danmark For abonnenter

Travlhed koster på patienternes helbred

Danmark For abonnenter

Alec Baldwin dræber kvinde i filmulykke

Danmark For abonnenter

Dansk fregat skal holde piraterne væk

Pirateri: Esbern Snare var en magtfuld stormand i den kendte Hvide-slægt. Han førte korstog og udkæmpede blodige slag for over 800 år siden.

Debat

Debat: Danske fiskere skal have kompensation for brexit nu

Debat: Kort efter brexit stod mange fiskere med håret i postkassen. For det betød, at de måtte vinke farvel til adskillige fiskekvoter og lide et stort økonomisk tab. Derfor gjorde det ondt, da fiskeriministeren i sommer meddelte, at EU’s statsstøtteregler stod i vejen for at udbetale kompensation til de fiskere, der måtte sande, at det var blevet sværere at skaffe mad på bordet.

Indland

Vilde fugle i Vadehavet er blevet smittet med fugleinfluenza

Vilde fugle i både den danske og tyske del af Vadehavet er blevet konstateret smittet med fugleinfluenza.

Erhverv For abonnenter

Du spiser allerede genmodificeret mad - om du vil det eller ej

Debat

Debat: Grøn omstilling er ikke skyld i den store elregning - tværtimod

Debat

Debat: Danskerne skal ikke ufrivilligt støtte islam

Debat

Debat: Vandet skal være til at drikke

Debat For abonnenter

Meningsmager Marianne Lyngby Pedersen om at blive censureret på nettet: Ingen bare baller og våben her

Erhverv For abonnenter

Stævning afslører: Enerådig bankdirektør bevilligede ulovlige lån til egne sønner og bestyrelsesmedlem

Kultur

Transkønnet danserinde har hovedrollen i forestilling om verdens første kønsskifteoperation

Debat

Kronik: Skam er blevet et ideal, vi skal stoppe med at forfølge