Annonce
Kultur

Skal det være Hr. Pindse, Tonni2Ton eller prinsessen, der blev bogstavbims: Her er fem gode gaver til børnenes pakkekalender

En god pakkekalender til børnene bør indeholde mere end vingummibamser og legetøj. Den bør også rumme oplevelser, og intet er hyggeligere end at læse højt for sine børn eller børnebørn. Så får man samtidig også selv glæde af gavegiveriet. Her er fem bud på fremragende børnebøger til de cirka 3-8-åriges pakkekalender - eller som adventsgaver.

Det vrimler med gode danske højtlæsningsbøger, så at vælge kun fem ud har været tæt på en umulig opgave. Derfor udnyttes pladsen lige her og nu til også at anbefale "Snip Snap Snork - godnathistorier fra Sovgodtersgade", Politikens Forlag, af Emilie Bruhn, Thomas Skov og Martin Sommer. De sødeste nyskrevne sange kan streames til. Og til også at slå et slag for Gyldendals nye billedbogsserie, der kan læses højt af ordblinde. Bøgerne hedder "Fino, Dino Bambino", "Omars Altan", "Poulsens Pirater" og "Når dyr sover", og er skrevet og illustreret af kendte børnebogsskabere i samarbejde med Ordblindeforeningen.

Men nu kan vi ikke udskyde det benhårde valg længere. De fem flotte, farverige, fantasifulde og fremragende værker til pakkekalenderen eller adventsgaverne kommer her:

1 Alle skulle have en trold

1. "Tonni2Ton". Adam O. illustrerer selv sine bøger. Den tredje bog hans serie, "Den rustne verden", var i år nomineret til Nordisk Råds børne-og ungdomslitteraturpris.

Livet bliver både sjovere og nemmere, når ens bedste ven er en stor og stærk trold. Han kan for eksempel holde skolebussen fysisk tilbage, så Ingeborg ikke igen skal komme for sent i skole, og han kan puste vasketøjet af snoren, så fars underbukser med hjerter på forsvinder for evigt. Med så god en ven er det ligegyldigt, at de voksne siger, at han ikke findes i virkeligheden.

Adam O. har færdiggjort sin trilogi om Ingeborg og fantasitrolden Tonni2Ton, og de tre bøger er udkommet i én stor bog, der hedder "Den store Tonni2Ton". Bogen er sjov - også for voksne - og fyldt med fantasi og hjertevarme i både ord og tegninger. Lige til at blive glad og lidt klogere på livet af. 

Adam O.: "Den store Tonni2Ton", 144 sider. Høst&Søn.

2 Barnet vil plage

2. "Donna finder julen" er andet bind i billedbogsserien om den nuttede hundehvalp Donna. En tredje er på vej. 

Mange voksne læsere kender forfatter Merete Pryds Helle, ikke mindst for hendes roman "Folkets skønhed", som hun modtog De Gyldne Laurbær for. Nu er hun gået i gang med at smelte hjerterne hos de små med foreløbig to billedbøger om hundehvalpen Donna. "Donna finder hjem" og "Donna finder julen" er illustreret af den også prisbelønnede Charlotte Pardi, der med sine tegninger understreger forfatterens poetiske tone og Donnas sarte hundesind. Donna er er så nuttet, at det er risikabelt at læse de stemningsfyldte bøger for børn, som ikke må få et kæledyr.

Merete Pryds Helle og Charlotte Pardi: "Donna finder hjem" og "Donna finder julen", hver på 40 sider. Carlsen.

3 Nej tak til huskelister

3. "Hr. Pindse" er illustreret af Anna Margrethe Kjærgaard, der også stod bag tegningerne i den mageløst flotte billedbog "Ud af det blå", som udkom for et par år siden.

Vi bliver i den kærlige genre og med et dyr som hovedperson med "Hr. Pindse" af Betina Birkjær og Anna Margrethe Kjærgaard. Hr. Pindse er stresset, for han synes, at han skal nå forfærdeligt meget, inden han kan gå i vinterhi. For at holde styr på hele, skriver han alenlange huskelister og forsøger at gøre mange ting på én gang. 

Hr. Pindse når naturligvis ikke det hele, og moralen er, at det er lige meget. En sød og også humoristisk historie til børnene og en lille hilsen til den stressede oplæser om at nyde nuet.

Betina Birkjær og Anna Margrethe Kjærgaard: "Hr. Pindse", 56 sider. Jensen&Dalgaard.

4 Du må ikke sige s

4. "Prinsessen der blev bogstavbims". Illustrationerne er gakkede og karikerede, og det klæder det sjove eventyr. 

"Prinsessen der blev bogstavbims" af Maria Rørbæk er et eventyr om prinsesse Suleima, der får meget ondt i hovedet. Det viser sig, at hun er blevet bogstavbims, for hun tåler ikke at høre ord, der indeholder bogstavet s. Hendes mor forsøger at forbyde brugen af bogstavet, men det går hele tiden galt, så Suleima må opsøge en farlig heks for at blive kureret. 

Dejligt gakket eventyr, man nok skal være mindst fem år for at forstå, med masser af humor - også i de sjovt forvrængede illustrationer af Mikkel Straarup Møller.

Maria Rørbæk og Mikkel Straarup Møller: "Prinsessen der blev bogstavbims", 32 sider. Gyldendal

5 Bliv selv klogere

5. "Niels Bohr og verdens mindste byggeklodser" er en af fire i en munter serie om kendte danskere, hvori der er videnskabsguf for både børn og voksne.

Barnet skal nok også være fyldt cirka fem år for at få glæde af serien "Danske stjerner" af Jakob Lund Pedersen.

Bøgerne handler om fire kendte, danske videnskabsfolk og hedder "Tycho Brahe - opdagelsen af den nye stjerne", "Inge Lehmann opdager jordens kerne", "Niels Bohr og verdens mindste byggeklodser" og "Marie Hammer og mosmiderne".

Det lyder desværre tørt og tungt, men er det overhovedet ikke. Tværtimod er der tale om letfattelige historier veloplagt fortalt og godt støttet af humoristiske illustrationer af Julie Østergaard.

Bagest i bøgerne er der ekstra forklaringer, og hvem ved: Måske er der nogle af de kendte danskere, du aldrig har hørt om, så nu har du chancen for at blive klogere sammen med dit barn. 

Jacob Lund Pedersen og Julie Østergaard: "Danske stjerner". Bøgerne er på mellem 35 og 40 sider. Børnebogsforlaget.

Forsiden netop nu
Danmark

Nu vil kommuner gribe ind overfor Forsvarets forureninger

Podcasts

Lyt: Rumænske Florin overlever ved at sælge hjemløse-aviser 1:3

Indland

Husk det nu - i dag vender mundbindet tilbage: Sådan er reglerne

Podcasts

Lyt: Døden ville ikke give slip, men 69-årige Bodil klagede aldrig

Indland

Odense-skole lukker midlertidigt efter mistanke om Omikron-variant

Udland

Australien udskyder delvis genåbning af grænser

Danmark For abonnenter

Efter årtiers kamp: Kina vinder kamp mod dræbermyg

Malaria: Den summer, stikker og suger – og så dræber den flere mennesker end noget andet dyr i verden. Her er ikke tale om et rovdyr med glubske tænder og fråde om munden, men derimod om myggen.

Danmark For abonnenter

Flere lande siger nej: Kaniner skal ikke længere lide for skønheden

Dyrevelfærd: I EU blev det fuldstændig forbudt at bruge forsøgsdyr på ingredienser til kosmetik i 2013. Det er dog ikke tilfældet i resten af verden.

Indland

Dokumentar: TV 2-vært tilbudt fast job hvis hun ville have sex

Den mangeårige TV 2-vært Janni Pedersen er en af de kvinder, der optræder med sin historie om uønskede seksuelle tilnærmelser i en dokumentar om en usund kultur med seksuelle undertoner på tv-stationen.

Danmark

Forsvaret undlod at dele viden om forureninger med tilsyn: - Det er uetisk og uansvarligt

Danmark

Eksperter giver kras kritik af Meta: 'Det er på tide at regulere dem'

Danmark

Skoleleder om mulig Omikron-variant: Der er så mange ansatte, der skal testes, at vi ikke kan tage imod elever

Danmark

Populært at pode: - Vi bliver lagt ned med ansøgninger

Indland

SSI: To i Danmark er bekræftet smittet med ny coronavariant

Erhverv

Rekordmange butikker forventer stigende salgspriser

Kultur

Sonja Oppenhagen: - Kunst er lige så vigtigt som den vitaminpille, man skal have hver morgen

Debat For abonnenter

Meningsmager Christian Have: Vi skal løse kommunikationskrisen, før vi kan løse klimakrisen