Annonce
Danmark

Sindslidende mand dømt for drab på pædagog på bosted

En 20-årig mand erkendte, at knivstik havde medført døden. Men han afviste, at det var drab. Retten er uenig.

Det var ikke meningen, at den 29-årige pædagog Yamma Ahamadzai, skulle dø, da en ung sindslidende mand dagen før nytårsaften i fjor flere gange stak ham med en kniv.

Sådan har den i dag 20-årige mand forklaret under retssagen. Han har erkendt at være skyld i pædagogens død, men afvist, at der var tale om manddrab. Men Retten i Holbæk er uenig.

- Du må have indset det som overvejende sandsynligt, at knivstikkene kunne medføre døden, lyder det fra retsformand Peder Johannes Christensen, da han onsdag over middag afsiger dom i sagen.

Den 20-årige mand dømmes for manddrab og skal anbringes på en psykiatrisk afdeling. På grund af hans sindssygdom kan han nemlig ikke straffes med fængsel.

Drabet skete om eftermiddagen den 30. december 2020 uden for beboerhuset på bostedet Ørbækskilde. Her kom pædagogen i klammeri med den unge mand. En video, som er blevet afspillet under sagen, viser optrinet.

Pædagogen skubbede den unge mand omkuld, og det udløste et angreb fra den sindslidende, som var bevæbnet med en springkniv.

Flere gange blev kniven hugget mod Yamma Ahamadzai. To gange ramte den ham i venstre side af brystet. Det ene stik var dræbende.

Episoden opstod, i forbindelse med at pædagogen skulle køre den unge mand til en coronatest.

Både familiemedlemmer til den dræbte og til drabsmanden var til stede i retten onsdag. Her kunne de inden dagens dom høre både senioranklager Hanne Christensen og forsvarer Erbil Kaya komme med deres afsluttende bemærkninger i sagen.

Begge kaldte sagen for "tragisk". Erbil Kaya benyttede også taletiden til at kritisere forholdene på bostedet. For i advokatens øjne havde bostedets mangelfulde behandling og omsorg også gjort hans klient til offer.

- Han er offer for systemsvigt og forsømmelse. Han har ikke fået den rette hjælp i rette tid. Han er offer for, at bostedet Ørbækskilde ikke har fulgt de gældende retningslinjer om for eksempel alenearbejde, lød det blandt andet fra Erbil Kaya.

Efter drabet besøgte Arbejdstilsynet bostedet og udstedte blandt andet et strakspåbud om, at de ansatte ikke måtte arbejde alene med beboere, som kunne finde på at være voldelige.

Retten har bestemt, at den 20-årige skal anbringes på en psykiatrisk afdeling på ubestemt tid. Han vil altså være frihedsberøvet, men skal opholde sig på et hospital i stedet for et fængsel. Her vil han skulle modtage behandling for sin sindssygdom.

Anbringelsen har i udgangspunktet ikke noget udløb. Det er i sidste ende op til en domstol at træffe afgørelse om, hvorvidt en domsanbragt person kan udskrives - altså løslades.

Den 20-årige mand har to uger til at beslutte, hvorvidt han vil anke dommen til Østre Landsret.

/ritzau/

Danmark

Tag kandidattesten her

Forsiden netop nu
Danmark

Giftstoffer fra Forsvarets flyvestationer spreder sig: Politikere kritiserer kommuner for svigtende tilsyn

Danmark

Nabo til Flyvestation Skrydstrup er bekymret over forurening: - Der er nogen, der ikke har været deres opgave voksen

Danmark

Sonja er en sjælden race i dansk kommunalpolitik: - Man kan underkende det eller bruge det

Podcasts

Lyt: Striden om Valdemars Slot er stadig uforløst - køberne står fortsat i kø

Danmark

Corona: Danskerne kører forsigtigt, briterne drøner af sted mod ulykken

Danmark For abonnenter

Forsonlige toner fra EU-ledere i polsk strid

Danmark

Bro lukkes hele vinteren

Lindau (sh:z). Regionen omkring broen over fjorden Slien ved Lindaunis har hovedpine over brobyggeriet, der står på frem til 2025. Det er især Deutsche Bahns beslutning om helt at lukke for trafik og dermed sende folk ud på en lang omvej, der hidser gemytterne op. DB har meddelt at broen er lukket i vinterhalvåret fra den 1. november til den 15. maj.

Danmark

Ny bypark bliver dyrere

Flensbor (FlA). Christiansens Haver i Flensborg ved Den Gamle Kirkegård er under voldsom forandring. Projektet, som oprindeligt skulle koste otte millioner euro, hvoraf 90 procent er statsstøtte, bliver dog langt dyrere end beregnet. Et politisk flertal i miljø- og planlægningsudvalget har i denne uge besluttet, at der kan bruges yderligere 980.000 euro på projektet. Dog har finansudvalget det sidste ord i sagen.

Danmark

Politiet: Kørende chauffører ser tv og læser avis

Slesvig, sh:z. I de seneste uger er otte lastvognstog kørt galt i Slesvig-Holsten. Hans Gralla fra trafikafdelingen hos delstatens politi har en forklaring:

Danmark For abonnenter

Alt for meget 'boligorgasme': Nybyggerne er en omgang søvndrukkent byggesjusk

Danmark For abonnenter

Alle verdens lande dumper i klimatest: Forskere opfordrer til handling

Danmark For abonnenter

Tre mænd rottede sig sammen og snød sygehus for millioner af kroner: Nu er der faldet dom over dem alle

Kultur For abonnenter

Her kan du se eksotiske dyr, efter trækfuglene er fløjet

KANDIDATTEST

Ved du hvem, du vil stemme på? Tag kandidattesten her

Erhverv

Radio Loud skifter navn til 24syv fra næste år

Kultur For abonnenter

Franske 'Gagarine' er en rørende film: En kamp for nabolaget

Debat

Kronik: Skam er blevet et ideal, vi skal stoppe med at forfølge