Coronavirus: Jacob Borgholm fra Brabrand nær Aarhus er nyretransplanteret, og dermed i særlig risiko for et alvorligt forløb, hvis han smittes med covid.
Men på trods af at smittetallene - og dermed risikoen for at få covid - bare stiger og stiger, har det ikke fået ham til at isolere sig eller undlade at give konen og børnene et knus, når de kommer hjem fra skole og arbejde.
Det handler om balance.
- Jeg gør ikke noget, der er for risikabelt, men jeg holder samtidig fast på at ville leve et liv. Det ville være ærgerligt at rykke tre år ud af kalenderen, hvor man har levet på "diæt", så jeg tager stadig til koncert og ser en fodboldkamp, siger han.
Hvor holder du igen?
- Der har været perioder, hvor jeg ikke har købt ind. Min kone kan købe lige så godt ind, som jeg kan. Vi købte også ind online. Det er to eksempler på ting, hvor man ikke mister noget, men nedsætter risikoen, siger han.
Det nye normalt
Jacob Borgholm er 47 år, han er gift og har to børn, der går i henholdsvis femte klasse og i 3. g.
Jacob Borgholm, nyretransplanteretRisikoen er der, men sikkerhedsnettet foldes ud. Det startede med vacciner, der nu suppleres med nye behandlinger, så vi er nu der, hvor man i mindre grad føler, at det er livet, man sætter på spil.
Han er klar over, at smitten i øjeblikket spreder sig blandt elever i skoler og på ungdomsuddannelser.
Der er jo langt større risiko for smitte nu, end der var i foråret. Du har ikke overvejet at isolere dig, indtil flokimmuniteten indtræffer i marts?
- Er den flokimmunitet der nu også til foråret? Vi har før troet, lykken ventede lige om hjørnet, og alt ville blive normalt. Jeg har indstillet mig på, at det nye "normalt" bliver en fremtid, hvor gruppen af ældre og særligt udsatte fremover skal have et årlig covid-stik - ligesom med influenzavaccinationen, siger Jacob Borgholm.
Det skal tælles med i regnskabet over Jacob Borgholm smitterisikovillighed, at der er kommet nye behandlingsmetoder mod covid.
- Risikoen er der, men sikkerhedsnettet foldes ud. Det startede med vacciner, der nu suppleres med nye behandlinger, så vi er nu der, hvor man i mindre grad føler, at det er livet, man sætter på spil, siger Jacob Borgholm.
- Skulle jeg blive smittet, kan jeg få infusion med monoklonale antistoffer, eller tabletbehandling, der er beregnet til personer i den sårbare gruppe, siger han.
Ferie og arbejde i sommerhus
Familien har ligesom så mange andre danskere købt et sommerhus under pandemien, hvor de har holdt deres ferier.
- Jeg har ikke været ud at flyve siden december 2019. Normalt er 95 procent af mine flyrejser via arbejdet, og der har vi nu kun det, der hedder "critical business travel", som skal godkendes oppefra. Så udgangspunktet er, at man ikke skal rejse, siger Jacob Borgholm.
Ferieflyvningen skal nok komme tilbage.
- Det er et spørgsmål om tid. På nær de sidste to år har vi kun holdt ferie i Danmark, dengang børnene var nyfødte, siger han.
I perioder har han udskiftet boligen i Brabrand med sommerhuset. Men ikke kun på grund af smitterisikoen.
- Når vi alle har været hjemsendt, har det været for at udnytte kvadratmeterne bedre og for at skabe lidt variation, så man ikke sidder i den samme stol dag ud og dag ind - det bliver man skør i hovedet af, siger han.
I december blev sønnen i huset smittet med covid.
- Da tog jeg også i sommerhus. Men det var i lige så høj grad, fordi jeg havde en masse arbejde op til jul. Så det blev lidt en arbejdslejr, siger Jacob Borgholm.
Jacob Borgholm bor i Brabrand ved Aarhus, han arbejder for Grundfos' HR-afdeling, hvor hans titel er Head of Global Rewards. Og så er han formand for Nyreforeningens regionaludvalg i Midtjylland. Han har været transplanteret i tre år.