Annonce
Jacob Borgholm nægter at lade risikoen for et alvorligt covid-sygdomsforløb sætte livet på pause. Derfor giver han også gerne sønnen, Carl, og datteren, Gertrud, et knus. Foto: Jens Thaysen
Danmark

Sikkerhedsnettet foldes ud: Jacob lever livet på trods af, at han risikerer et alvorligt covid-forløb

Den øgede coronasmitte sætter folk i risikogrupper under pres og tvinger dem til at veje risikoen for et alvorligt sygdomsforløb op mod at sætte livet på pause.

Coronavirus: Jacob Borgholm fra Brabrand nær Aarhus er nyretransplanteret, og dermed i særlig risiko for et alvorligt forløb, hvis han smittes med covid.

Men på trods af at smittetallene - og dermed risikoen for at få covid - bare stiger og stiger, har det ikke fået ham til at isolere sig eller undlade at give konen og børnene et knus, når de kommer hjem fra skole og arbejde.

Det handler om balance.

- Jeg gør ikke noget, der er for risikabelt, men jeg holder samtidig fast på at ville leve et liv. Det ville være ærgerligt at rykke tre år ud af kalenderen, hvor man har levet på "diæt", så jeg tager stadig til koncert og ser en fodboldkamp, siger han.

Hvor holder du igen?

- Der har været perioder, hvor jeg ikke har købt ind. Min kone kan købe lige så godt ind, som jeg kan. Vi købte også ind online. Det er to eksempler på ting, hvor man ikke mister noget, men nedsætter risikoen, siger han.

Det nye normalt

Jacob Borgholm er 47 år, han er gift og har to børn, der går i henholdsvis femte klasse og i 3. g.

Risikoen er der, men sikkerhedsnettet foldes ud. Det startede med vacciner, der nu suppleres med nye behandlinger, så vi er nu der, hvor man i mindre grad føler, at det er livet, man sætter på spil.

Jacob Borgholm, nyretransplanteret

Han er klar over, at smitten i øjeblikket spreder sig blandt elever i skoler og på ungdomsuddannelser.

Der er jo langt større risiko for smitte nu, end der var i foråret. Du har ikke overvejet at isolere dig, indtil flokimmuniteten indtræffer i marts?

- Er den flokimmunitet der nu også til foråret? Vi har før troet, lykken ventede lige om hjørnet, og alt ville blive normalt. Jeg har indstillet mig på, at det nye "normalt" bliver en fremtid, hvor gruppen af ældre og særligt udsatte fremover skal have et årlig covid-stik - ligesom med influenzavaccinationen, siger Jacob Borgholm.

Jacob Borgholm er aktiv i Nyreforeningen. Han fortæller, at det under pandemien har været svært at få medlemmerne af foreningen til at deltage i arrangementer. Foto: Jens Thaysen

Det skal tælles med i regnskabet over Jacob Borgholm smitterisikovillighed, at der er kommet nye behandlingsmetoder mod covid.

- Risikoen er der, men sikkerhedsnettet foldes ud. Det startede med vacciner, der nu suppleres med nye behandlinger, så vi er nu der, hvor man i mindre grad føler, at det er livet, man sætter på spil, siger Jacob Borgholm.

- Skulle jeg blive smittet, kan jeg få infusion med monoklonale antistoffer, eller tabletbehandling, der er beregnet til personer i den sårbare gruppe, siger han.

Ferie og arbejde i sommerhus

Familien har ligesom så mange andre danskere købt et sommerhus under pandemien, hvor de har holdt deres ferier.

- Jeg har ikke været ud at flyve siden december 2019. Normalt er 95 procent af mine flyrejser via arbejdet, og der har vi nu kun det, der hedder "critical business travel", som skal godkendes oppefra. Så udgangspunktet er, at man ikke skal rejse, siger Jacob Borgholm.

Ferieflyvningen skal nok komme tilbage.

- Det er et spørgsmål om tid. På nær de sidste to år har vi kun holdt ferie i Danmark, dengang børnene var nyfødte, siger han.

I perioder har han udskiftet boligen i Brabrand med sommerhuset. Men ikke kun på grund af smitterisikoen.

- Når vi alle har været hjemsendt, har det været for at udnytte kvadratmeterne bedre og for at skabe lidt variation, så man ikke sidder i den samme stol dag ud og dag ind - det bliver man skør i hovedet af, siger han.

I december blev sønnen i huset smittet med covid.

- Da tog jeg også i sommerhus. Men det var i lige så høj grad, fordi jeg havde en masse arbejde op til jul. Så det blev lidt en arbejdslejr, siger Jacob Borgholm.

Jacob Borgholm bor i Brabrand ved Aarhus, han arbejder for Grundfos' HR-afdeling, hvor hans titel er Head of Global Rewards. Og så er han formand for Nyreforeningens regionaludvalg i Midtjylland. Han har været transplanteret i tre år.

Forsiden netop nu
Danmark

Han organiserede uroen og kastede brosten mod EU-forbeholdene og politiet: - Det var et snydevalg, og hadet var indædt

Danmark

Endnu en havørn fundet død med hagl i kroppen, men ingen ved, hvorfor eller hvem der gør det: - Det er noget forbandet svineri

Kultur

Cirkusrevy uden Ulf og Lisbet: Velsmurt underholdning, men ingen latterkramper

Podcasts

Lyt: Mette Frederiksen har fundet sin store fortælling til valgkampen

Kultur For abonnenter

Tour de France-kommentatorerne Jørn Mader og Jørgen Leth udgiver ny bog: Livet sat på spidsen

Udland

Zelenskyj fordømmer forslag om at afgive territorie

Kultur For abonnenter

Filmanmeldelse: 'Top Gun' er et klassisk heltekvad

Film: Efter 36 år er vi endelig tilbage på Top Gun – den amerikanske skole for elitepiloter, og den ukuelige, ustyrlige og frygtløse pilot Maverick i skikkelse af en skarp Tom Cruise er modsat sine kammerater ikke avanceret til skrivebords-admiral.

Indland

Hjemmeside udnyttede forbrugerne ved at lokke med billig el

Virksomheden bag hjemmesiden Eltjekket.dk har vildledt forbrugerne til at tro, at de kunne finde den billigste elaftale.

Indland

Blandt særlig gruppe forudser SSI høj spredning med abekopper

Mens Statens Serum Institut (SSI) vurderer, at der er meget lav risiko for spredning af abekopper i den brede befolkning i Danmark, vurderer den samtidig, at risikoen for spredning er høj i en særlig gruppe.

Danmark

Bodil har fået glæden tilbage med fleksjob hos en købmand: Lokale virksomheder er bedst til at hjælpe de sårbare i arbejde, viser ny undersøgelse

Erhverv

Eccos overskud skrumper midt i russiske stormvejr: Krigen får negative konsekvenser for skogigantens økonomi i 2022

Danmark For abonnenter

Den perfekte storm har ramt bilbranchen: Bilerne bliver i nærheden af 30 procent dyrere

Debat

Morten Helveg om grøn omstilling: Så gik der hul på bylden

Debat

Kronik: Roskilde fejrer 1000 års kirkehistorie med ny udstilling

Danmark

Bramsen vil bremse vrede bilister allerede på køreskolen

Indland

Danske anmeldere: Ny Top Gun-film topper den gamle

Læserbrev

Landbrugsformand og minister: Stem ja til tryghed og indflydelse