Annonce
Danmark

SF: Ingen tvivl om, at der er steder, hvor det er meget svært at få lån

SF frygter, at coronakrisen kan forstørre problemerne med boligsalget i landet. Derfor foreslår de, at der oprettes et særligt realkreditinstitut med fokus på lån i landdistrikterne. Foto: Sophia Juliane Lydolph/Ritzau Scanpix
Långivere er for påpasselige med at låne ud til fast ejendom i landdistrikterne, mener SF, der foreslår at oprette et særligt realkreditinstitut med fokus på lån i yderområder.
Annonce

Landdistrikter: Det er et stort problem, at man i landets yderområder ikke kan låne til fast ejendom i realkreditinstitutterne, og coronakrisen risikerer at gøre det endnu mere vanskeligt i den nære fremtid.

Det mener SF, der nu har fremlagt et beslutningsforslagforslag i Folketinget for at sætte gang i boligsalget på landet.

- Min bekymring er simpelthen, at covid-19 risikerer at forstørre de problemer. Derfor synes vi, det er rettidig omhu at sætte gang i en diskussion om, hvad vi så gør, hvis vi gerne vil have et Danmark, der hænger sammen, siger Karina Lorentzen, der er landdistriktsordfører i SF.

Derfor foreslog SF, at man opretter et særligt realkreditinstitut, der yder lån i yderområderne til boliger og erhverv med en sund økonomi, som ikke har mulighed for at opnå realkreditlån andre steder.

- Det står lysende klart, at markedet ikke løfter opgaven, og det var også derfor, at regeringen og støttepartierne aftalte i forståelsespapiret, at der skal findes en løsning på lånekrisen på landet, siger Karina Lorentzen.

I forståelsespapiret mellem regeringen og dens støttepartier står følgende:

"I landdistrikterne oplever borgere og virksomheder, at deres muligheder for at optage realkreditlån afgøres af andre forhold, end det er tilfældet i andre dele af Danmark. En ny regering vil derfor igangsætte et arbejde, der skal undersøge problemet"

Annonce

Realkreditinstitutter taler usandt

Karina Lorentzen har bl.a. hæftet sig ved en udtalelse fra RealMæglernes direktør, Preben Merrild Angelo, der i 2019 skrev i det politiske netmedie Altinget, at mere end 100 ejendomsmæglere var enige om, at de ikke kunne sælge boliger i udkantsdanmark, fordi bankerne og realkreditten sagde nej.

Konsekvensen bliver, at det, der er et yderområde i dag, bliver endnu mere yderområde i morgen, mener Karina Lorentzen.

- Hvis man ikke kan få lov at købe et hus i et område, som i forvejen er trængt, er der ikke nogen, der flytter til landsbyerne. Så falder boligpriserne, det bliver endnu sværere at få et lån, boligpriserne falder endnu mere, og så man har skabt så ond en cirkel, at nedrivningspuljen skal i brug, siger hun.

Karina Lorentzen, landdistriktsordfører i SF, mener, realkreditinstitutterne taler usandt, når de siger, at de låner ud i hele Danmark. Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix

Ordføreren mener grundlæggende, at långiverne er overforsigtige i landdistrikterne.

- Realkreditinstitutterne siger, at de låner ud i hele Danmark, men det, tror jeg, er en sandhed med modifikationer, siger hun.

Karina Lorentzen, mener du simpelthen, at realkreditinstitutterne taler usandt?

- Ja, det mener jeg. Det er muligt, at de har udlån, der er pænt geografisk fordelt, men der er ingen tvivl om, at der er steder, hvor det er meget svært, endsige umuligt, at få lån.

Annonce

Finanssektoren er ikke problemet

I Finans Danmark, der repræsenterer penge- og realkreditinstitutter i Danmark, afviser man at tale usandt.

- Igennem den seneste tid har man lavet omfattende dataindsamlinger under flere forskellige erhvervsministre, hvor man har lavet særindberetninger på blandt andet øer og kommuner. Data bekræfter, at der ikke er sorte pletter, hvor man på forhånd er afskærmet fra at kunne låne alene på grund af beliggenheden, siger Peter Jayaswal, der er direktør for realkredit og ejendomsfinansiering i Finans Danmark.

Han peger på en rapport, som et udvalg, nedsat under Erhvervs- og Vækstministeriet, fremlagde i 2015. Her lød konklusionen, at banker og realkreditinstitutter ikke spiller nogen væsentlig rolle i landdistrikternes udfordringer, da udfordringerne er af strukturel karakter.

Den samme rapport henviser Curt Liliegreen, der er direktør i Boligøkonomisk Videnscenter, til.

- Ekspertudvalgets konklusion var, at der ikke var en sådan tilbageholdenhed mod at udlåne i de her områder. Det er klart, at udlånene ikke er så omfattende af den simple årsag, at prisudviklingen i områderne er beskeden, siger han.

Nedgangen i priserne hænger ifølge Curt Liliegreen sammen med befolkningsudviklingen i yderområderne. På øer som Ærø og Lolland er befolkningen aldrende, mens områder som Aarhus, København og Frederiksberg har klart den yngste befolkning. Det får boligpriserne til henholdsvis at falde og stige.

- Så én ting er, at en kunde får et nej, fordi banken er bange for at få et tab på dem. Noget andet er simpelthen de her strukturelle samfundsmæssige ændringer, som vi ser i hele den vestlige verden. Vi bliver ældre og samles i byerne. Det er en helt anden diskussion, som vi ikke kan lave om på med et realkreditsystem, siger Curt Liliegreen.

SF's forslag

SF foreslår, at der oprettes et særligt realkreditinstitut, der yder lån i yderområderne til boliger og erhverv med en sund økonomi, som ikke har mulighed for at opnå realkreditlån andre steder.

For at begrænse risikoen for tab, foreslår partiet, at der kun ydes fastforrentede lån uden afdragsfrihed.

SF foreslår samtidig, at grænsen for belåning i det særlige realkreditinstitut sættes lavere end normalt, til for eksempel 60 eller 70 procent i stedet for 80 procent.

Samtidig bør der fastsættes et reservebidrag på en procent om året, der henlægges i en solidarisk reservefond til imødegåelse af tab.

Under de betingelser vil det ifølge partiet være nemmere at tiltrække kapital fra for eksempel pensionskasser. Staten bør dog træde til med indskudskapital, hvis ikke projektet kan finansieres anderledes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce
Danmark

Når staten ikke holder loven

Annonce