Annonce
Langvarigt ophold i varetægtsfængsel er ofte mere belastende end afsoningen af en endelig fængselsdom. Og varetægtsfængslede er ikke dømt for noget - og kan altså blive frifundet af en dommer, når deres sag kommer for retten. Arkivfoto: Katrine Becher Damkjær
Danmark

Selv om du er 'uskyldig til det modsatte er bevist', kan du havne bag tremmer i årevis - uden dom

Rigsadvokaten betragter seks-syv måneders varetægtsfængsling som langvarig. Tiltalte bandemedlemmer fra Odense risikerer op til det firedobbelte, indtil deres sag endelig kommer for retten og retten afgør, om de er skyldige eller uskyldige. I fem procent af de sager, hvor en mistænkt har siddet længe varetægtsfængslet, bliver den mistænkte frifundet af retten.

Varetægtsfængsling: Langvarig varetægtsfængsling i forbindelse med kriminalsager er ofte mere belastende end den endelige fængselsafsoning, som en dom udløser. Det mener seniorforsker ved Institut for Menneskerettigheder Peter Vedel Kessing.


Her i landet er det et retsprincip, at man er uskyldig, indtil det modsatte er bevist, og man er dømt.

Peter Vedel Kessing, seniorforsker, Institut for Menneskerettigheder

- Det er belastende at være varetægtsfængslet, fordi man ikke er dømt, man har ikke en udløbsdato for sin sag. Desuden foregår varetægtsfængsling som regel i arresthuse. Her er forholdene generelt dårligere end i egentlige fængsler, med et større omfang af overvågning og brev- og besøgskontrol, siger Peter Vedel Kessing.

I en rapport fra Rigsadvokaten i 2019 defineres langvarig varetægtsfængsel som fængsling, der strækker sig ud over seks-syv måneder.

Uskyldig indtil dom

Den grænse er fire mænd fra Odense langt ude over, når deres sag kommer for retten 30. august næste år. Til den tid har to af dem formentlig siddet varetægtsfængslet i to år, de to andre lidt kortere.

De er tiltalt for en række grove straffelovsovertrædelser, heriblandt drabsforsøg samt drab på en 31-årig mand, der 24. juni 2020 kom tilfældigt forbi midt i en skudveksling mellem to bander.

Peter Vedel Kessing kender ikke den konkrete sag i detaljer og har ikke set anklageskriftet, men han bemærker, at enhver sag kan ende med frikendelse.

- Teoretisk set kan man jo sidde varetægtsfængslet for noget, man ikke har gjort, og så er belastningen endnu hårdere. Her i landet er det et retsprincip, at man er uskyldig, indtil det modsatte er bevist, og man er dømt, siger Peter Vedel Kessing.

Han peger dog samtidig på, at Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol i flere afgørelser har accepteret, at langvarige fængslinger, nogle over tre år, ikke nødvendigvis er kritisable.

- Det vigtige er, at nødvendigheden af lang fængsling vurderes nøje i hver enkelt sag, siger han.

- Der skal være hjemmel

I princippet kunne de fire tiltalte, der hidtil har nægtet sig skyldige, blive løsladt af en dommer nu, indtil sagen kommer for retten. Hidtil er de blevet tilbageholdt af hensyn til efterforskningen.

Det argument kan dårligt tages i anvendelse længere, eftersom et anklageskrift indikerer, at der ikke længere skal indsamles beviser, påpeger professor i kriminologi og straffuldbyrdelsesret Anette Storgard fra Juridisk Institut på Aarhus Universitet.

- De typiske konkrete grunde til fængsling er hensynet til  bevisindsamlingen, frygten for, at de tiltalte vil flygte og frygten for, at de på fri fod vil gentage deres kriminalitet. Og så er der et fjerde argument, som oftest tages i anvendelse: retsfølelsen i offentligheden. Under alle omstændigheder skal der være hjemmel, hvis varetægtsfængslingerne skal forlænges, siger Anette Storgaard.

Hvis der til sin tid skulle ske frifindelse i sagen, kan de pågældende forvente erstatning for den tid, de har siddet bag tremmer.

I oktober sidste år blev en københavnsk mand tildelt 995.000 kroner for uberettiget fængsling for drabsforsøg i en bandekonflikt. Han havde siddet 466 døgn bag tremmer, da anklagemyndigheden erkendte, at han var blevet forvekslet med en anden og løslod ham.

Langvarige fængslinger

  • Som varetægtsfængslet bliver man placeret i et arresthus eller et fængsel, hvis en dommer har afgjort, at man ikke kan være på fri fod, indtil man skal for retten som tiltalt i en straffesag. Mindst hver fjerde uge skal en dommer vurdere, om varetægtsfængslingen kan fortsætte. 
  • Antallet af varetægtsfængslinger var cirka 4200 i 2019. Af disse var 1400 langvarige varetægtsfængslinger. Det svarer til en tredjedel af alle varetægtsfængslinger.
  • En langvarig varetægtsfængsling i 2019 havde en gennemsnitlig varighed på 6,7 måneder. Langvarige varetægtsfængslinger sker oftest i sager om drab, sædelighed og røveri og forekommer oftere i sager med flere involverede.
  • Der skete frikendelse i fem procent af sagerne med langvarige varetægtsfængslinger i 2019.
Forsiden netop nu
Danmark

Henrik har lavet en elpris-udsigt: - Den er lige så sikker som vejrudsigten, og fredag ser dyr ud

Erhverv For abonnenter

Utallige landbrugsejendomme ramt af indbrud: To tyverier af kostbart udstyr har kostet maskinstation 1,7 millioner kroner

Danmark For abonnenter

Klokken 11.50 i går døde Knud-Erik Dam - han besluttede det selv og så frem til det

Podcasts

Lyt: Afgørelsens time for DF: Hvem vinder?

Indland

Østrig lemper rejseregler: Danskere med tre stik slipper for test

Danmark For abonnenter

USA advarer om russisk angreb på Ukraine

Udland For abonnenter

Øriget Tonga lider på flere fronter efter voldsomt vulkanudbrud

Der er mindst tre ting, der gør det svært at få nødhjælp frem til Tonga, efter at øriget lørdag blev ramt af et voldsomt vulkanudbrud, der udløste en askesky og en tsunami.

Erhverv For abonnenter

Sultne virksomheder øjner udenlandske hænder

Arbejdskraft: I nytårstalen fra landets statsminister faldt en sætning, der fik Danmarks erhvervsliv til at spidse ører.

Indland

Smittetal sætter igen rekord - nærmer sig 39.000 tilfælde

Endnu engang er der registreret rekordmange coronatilfælde.

Danmark

Så meget kan din bil sladre om dig og din kørsel: - Det korte svar er alt, man kan forestille sig

Danmark

Ulf har spist PFOS-forgiftet kød i tre år - men ingen ved, hvor forureningen kommer fra

Danmark

32 lokalformænd vil stemme på Messerschmidt som formand

Erhverv

Dansk medicinalfirma vil nedlægge 1000 stillinger

Udland

Danskere advares - situation i Ukraine kan ændres hurtigt

Erhverv

Novak Djokovic og fruen har købt dansk coronaselskab

Kultur

'Danmarks næste klassiker' er bedste tv i øjeblikket: Det er helt ligegyldigt, hvem der vinder

Debat

Kronik: Energi fra sol og vind - der er intet alternativ til grøn omstilling