Annonce
Mange børn elsker at spille og blive underholdt med tablet eller computer. Men sæt dig grundigt ind i, hvad dine børn laver online, lyder rådet. Foto: Jelleke, Unsplash
Podcasts

Seks konkrete råd: Sådan børnesikrer du internettet

Ungerne har sommerferie og plager om tid på Ipad’en. Og med god grund: Internettet er fuld af sjov for børn. Men der er også indhold og mennesker ude i den digitale verden, som vi skal holde vores børn langt væk fra. Her en guide til, hvordan du kan gribe det an.

Lær hvordan du sikrer dine børn på internettet. Lyt til Adapter her:

 

Internet: Voldeligt indhold, grooming, online mobning og sextortion.

Internettet kan give mange ubehagelige og skadelige oplevelser for dine børn. Men samtidig er det mere nødvendigt end nogensinde, at vores børn er online. For Danmark bliver mere og mere digitalt, og ikke mindst under coronakrisen har børnene i den grad været på nettet.

Hvad er grooming og sextortion?

Begrebet grooming kommer fra engelsk og henviser til en adfærd, hvor en voksen gennem strategisk manipulation opbygger et tillidsforhold til en mindreårig på nettet. Sextortion er en type afpresning, der foregår ved at presse et barn eller en voksen med materialer af seksuel karakter, for eksempel en video eller et billede, over nettet.

Det fortæller Stine Liv Johansen, der er lektor på Aarhus Universitet og desuden formand for Medierådet for børn og unge.

- Vi ved, at danske børn har bedre adgang til nettet, og bruger mere tid der, end børn i mange andre lande. Det var en stor fordel under coronakrisen, men det betyder også, at vi skal være opmærksomme på at beskytte dem online.


Hvis du taler med dine børn om alt det sjove, så er chancerne for, at de kommer til dig, når noget gør ondt, også meget større.

Stine Liv Johansen, AU


Derfor er forældre nødt til at involvere sig i deres børns digitale liv. Det mener Per Frederiksen, der er psykolog ved Red Barnet.

- Vi oplever, at nogle forældre siger ”børnene forstår det meget bedre end os alligevel”. Så er det ligesom okay ikke at sætte sig ind i det. Men samtidig ved vi, at noget af det vigtigste for børns sikkerhed online er, at forældrene tager en aktiv del i deres børns liv på nettet, siger han.

Her er eksperternes råd til forældre og andre voksne, der gerne vil hjælpe børn i sikker online havn.

1 Brug børneversionen

Et af de første steder, mange slipper deres tumlinger løs, er YouTube. Men kanalen er ikke lavet til børn, og derfor kan de små poder let ende med at se indhold, som ikke er alderssvarende og generelt voldsomt.

Pernille Ballisager, digital rådgiver ved Center for Digital Pædagogik, anbefaler at man overvejer at flytte de yngste børn over på ’YouTube Kids’, hvor indholdet er blevet godkendt til mindre børn.

- Har du større børn, som vil bruge ”voksen-YouTube”, så opret i hvert fald en profil og gennemgå indstillingerne. Her kan du vælge at sortere visse typer videoer fra, for eksempel det, der ikke er blevet screenet for ulovligt indhold, siger hun.

Herudover anbefaler hun også at overveje danske medietilbud til de mindste – for eksempel DR’s Ramasjang og Minisjang - som et supplement til underholdningen på YouTube.

2 Luk digitale børnelokkere ude

Digitale børnelokkere og groomere kan komme i kontakt med børn i spil som Roblox, Fortnite og Minecraft. Her starter de samtalen med børnene. Senere vil de måske forsøge at flytte snakken til eksempelvis sociale medier.

Helt oplagt er det derfor at sørge for, at en fremmed ikke sådan lige kan skrive eller ringe dit barn op i de store, online spil.

Du skal ind og se på indstillingerne. I de fleste spil kan du vælge, om man skal kunne ringe op, lave videoopkald og generelt blive kontaktet af fremmede, når man bevæger sig rundt i de digitale verdener.

3 Beskyt dit barns privatliv

Er der noget, mange danskere har svært ved, er det at beskytte deres privatliv online. Det er simpelthen ikke noget, vi prioriterer. Og det samme gælder ofte vores børns privatliv. Det fortæller Stine Liv Johansen fra AU.

- Vi kan se, at forældre gør mere for at deres børn ikke skal rende ind i voldeligt indhold. Men børnenes privatliv er der en tendens til at overse. Det er lidt usynligt, men vores børn har ret til et privatliv, også online, siger hun.

Hun peger på, at sommerferien er et glimrende tidspunkt til at gennemgå dine børns (og dine egne) apps og medier. Bruger børnene Instagram, TikTok eller andre sociale medier, er det også værd at overveje privatlivsindstillingerne her.

4 Få skærmtid ved middagsbordet

Men selv når alle indstillinger alle steder er tjekket igennem, kan børn godt opleve ubehagelige ting på nettet.

Derfor mener alle tre eksperter, som Avisen Danmark har talt med, at forældres interesse og nysgerrighed på deres børns digitale liv er afgørende.

- Vi skal have skærmtid ved middagsbordet. Ikke forstået på den måde, at vi alle sammen skal glo ned i en skærm, mens vi spiser – men vi skal snakke om det, der sker online med vores børn, ligesom vi snakker om alt muligt andet, siger Stine Liv Johansen.

På den måde kan vi nemlig være med til at danne vores børn til et liv på nettet. Og så sender det også et vigtigt signal til børnene om, at det er noget, man kan og skal tale med sine forældre om.

Så i stedet for at parkere børnene foran skærmen i sommerferien, kan noget af tiden blive brugt på at forstå børnenes digitale liv.

- Hvert andet barn føler ikke, at dets forældre interesserer sig for deres digitale liv. Det skærer da lidt i hjertet, siger Stine Liv Johansen og fortsætter.

- Hvis du taler med dine børn om alt det sjove, så er chancerne for, at de kommer til dig, når noget gør ondt, også meget større.

5 Vær det gode eksempel

Ud over at tale med børnene, skal du også være det gode eksempel. For der er noget om det, når man siger, at børn gør som deres forældre gør, ikke som de siger.

Når det er sommerferie og tid til strand og vandsjov, er det oplagt at smide et billede af den lille badende pode på Facebook.

Men tænk dig om, før du lægger billeder af dine badende børn eller børnebørn online. Det påpeger Per Frederiksen fra Red Barnet.

Dels er det ikke sikkert, at børnene syntes, det er sjovt at have alle de billeder på nettet i fremtiden, og dels kan billederne blive brugt i ulovlige sammenhænge.

- Vi har sager, hvor billeder, som familien selv har lagt op på sociale medier af deres børn, bliver brugt på hjemmesider med seksuel karakter. Og det kan være omstændigt at få dem til at forsvinde helt fra nettet igen, siger han.

6 Få hjælp af professionelle

Men hvad så, hvis børnene faktisk oplever noget skidt på nettet, trods alverdens forsøg på at undgå det?

Hvis dit barn kommer til dig, så start med at lytte og støtte, ikke dømme. Derudover skal den voksne

- Hjælp børnene med at få den rigtige hjælp, og vis dem, at man kan gøre noget ved det. Det er ikke bare et stort sort ”internet-hul’, siger Stine Liv Johansen.

Hvis der er tale om digital mobning, kan det være skolen eller SSP, man skal have fat i.

Hvis dit barn er blevet udsat for grooming, er det politiet. Og endelig; hvis din teenager har billeder derude, som han eller hun gerne vil have til at forsvinde, kan det være, man skal have fat i Red Barnets gratis digitale rådgivningstilbud, Sletdet eller i Børnetelefonen.

Hør mere om, hvordan du bedst børnesikrer internettet, i i podcasten Adapter, der i denne uge er taget på besøg hos Center for Digital Pædagogik. Find den i Nyhedskjosken eller på www.avisendanmark.dk/podcastenadapter.

Forsiden netop nu
Danmark

Efter Brostrøms bøn: - Min datter bestemmer selv, om hun vil vaccineres

Danmark For abonnenter

Nemt og lækkert: Mortens Madklub serverer laks med fem ingredienser

Læserbrev

Metoo gælder ikke for mænd i Esbjerg

Podcasts

Lyt til "Danmark fortæller": Uffes sidste rejse: Kæmp for alt 1:3

Podcasts

Seks konkrete råd: Sådan børnesikrer du internettet

Podcasts

Lyt til Mortens Madklub: Godt grej til sommerens grillmad

Udland

Brande hærger feriesteder ved Middelhavet

Italienske brandfolk kæmper for anden dag for at få kontrol med skovbrande på Sicilien.

Udland

Romerrigets grænser og kursteder får status af verdensarv

En næsten 600 kilometer lang strækning langs med Donau-floden har af FN's kulturorganisation, Unesco, fået status af verdensarv.

Indland

RUC's lister med ansøgeres cpr-numre kunne læses af alle

I lidt under et døgn fra mandag middag til tirsdag morgen har der været fri adgang til cpr-numre, mailadresser og kommunikation til omkring 2700 personer, der i år har søgt ind på Roskilde Universitet (RUC).

Danmark

Ud med de gamle, ind med de nye: Søndag træder nye regler om brændeovne i kraft

Læserbrev

Bertel Haarder, hvor er det fremadrettede, løsningsorienterede perspektiv?

Danmark

Se kortet: Her dyrker man de danske sommerafgrøder

Danmark For abonnenter

Nu skal Arne-pensionen stå sin prøve

Danmark

MTV fylder 40: Reality dræbte klassens frække dreng

Erhverv

Ældre og indvandrere fylder i voksende kø af langtidsledige

Kultur

Boris Johnson skal være far igen - mindst for sjette gang

Debat

Danmarks ambassadør i Paris: Frankrig atter frit efter coronavirus