Annonce
Danmark

Se video og billeder: Nu er Koldings hval bugseret ind i havnen og klar til obduktion på fredag

Nu ligger næbhvalen og venter i det kolde vand i havnebassinet indtil fredag, hvor hvaleksperter ankommer til Kolding for at obducere det sjældne dyr og lede efter dødsårsagen.

Kolding: Det bliver en offentlig begivenhed, når den lille cirka fem meter lange og magre næbhval, der strandede på lavt vand i det inderste af Kolding Fjord i mandags, skal obduceres.

Obduktionen kommer til at foregå på fredag på et indhegnet område på Kolding Havn, og hvaleksperterne vil være i gang med deres arbejde fra engang om formiddagen til hen på eftermiddagen, anslår i museumsinspektør Charlotte Bie Thøstesen fra Fiskeri- og Søfartsmuseet  i Esbjerg.

Det er et hold fra Beredskabet for havpattedyr, Søfartsmuseet, Aalborg Universitet og Statens Naturhistoriske Museum, der kommer til Kolding for at skille den døde hval ad for at finde en mulig dødsårsag og tage prøver til forskning. Planen er, at hvalskelettet derefter skal til Statens Naturhistoriske Museum.

Kan drive

Den lille grå hval af typen nordlig døgling udsendte sit sidste blåst i løbet af onsdag formiddag, da den var drevet meget tæt på land nær ved roklubben på Fjordvej, hvor mange hundrede nysgerrige kom til og fra for at se det sjældne dyr.

En dykker lægger et reb om hvalens halefinne, så bugseringen ind til Kolding Havn kan komme i gang. Foto: Søren Gylling

Da lå den på kun 80 centimeters dybt vand få meter fra strandkanten og skvulpede frem og tilbage i det iskolde fjordvand, som den har forvildet sig ind i efter en tusindvis af kilometer lang tur fra sine hjemlige farvande ved Grønland, Island og Færøerne, hvor den har levet af blæksprutter og andet dybhavsgodt sammen med sin flok.

Efter at døden var endeligt bekræftet af eksperter onsdag først på eftermiddagen,  fremskyndede Naturstyrelsen flytningen af dyret fra det lave vand ved Fjordvej og indtil Kolding Havn, som på forhånd havde lovet at rykke ud med slæbebåden Casper, når tiden var inde.

- Når den først er død, kan den begynde at drive, for der er ikke noget, der holder den på stedet, og det går forholdsvist hurtigt med, at den begynder at svulme, forklarer skovfoged Rasmus Christiansen fra Naturstyrelsen, som har ansvaret for alt det praktiske med observation og transport af det døde dyr.

Slæbebåden Casper med operationschef Johnny Sørensen ved roret er klar til at trække hvalen ind til Kolding Havn her fra dens sidste hvilested ved Fjordvej. Foto: Søren Gylling

Bugseringen af næbhvalen blev gennemført onsdag eftermiddag, og der var sort af nysgerrige i området, da hvalens sidste færd skulle til at begynde.

Indtil obduktionen går i gang fredag, bliver næbhvalen liggende i det kolde vand inde i Kolding Havns bassin.

- Det gør vi også af hensyn til forrådnelsesprocessen. Den holder sig bedst i det kolde vand, siger Rasmus Christiansen.

Terrorregler

Efter at Kolding Havn i første omgang havde afvist at lægge et kaj-område til obduktionen af hvalen, har havnens ledelse nu alligevel besluttet at stille et område på kaj tre på det inderste af nordsiden af Kolding Havns havnebassin til rådighed.

Det er de særlige terrorsikringsforhold, som havnen er underlagt, der i første omgang gjorde havnen betænkelig, for så skal hele området kontrolleres og finkæmmes. Det er en større omgang, så det bliver for omstændeligt, forklarede operationschef Johnny Sørensen.

- Men nu gør vi det alligevel, så folk kan komme og opleve obduktionen, fortæller han.

Sidste gang, en hval gik på grund og blev obduceret for offentligt skue her i området, var i 2010, da en 17 meter lang og 24 ton tung finhval strandede i Vejle Fjord.

Så er det blå reb på plads omkring halefinnen. Foto: Søren Gylling
 Foto: Søren Gylling
Mange så til, da næbhvalen skulle bugseres væk.  Foto: Søren Gylling
Så er det afgang. Foto: Søren Gylling
Forsiden netop nu
Danmark

Han organiserede uroen og kastede brosten mod EU-forbeholdene og politiet: - Det var et snydevalg, og hadet var indædt

Danmark

Bodil har fået glæden tilbage med fleksjob hos en købmand: Lokale virksomheder er bedst til at hjælpe de sårbare i arbejde, viser ny undersøgelse

Kultur

Cirkusrevy uden Ulf og Lisbet: Velsmurt underholdning, men ingen latterkramper

Podcasts

Lyt: Mette Frederiksen har fundet sin store fortælling til valgkampen

Debat

Debat: Putins gas kvæler gartnerierne

Udland

Zelenskyj fordømmer forslag om at afgive territorie

Danmark

Fødevareminister har brugt ministerkort til private indkøb

Minister for landbrug, fiskeri og fødevarer Rasmus Prehn (S) har brugt sit ministerkort til at lægge ud for private værtshus- og restaurantbesøg.

Kultur For abonnenter

Tour de France-kommentatorerne Jørn Mader og Jørgen Leth udgiver ny bog: Livet sat på spidsen

Cykelsport: Vi bliver nødt til at tale om cykelløb her og nu. Så det gør vi. Jørn Mader og Jørgen Leth har nemlig lige set den fantastiske 14. etape af årets Giro d’Italia. Her blev der angrebet gang på gang fra start til slut. Bjergtinder, der kan få Himmelbjerget til at ryste i bukserne, lod ikke til at afskrække rytterne.

Kultur For abonnenter

Filmanmeldelse: 'Top Gun' er et klassisk heltekvad

Film: Efter 36 år er vi endelig tilbage på Top Gun – den amerikanske skole for elitepiloter, og den ukuelige, ustyrlige og frygtløse pilot Maverick i skikkelse af en skarp Tom Cruise er modsat sine kammerater ikke avanceret til skrivebords-admiral.

Erhverv

Eccos overskud skrumper midt i russiske stormvejr: Krigen får negative konsekvenser for skogigantens økonomi i 2022

Danmark

Endnu en havørn fundet død med hagl i kroppen, men ingen ved, hvorfor eller hvem der gør det: - Det er noget forbandet svineri

Danmark For abonnenter

Den perfekte storm har ramt bilbranchen: Bilerne bliver i nærheden af 30 procent dyrere

Indland

Hjemmeside udnyttede forbrugerne ved at lokke med billig el

Debat

Morten Helveg om grøn omstilling: Så gik der hul på bylden

Danmark

Bramsen vil bremse vrede bilister allerede på køreskolen

Indland

Danske anmeldere: Ny Top Gun-film topper den gamle

Debat

Kronik: Roskilde fejrer 1000 års kirkehistorie med ny udstilling