Kolding: Det bliver en offentlig begivenhed, når den lille cirka fem meter lange og magre næbhval, der strandede på lavt vand i det inderste af Kolding Fjord i mandags, skal obduceres.
Obduktionen kommer til at foregå på fredag på et indhegnet område på Kolding Havn, og hvaleksperterne vil være i gang med deres arbejde fra engang om formiddagen til hen på eftermiddagen, anslår i museumsinspektør Charlotte Bie Thøstesen fra Fiskeri- og Søfartsmuseet i Esbjerg.
Det er et hold fra Beredskabet for havpattedyr, Søfartsmuseet, Aalborg Universitet og Statens Naturhistoriske Museum, der kommer til Kolding for at skille den døde hval ad for at finde en mulig dødsårsag og tage prøver til forskning. Planen er, at hvalskelettet derefter skal til Statens Naturhistoriske Museum.
Kan drive
Den lille grå hval af typen nordlig døgling udsendte sit sidste blåst i løbet af onsdag formiddag, da den var drevet meget tæt på land nær ved roklubben på Fjordvej, hvor mange hundrede nysgerrige kom til og fra for at se det sjældne dyr.
Da lå den på kun 80 centimeters dybt vand få meter fra strandkanten og skvulpede frem og tilbage i det iskolde fjordvand, som den har forvildet sig ind i efter en tusindvis af kilometer lang tur fra sine hjemlige farvande ved Grønland, Island og Færøerne, hvor den har levet af blæksprutter og andet dybhavsgodt sammen med sin flok.
Efter at døden var endeligt bekræftet af eksperter onsdag først på eftermiddagen, fremskyndede Naturstyrelsen flytningen af dyret fra det lave vand ved Fjordvej og indtil Kolding Havn, som på forhånd havde lovet at rykke ud med slæbebåden Casper, når tiden var inde.
- Når den først er død, kan den begynde at drive, for der er ikke noget, der holder den på stedet, og det går forholdsvist hurtigt med, at den begynder at svulme, forklarer skovfoged Rasmus Christiansen fra Naturstyrelsen, som har ansvaret for alt det praktiske med observation og transport af det døde dyr.
Bugseringen af næbhvalen blev gennemført onsdag eftermiddag, og der var sort af nysgerrige i området, da hvalens sidste færd skulle til at begynde.
Indtil obduktionen går i gang fredag, bliver næbhvalen liggende i det kolde vand inde i Kolding Havns bassin.
- Det gør vi også af hensyn til forrådnelsesprocessen. Den holder sig bedst i det kolde vand, siger Rasmus Christiansen.
Terrorregler
Efter at Kolding Havn i første omgang havde afvist at lægge et kaj-område til obduktionen af hvalen, har havnens ledelse nu alligevel besluttet at stille et område på kaj tre på det inderste af nordsiden af Kolding Havns havnebassin til rådighed.
Det er de særlige terrorsikringsforhold, som havnen er underlagt, der i første omgang gjorde havnen betænkelig, for så skal hele området kontrolleres og finkæmmes. Det er en større omgang, så det bliver for omstændeligt, forklarede operationschef Johnny Sørensen.
- Men nu gør vi det alligevel, så folk kan komme og opleve obduktionen, fortæller han.
Sidste gang, en hval gik på grund og blev obduceret for offentligt skue her i området, var i 2010, da en 17 meter lang og 24 ton tung finhval strandede i Vejle Fjord.