Annonce
Fra sin computer eller mobil følger sygeplejerskestuderende Rasmus Berendtsen med i sine investeringer. Han tjekker dem ikke dagligt, men bruger et par timer om ugen på Youtube-videoer om investeringer. Foto: Emma Lina Kruse Jensen.
Erhverv

Sara gør det for klimaet, Rasmus for fremtiden: 2021 er de unge investorers år

Tal fra Nordnet, Danske Bank og Nordea viser en stor stigning i unges indmarch på aktiemarked. To af dem er Sara på 21 og Rasmus på 26 år. De investerer på vidt forskellige måder og af forskellige årsager, men de deler en fælles undren over, at så få unge tager ansvar for privatøkonomien.

Investering: I 2020 indtog et bemærkelsesværdigt antal unge investeringsmarkedet, og den tendens fortsætter frem i 2021.

Sådan tegner billedet sig hos de store investeringsplatforme Nordnet, Danske Bank og Nordea.

Tallene er relative, da kun Nordnet oplyser absolutte tal.

Nordnet har haft en stigning på 63 procent 18 til 35 år fra slut 2020 til og med oktober, hvor Nordea har haft en stigning på 15 procent for 18 til 35 år i samme tidsperiode.

For Nordea er tallet ganske vist lavere end forrige års stigning på 31 procent, men bankdirektør med ansvar for privatkunder i Nordea, Mads Skovlund Pedersen, udtaler, at det er tydeligt at mærke en stigning blandt yngre kunder og førstegangsinvestorer, han tilføjer at den unge gruppe i høj grad vægter bæredygtige investeringer.

Danske Bank har haft en stigning på 36 procent blandt unge i alderen 18 til 39 år fra 1. januar til og med september.

Avisen har flere gange forsøgt at indhente lignende tal fra Saxoinvestor, desværre uden held.

Anne Buchardt, dansk landechef for Nordnet, er begejstret for den voksende repræsentation af unge investorer.

- Jeg ser det som en kæmpe fordel for de unge selv og for dansk økonomi generelt. Hvis de unge investerer med en fornuftig risikospredning og lang tidshorisont, har de gode muligheder for at øge deres formue, det giver indtægt til statskassen og vækst i landet, siger Anne Buchardt.

Anne Buchardt er dansk landechef for Nordnet, der i 2021 er kåret som Årets Børsmægler af Dansk Aktionærforenings medlemmer. PR-foto.

Coronakrisen afblæste ferier og kulturelle events og sendte en bølge af private investorer over aktiemarkedet, det gjaldt særligt unge voksne:

- Unge har i høj grad anset investering som noget svært og tidskrævende, der var en forestilling om, at det krævede mange penge, før det overhovedet kunne betale sig at investere. Coronakrisen åbnede folks øjne for digitale løsninger, de opdagede, at det slet ikke behøver være så svært at investere, forklarer Nordnet-chefen.

Rasmus Berendtsen 26 år, læser til sygeplejerske i Odense: "Det er mig en gåde, hvorfor så få unge investerer"

En dag lagde Rasmus Berendtsen mærke til de høje gebyrer, banken tog for at forvalte hans investering. "Latterligt," tænkte Rasmus, som indså, at en langt billigere løsning var at investere privat. Det har han gjort de seneste to år via Danske Banks investeringsapp.

- Jeg kendte intet til investering før, men det var overaskende let at komme i gang. Jeg hører podcasten Millionærklubben af og til, men mest af alt finder jeg information om investeringer på Youtube, jeg er særligt glad for Daniels Pengetips, fortæller Rasmus Berendtsen.

Rasmus Berendtsen synes, det er mest sikkert at investere i fonde frem for enkeltaktier, for som han selv siger: - Jeg kan ikke forudsige den nye Tesla. Foto: Emma Lina Kruse Jensen.

På to år har Rasmus Berendtsen tjent 34.000 kroner på sine investeringer, men han har ikke brug for pengene her og nu, hvor han får SU og arbejder deltid i et supermarked. I stedet ser han investeringen som en opsparing til den dag, han skal købe hus eller bil.

Med sine venner snakker Rasmus Berendtsen ikke om penge eller investeringer.

- Ingen af mine venner investerer. Jeg tror, det generelt skyldes frygt, fordi der eksisterer en idé om, at enten så går det skidegodt eller skidedårligt, der er intet midt imellem. Men det er ikke sådan, det hænger sammen. Det er mig en gåde, hvorfor så få unge investerer, siger Rasmus Berendtsen.

Sara Terndrup Mortensen 22 år, læser til markedsføringsøkonom i Roskilde: "Jeg kan godt lide tanken om, at jeg hjælper de virksomheder, jeg tror på"

Det tog lang tid, før Sara Terndrup Mortensen vovede sig ind på investeringsmarkedet. Hendes forældre var skeptiske ved tanken om, at Sara risikerede at miste den opsparing, hun havde slidt så hårdt for i sit sabbatår.

- Jeg turde ikke rigtig investere, hvis ikke mine forældre støttede det. Så jeg satte mig grundigt ind i stoffet og fulgte en masse investeringsgrupper på Facebook, så jeg havde noget viden at dele med mine forældre, fortæller Sara Terndrup Mortensen, som har investeret siden juni i år.

Sara Terndrup Mortensen investerer langsigtet i enkeltaktier, hun er glad for den frihed, det giver hende at se sin opsparing vokse. En time om ugen er rigeligt, hvis man vil investerer, fortæller hun. Privatfoto.

Hun fik grønt lys og investerede 15.000 kroner i sin første aktie på Nordnet. Hun finder viden om investering gennem forskellige facebookgrupper og på Youtube, men det vigtigste for hende er mavefornemmelsen.

- Det med at betale for at have penge stående i banken, det gider jeg ikke. Samtidig ser jeg mig som en del af den grønne generation. Jeg investerer i aktier som Ørsted og Vestas. Jeg kan godt lide tanken om, at jeg hjælper de virksomheder, jeg tror på, siger Sara Terndrup Mortensen.

I sin omgangskreds oplever hun ikke, at penge og investeringer er noget, man snakker om. Ingen af hendes venner investerer.

- De fleste unge tror ikke, de har penge nok til at investere. Jeg ville ønske, alle mine klassekammerater kendte til Nordnet, for du kan bare sætte 100 kroner ind hver måned, og så skal det nok vokse, fortæller Sara Terndrup Mortensen, der siden juni har tjent tæt på 7000 kroner på sine investeringer.

Ikke noget quick fix

Selvom landechef for Nordnet, Anne Buchardt, ser positivt på det voksende antal unge investorer, er det vigtigt for hende at understrege alvoren i at investere.

Anne Buchards tre gode råd

1. Hav en lang tidshorisont på minimum 2 til 3 år

2. Sørg for at have en stor risikospredning i din portefølje

3. Intet beløb er for småt til at investere, jo før du kommer i gang, jo bedre.

- Som ny investor er det vigtigt, at man dropper forventningen om kortsigtet gevinst. Aktiemarkedet går op og ned: Der vil helt sikkert komme udsving undervejs. Det har vi især set det seneste år. Derfor skal man investere langsigtet, siger Anne Buchardt.

Som ny investor er det vigtigt, at man dropper forventningen om kortsigtet gevinst. Aktiemarkedet går op og ned.

Anne Buchardt, dansk landechef for Nordnet

Hun understeger, at forestillingen om unge, der kaster sig hovedkulds ud i investeringsjunglen bevæbnet med høj risikovillighed og lav tålmodighed, slet ikke passer på virkelighedens investorer.

Indeksfonde

Indeksfonde eller indexfonde er en portefølje med stor spredning i aktier og/eller obligationer, der gennem passiv investering fokuserer på at skabe et afkast, der ligner et bestemt aktieindeks. 

- En stor trend blandt unge er indeksfonde, hvor man har en stor spredning og mindre risiko. Det er også populært med månedsopsparing, hvor unge sætter et mindre beløb ind hver måned. Det er et meget begrænset antal, som investerer i aktier med vilde udsving, siger landechefen.

Husk kritiske briller

I takt med at investering bliver mere udbredt, vokser udbuddet af kanaler, hvor folk kan dele råd og erfaringer om investeringer.

Alene på Facebook eksisterer hundredvis af grupper relateret til investering. En af de største danske grupper er facebookgruppen Unge Investorer - Aktier og Investering med næsten 45.000 medlemmer. Af det samlede antal medlemmer er 45 procent i alderen 18-24 år.

Gruppen blev stiftet i 2019 af Jonas Holm Jakobsen og vennen Mikkel Petersen, der begge interesserer sig for aktier.

Jonas Holm Jakobsen, som investerer og driver bloggen First North Aktier ved siden af facebookgruppen, deler ofte egne råd og erfaringer med gruppens medlemmer.

Han vil ikke betegnes som influencer og forklarer, at han altid understreger, at investering er et individuelt valg, og at medlemmer ikke ukritisk skal kopiere hans portefølje.

- Jeg er aktiv i den forstand, at jeg rigtig gerne vil hjælpe folk på vej. Derfor svarer jeg på rigtig mange spørgsmål, der for mange er basic viden, men for en ny investor kan være en jungle, siger Jonas Jakobsen og tilføjer:

- Jeg er ikke aktiv i den forstand, at jeg fortæller om mine egne investeringer, det gør jeg forholdsvist sjældent. Jeg fortæller dog meget åbent omkring min månedsopsparing, men understreger også ofte, at bare fordi jeg har den sammensætning, kan en anden sammensætning sagtens passe bedre til dig, fortæller Jonas Holm Jakobsen.

Skærmbillede fra Facebook: Unge Investorer - Aktier og Investeringer


Forsiden netop nu
Danmark

Lyt eller læs: Trend spreder sig i landet: Kakaotrance i Svendborg

Indland

Kæmpe smitteudbrud efter julefrokost med gymnasieelever: 38 bekræftet smittet med omikron-variant

Danmark

Dall: Nu kulminerer måneders dårligdomme for Mette Frederiksen

Podcasts

Lyt: Da Frøken Klokken gik i byen med de unge ingeniører

Indland

Invitation til tredje vaccinestik er på vej til 375.000 borgere

Udland

Amerikansk krigshelt med præsidentdrømme er død som 98-årig

Indland

Frants fandt guldørering fra vikingetiden i Bøvling: Som at få en sms fra fortiden

Mange skatte er gravet frem fra den sorte, danske muld gennem tiden.

Indland

Formodet pirat har fået amputeret ben om bord på Esbern Snare

En af de formodede pirater, der befinder sig om bord på fregatten "Esbern Snare", har fået amputeret sit ben af dansk personale.

Danmark

Fire meninger: Hvorfor tager du til kakaoceremoni?

14 mennesker sidder i cirklen til kakaoceremoni i Svendborg tirsdag aften; mænd og kvinder, unge og ældre, danskere og enkelte udlændinge.

Danmark

Sygeplejerskekonflikt smitter af på studerende: - Jeg frygter, at jeg kommer til at lave fejl

Danmark

Departementschef stoppede sms-sletning allerede i april

Danmark

DF-hovedbestyrelsesmedlem udfordrer Messerschmidt i formandsvalg

Danmark

DF slår revner - er det Fremskridtspartiet om igen?

Debat

Debat: Boligaftalen er for hele Danmark

Erhverv

Lizette Risgaard: De Konservatives finanslov er gift for vores samfund

Kultur For abonnenter

Standup-komiker Mark le Fêvre: - Når man joker med noget, tager man lidt af magten tilbage

Debat

Kronik: Angela Merkel takker af - Forholdet til Tyskland har aldrig har været bedre