Annonce
Debat

Samtykke før samleje - ellers er det voldtægt

Overgreb: God søndag og tillad mig at stille et spørgsmål ud over det sædvanlige: Hvad taler du med dine børn om, når I taler om, at sex er godt og noget, som begge parter skal nyde og være trygge ved?

Hos os I Kvinfo fylder det spørgsmål meget for tiden, for politikerne i Folketinget forhandler netop nu om forslaget til en ny lov om voldtægt.

Uheldigvis bliver voldtægt stadig tit omtalt som noget, der foregår i en mørk gyde, hvor en fremmed springer frem og kaster sig over en ung kvinde, der er på vej hjem fra en fest. Sådan sker det i nogle tilfælde men langt fra i alle. Nærmest tværtimod.

For det meste kender offeret gerningspersonen i forvejen. Det er en ven, en nuværende eller tidligere partner eller ligefrem en ægtefælle, som begår forbrydelsen. Gerningspersonen er kun i fremmed i en tredjedel af voldtægter. Det faktum skal den nye lov tage højde for, og det gør den bedst ved at blive baseret på samtykke.

Det vil i praksis sige, at alle mennesker skal sikre sig, at den anden part har lyst til samleje, før man går i gang. Ellers er man ved at begå en forbrydelse.

Med samtykke kan man altså ikke forlade sig på et gæt eller en formodning om, at den anden part er med på akten. Heller ikke selv om den anden lidt tidligere på aftenen vrikkede af sted i bittesmå shorts eller gav en et vådt kys. Og heller ikke selv om man er gift og er gået i seng med hinanden hver søndag morgen i flere år, mens børnene sover. Måske har den anden part ikke lyst lige netop dén søndag. Man skal altid have samtykke. Det er det eneste rimelige og kærlige, og det er også den bedste beskyttelse for begge parter. For den ene betyder det, at hun eller han ikke bliver udsat for et overgreb. For den anden at hun eller han ikke begår en forbrydelse.

Hvordan skal det så foregå i praksis? Man behøver ikke tage printeren med i seng. Samtykke kan ske med et simpelt ’ja’, med et kys eller med en kærlig, aktiv berøring. Pointen er, at manglen på et ’nej’ eller skrig eller spark ikke længere kan tages for et stumt ’ja’.

Heldigvis er mange af politikerne i Folketinget enige i, at den nye lov om voldtægt skal baseres på samtykke. Også statsminister Mette Frederiksen bakker op. ”Vi går efter en samtykkebaseret lovgivning,” sagde statsministeren i Folketingets spørgetime den 29. februar. Da slog hun også fast, at ”er der tvivl, er der noget galt.”

Vi gør os selv og vores partnere en tjeneste ved at vælge samtykkereglen. Og vi viser vejen for vores børn, der skal have al ret til at udfolde deres personlige frihed og seksuelle selvbestemmelse.

Henriette Laursen, direktør - Kvinfo
Forsiden netop nu
Danmark

Formand for landdistrikter om penge til sportshaller i bytte for flere vindmøller og solceller: - Det er slet ikke nok

Kultur

Cirkusrevy uden Ulf og Lisbet: Velsmurt underholdning, men ingen latterkramper

Danmark

Se billederne: Kom med ind i Victor og Birgittes vilde drømmehus med 360 graders terrasse, snedkerkøkken og privat shelter direkte ned til åen

Podcasts

Lyt til 'Det blå hjørne': Støjberg og Vanopslagh debatterer muligt landsforræderi og uddeler blå mærker til Messerschmidt og Krarup

Debat

Debat: Lad ikke EU splitte Nato

Udland

Ukraine: Ny russisk offensiv i øst kan få afgørende følger

Danmark

Tesfaye vil undgå mistanke ved at ændre regler efter Hjort-sag

Regeringen vil se på, om det fortsat skal være justitsministeren, der nikker ja til at rejse tiltale i sager om forbrydelser mod statens sikkerhed.

Indland

To smittede: Styrelse vil vaccinere nærkontakter mod abekopper

Sundhedsstyrelsen vil tilbyde en vaccine til personer, der har været i nær kontakt til smittede med abekopper. Det sker efter, at to danske borgere er blevet bekræftet smittet.

Indland For abonnenter

Politikere vil have undersøgt mystisk dødsfald hos havørn til bunds

- Det er noget af det laveste, man kan gøre.

Erhverv

Nu bliver overvågningen permanent: - Det er bare umuligt at fiske efter jomfruhummere uden at få nogle torsk med i fangsten

Danmark

- Historisk selvmål af Putin: Eksperter gør status på tre måneders krig i Europa med ukrainsk lykke på slagmarken

Erhverv

Kristian bor i en campingvogn og vender hver en krone, mens han uddanner sig på ny: - Vi har brug for at se på, hvordan det ikke er urealistisk for voksne at lave et sporskifte

Læserbrev

Stop nu den afgiftsrabat for plug-in-hybridbiler

Læserbrev

Den lokale håndværker kan være med til at sætte en prop i Putins gas

Erhverv

Hylder boykot, men sælger stadig selv Ecco-sko: Nu trækker Niels Flemming Hansen sig som ordfører

Kultur For abonnenter

Smartphone fylder 15 år: Teenageren i vores lomme

Læserbrev

Bonnichsen: Regeringen burde sidde på anklagebænken og for længst være faldet på sagen