Annonce
Byrådsmøderne i Randers Kommune går tilsyneladende ikke altid gnidningsfrit. Usund kultur og manglende samarbejde er i hvert fald årsag til, at Venstres borgmesterkandidat har valgt at trække sig kun få måneder inden kommunalvalget. Arkivfoto: Annelene Petersen
Danmark

Samarbejdsproblemer er ikke nyt i danske byråd: - Politik er gennemsyret af konkurrence, og det kan skabe dårligt klima

En borgmesterkandidat har trukket sig i Randers. Hans begrundelse lyder på usund kultur og manglende samarbejde i byrådet. Selv om de fleste byrødder arbejder fint på tværs, er samarbejdsproblemer i lokalpolitik ikke nyt. Det er et demokratisk problem, at udfordringerne kan blive så store, at de skræmmer nogle væk fra politik, siger professor.

Samarbejde: Der er efterhånden ikke mange måneder til, at vi igen skal til stemmeurnerne, når der skal stemmes til kommunal- og regionsrådsvalg. Selv om valgdagen midt i november nærmer sig, holdt det ikke den randrusianske lokalpolitiker Christian Brøns fra at tage en afgørende beslutning forleden.

Indtil tirsdag aften stod han øverst på sit partis opstillingsliste. Han var borgmesterkandidat for Venstre i Randers Kommune. Men nu er han det ikke længere.

Beslutningen begrunder han med kulturen og det manglende samarbejde i kommunalbestyrelsen.

- Der er en usund kultur i Randers Kommune. Den kultur har jeg haft en ambition og et mål om at ændre og forbedre, men må også konstatere, at det ikke har været muligt. Derfor har jeg stillet mig selv det spørgsmål, om jeg skal blive ved med at være del i noget, der er usundt. Det skal jeg ikke, siger Christian Brøns i en pressemeddelelse.

Jacob Torfing, der er professor i politik og institutioner ved Roskilde Universitet, RUC, kalder det et demokratisk problem, at en lokalpolitiker trækker sig af de beskrevne årsager.

- Det skulle gerne være sådan, at alle, der har lyst og vil ind i politik, kan synes, at gevinsterne kan stå mål med omkostningerne. Det er tydeligvis ikke tilfældet i Randers Kommune. Der er åbenbart så dårligt et klima, at det afholder nogle fra at stille op. Det er uheldigt for demokratiet, siger han til Avisen Danmark.

Helt skidt i Slagelse

Det er ikke første gang, at professoren lægger mærke til samarbejdsvanskeligheder i en kommunalbestyrelse. Også i Slagelse Kommune har arbejdet i byrådet længe været præget af store udfordringer med samarbejdet.

Efter kommunalvalget i 2017 endte man her med en aftale, der først skulle gøre socialdemokraten John Dyrby Paulsen til borgmester i periodens første to år, for derefter at give tjansen videre til Villum Christensen fra Liberal Alliance. Den utraditionelle løsning på de hårde forhandlinger blev siden udbygget med en samarbejdsaftale om en fælles retning for kommunen gennem hele valgperioden - en aftale, samtlige partier skrev under på.

Allerede i marts 2018 valgte kommunens socialdemokratiske borgmester selv at opsige aftalen - angiveligt fordi han var træt af både dårlig stemning og manglende samarbejde på tværs i byrådet.

Det fik flere partier til at true med en retssag, da de mente, at det var i strid med lovgivningen.


Jeg siger ikke, at sådan nogle nedskrevne normer og værdier kan hindre, at der opstår dårlig stemning. Men jeg synes, at mange kommunalbestyrelser har taget det på sig. De er blevet klar over, at hvis de skal kunne lave et godt stykke arbejde for kommunen, skal de også kunne arbejde godt sammen på tværs.

Jacob Torfing, professor i politik og institutioner på RUC


Episoden har længe præget arbejdet i kommunen. I en rundspørge, som Nyhedsmagasinet Danske Kommuner lavede blandt alle byrådsmedlemmer i foråret 2020, slog Slagelses byråd da også ud som den i landet, hvor konfliktniveauet mellem politikerne var højest. Otte ud af 31 byrådsmedlemmer i Slagelse svarede på rundspørgen, og i gennemsnit vurderede de byrådets konfliktniveau til 81,87 på en skala fra 1 til 100, hvor 100 er maksimal konflikt.

- Men det er min opfattelse, at man er kommet langt med at genopbygge tilliden i kommunalbestyrelsen i Slagelse, siger professor Jacob Torfing.

Tilbage til glade dage

Generelt er samarbejdsvanskeligheder dog ikke et udbredt problem i de danske kommunalbestyrelser, mener professoren. Han fortæller, at man i mange kommuner ofte begynder en ny valgperiode med at tale om, hvad en god tone i byrådssalen er. Nogle steder har man desuden deciderede retningslinjer, der dikterer, at man skal lytte til hinanden og behandle hinanden med respekt trods forskellige holdninger.

Samarbejdsvanskeligheder på Fanø

Også på Fanø har borgmester Sofie Valbjørn (AL) meddelt, at hun ikke genopstiller til kommunalbestyrelsen på øen. Dermed blev valgperioden 2017-2021 hendes eneste som lokalpolitiker på øen.

I januar meldte hun sin beslutning ud på Facebook, hvor hun begrundede valget med, at hun mener, der i kommunalbestyrelsen mangler en samlet vilje til at kæmpe for øens bedste.

"Politisk kan vi ikke samles om en fælles vision for øen, for mange forsøger at trække i egen retning. Man taler de ting ned, man ikke selv har foreslået, fortaber sig i formalia og langstrakte processer, detaljer og sagsbehandling og kritiserer hvert lille fejltrin – også i offentligheden. Det smitter af på både forvaltning og borgere, som bliver defensive og fokuseret på barrierer frem for muligheder", skrev Sofie Valbjørn.

- Jeg siger ikke, at sådan nogle nedskrevne normer og værdier kan hindre, at der opstår dårlig stemning. Men jeg synes, at mange kommunalbestyrelser har taget det på sig. De er blevet klar over, at hvis de skal kunne lave et godt stykke arbejde for kommunen, skal de også kunne arbejde godt sammen på tværs, siger Jacob Torfing.

Det er dog ikke så ligetil at komme ovenpå, hvis først det politiske klima bliver ødelagt, fortæller han. Derfor kan der gå lang tid, før stemningen igen er helt god i kommunalbestyrelserne i både Randers og i Slagelse.

- Hvis først man har problemer, kan det være en god idé at sætte sig ned og tale om spilleregler. Men hvis man allerede har balladen, kræver det mere end dét at komme videre. Vi ved fra forskningen, at det kræver, at man bruger tid på også at være sammen uformelt uden for byrådssalen. Hvis man først har en dårlig stemning, skal man gøre noget meget mere aktivt for at genopbygge tilliden, siger han.

- Ofte er sådan noget heldigvis forbigående. Man bruger lang tid på at opbygge gensidig tillid, og så kan der pludselig være en sag, der får det til at falde fra hinanden. Så går man i gang med det lange, seje træk med at genopbygge tilliden. Men politik er gennemsyret af konkurrence, for man konkurrer både om vælgernes gunst og om indflydelse. Derfor er det naturligt, at der er risiko for, at konkurrencen bliver usund og skaber et klima, der ikke tjener nogen.

Forsiden netop nu
Danmark

Forsvaret har fundet PFAS-giftstoffer på størstedelen af sine  brandøvelsespladser: Få det fulde overblik her

Danmark

Kommission vil have Forsvaret til at se på slettede sms'er

Danmark

Susanne mistede sin mor og lillebror, da et fly ramte familiens hus: - Vorherre og jeg er ikke på talefod

Podcasts

Lyt: Er der et DF tilbage til den kommende formand?

Danmark

Færre udsatte boligområder: Minister tager æren, men der er flere forklaringer

Udland

Danmark får kritik for mangelfuld gennemførelse af EU-regler

Kultur For abonnenter

Forvrøvlet og virkelig vellavet film om en stor, rød hund

Film: At “folk ikke kan lide det anderledes”, som er en af filmens væsentlige budskaber, er en sandhed med modifikationer, både i det virkelige liv og i historien her, al den stund nytilflyttede og knap så velhavende, men ellers ikke voldsomt anderledes Emily mobbes ondt og intenst af sine skolekammerater, mens den hus-store, knaldrøde hundehvalp, der må siges at være voldsomt anderledes, bliver kæledyrs-superhelt.

Kultur

Tillykke med de 50! Koldinghus hylder kronprinsesse Mary med kæmpe udstilling

Udstilling: Den 31. januar 2022 åbner Koldinghus sæsonen med et brag, der med sikkerhed vil give genlyd både i medierne og blandt publikum. Anderledes kan det næppe være, når den første store udstilling i det kommende år sætter fokus på kronprinsesse Mary, som fylder 50 den 5. februar.

Danmark

Terrorsigtede mødre skal fortsat sidde fængslet

En 34-årig mor til fem skal indtil 20. december fortsat sidde varetægtsfængslet for støtte til terrororganisation og ulovligt ophold i Syrien.

Danmark For abonnenter

Mangel på sygeplejersker presser sygehuse til at kaste flere millioner efter vikarer - én region må helt opgive jagten

Danmark For abonnenter

Mette F. opfordrer til at tage imod tredje stik - men vil ikke tvinge nogen

Danmark

Se videoanalyse: Regeringen vil købe sig tid, så sundhedssystemet ikke kollapser

Danmark

Antallet af coronasmittede sætter rekord: Statsministeriet indkalder til pressemøde

Danmark For abonnenter

Truer Omikron årets julerejser? - Lige nu er reaktionen lidt panikagtig

Erhverv

Noget tyder på, at #KollektivOpsigelse ikke endte som den store masseopsigelse blandt sygeplejersker

Kultur For abonnenter

Græsk sci-fi under en pandemi: Er du parat til at huske, hvem du er?

Debat

Klimarådets anbefaling: Højere dieselafgift vil bringe Danmark tættere på klimamål