Annonce
DF's Søren Espersen (th.) mener, at der skal mere ro på i partiet, som skal have en ny formand 23. januar, hvor Kristian Thulesen Dahl (tv.) takker af. (Arkivfoto). Foto: Nils Meilvang/Ritzau Scanpix
Danmark

Søren Espersen efter DF-uro: Klap lige hesten

Morten Messerschmidt er fortsat den eneste til at melde sit kandidatur til formandsposten i Dansk Folkeparti.

Der er ingen grund til at sige for meget om, hvem der skal være ny formand i Dansk Folkeparti, før den tidligere Venstre-profil Inger Støjberg får styr på sin politiske fremtid.

Det siger DF's folketingsmedlem og tidligere næstformand Søren Espersen, der i øjeblikket ser dårlige tendenser i partiet, som skal vælge ny formand 23. januar på et ekstraordinært årsmøde.

Uroen er opstået, efter at Morten Messerschmidt - den nuværende næstformand - meldte sit kandidatur til formandsposten i sidste weekend.

- Jeg synes, at alle nu bør holde hestene. Tag det nu lige lidt med ro. Det helt afgørende er - og det har alle sagt, også dem, der stiller op - at vente at se, om Inger Støjberg gør alvor af at komme over til os.

- Det ved vi sandsynligvis, når hun har fået sin dom den 13. december, siger Espersen.

Han henviser til, at Støjberg, der i dag er løsgænger i Folketinget og altså end ikke medlem af DF, 13. december får sin dom i Rigsretten.

En række DF-profiler har længe offentligt bejlet til Støjberg, som mange i DF gerne ser overtage formandsposten i partiet, der er i krise.

Krisen kulminerede efter sidste måneds kommunalvalg, hvor DF blev halveret, og hvor Kristian Thulesen Dahl efterfølgende meddelte sin afsked som formand.

En, der ikke ventede til 13. december og Støjbergs dom, hvilket Espersen altså mener, at man burde gøre, var Messerschmidt.

I sidste uge meldte Messerschmidt sig på banen som formand. Dog tilføjede Messerschmidt, at han trækker sit kandidatur tilbage, hvis Støjberg vil være formand for DF.

- Nu er det sket. De skulle måske have gjort det på en anden måde. Det må de selv om. Jeg har ikke noget imod, at folk melder sig som kandidater, siger Espersen.

Men der er skabt uro i partiet, konstaterer han.

- Noget af det, jeg vil advare mod, og som jeg ser tendenser til, er, at hvis ham eller hende bliver valgt, så skal jeg ikke være her mere. Det siger man fra begge fløje.

- Det vil jeg ikke acceptere. Det er ikke en måde at gøre det på i et ordentligt parti, hvor vi selvfølgelig har en normal og demokratisk valgproces, og så bakker man loyalt op om den, der bliver formand, siger Espersen.

Han ønsker ikke at sætte navne på, hvem der ifølge ham "har en negativ indstilling".

Men det er velkendt, at Messerschmidt og det tidligere folketingsmedlem og nuværende medlem af hovedbestyrelsen Martin Henriksen ikke ligefrem fremstår som perlevenner.

Eksempelvis har Henriksen udtalt, at han forventer at få sparket i DF, hvis Messerschmidt bliver formand.

/ritzau/

Forsiden netop nu
Danmark

Henrik har lavet en elpris-udsigt: - Den er lige så sikker som vejrudsigten, og fredag ser dyr ud

Danmark

Byggebranchen nærmer sig overophedning og højeste niveau i over 40 år

Danmark For abonnenter

Klokken 11.50 i går døde Knud-Erik Dam - han besluttede det selv og så frem til det

Podcasts

Lyt: Afgørelsens time for DF: Hvem vinder?

Indland

Østrig lemper rejseregler: Danskere med tre stik slipper for test

Danmark For abonnenter

USA advarer om russisk angreb på Ukraine

Kultur For abonnenter

Filmanmeldelse: Kærlighed og undergang i mellemkrigstidens Tyskland

Film: Berlin, 1931. For krigsveteranen Jakob Fabian flyder dagene udsigtsløst sammen. I dagstimerne siver han søvngængeragtigt og uinteresseret gennem jobbet som reklametekstforfatter for et cigaretfirma, mens nætterne fyldes med en rastløs driven fra værtshus til værtshus. Altid en ny dame. Altid en ny bar.

Danmark For abonnenter

Lokalt DF-ægtepar har fundet favoritten til partiets formandspost: - Der er nogle hanelefanter, der afmærker deres territorium i øjeblikket

Viborgegnen: Christian og Lone Langballe har deres parti i blodet. Alene efternavnet på præsten og sygeplejersken fra Foulum indgyder en instinktiv fornemmelse af en familie, der hører sammen med dens folkeparti.

Udland For abonnenter

Øriget Tonga lider på flere fronter efter voldsomt vulkanudbrud

Der er mindst tre ting, der gør det svært at få nødhjælp frem til Tonga, efter at øriget lørdag blev ramt af et voldsomt vulkanudbrud, der udløste en askesky og en tsunami.

Danmark

Så meget kan din bil sladre om dig og din kørsel: - Det korte svar er alt, man kan forestille sig

Danmark

Ulf har spist PFOS-forgiftet kød i tre år - men ingen ved, hvor forureningen kommer fra

Erhverv For abonnenter

Utallige landbrugsejendomme ramt af indbrud: To tyverier af kostbart udstyr har kostet maskinstation 1,7 millioner kroner

Danmark

32 lokalformænd vil stemme på Messerschmidt som formand

Erhverv

Dansk medicinalfirma vil nedlægge 1000 stillinger

Erhverv For abonnenter

Sultne virksomheder øjner udenlandske hænder

Kultur

'Danmarks næste klassiker' er bedste tv i øjeblikket: Det er helt ligegyldigt, hvem der vinder

Debat

Kronik: Energi fra sol og vind - der er intet alternativ til grøn omstilling