Coronavirus: Efter et par sommeruger med stigning i antallet af coronasmittede herhjemme, ser det igen lidt lysere ud, og Statens Seruminstitut meldte tirsdag om, at antallet af indlagte med coronavirus er faldet med én til 22.
I andre lande ser det anderledes sort ud, og flere steder strammes der på restriktionerne. Mundbind bliver flere steder et hyppigt syn i gadebilledet, og især i lande som Belgien, Holland, Østrig og Storbritannien tales der åbentlyst om frygten for en anden bølge af coronaudbruddet.
Dér er vi ikke i her til lands, siger Sundhedsstyrelsens direktør, Søren Brostrøm, til avisen Danmark. Han afviser dog ikke, at tilstanden kan lande dér, hvor brugen af mundbind visse steder kan være hensigtmæssig.
- Jeg synes ikke, at der er belæg for at tale om, at en anden bølge er på vej. Det er mere korrekt at tale om, at virussen er blusset lidt op igen. Her skal vi gøre os klart, at selv om man måske går rundt og tror, at virussen er forsvundet, så er det ikke tilfældet. Den er midt i vores samfund og kan blusse op igen, og det er det, vi ser lidt af nu, efter at samfundet er åbnet lidt mere, siger Søren Brostrøm.
Bedre kapacitet
- Hvad siger du til de forskellige dramatiske og mere bekymrende meldinger i andre lande?
- Den udvikling holder vi selvfølgelig øje med. Men vi er et andet sted i dag end i marts, da det hele for alvor brød ud. Vi har fået en stor testkapacitet og en effektiv smitteopsporing, så vi er blevet ret gode til at trevle de udbrud op, som sker. Her i sommer har vi haft eksempler på det i forbindelse med udbrud på minkfarme og plejehjem i Sindal i Hjørring Kommune.
Søren Brostrøm erkender, at smittetallene gik fra cirka 120 nye registrerede smittede i uge 27 til cirka 240 to uger senere.
Smittede i Danmark
- Der har været 13.577 registrerede tilfælde af coronavirus i Danmark siden ultimo februar.
- Langt størstedelen af de smittede har overstået deres infektion. Det betyder, at man ikke er indlagt eller død 14 dage efter en positiv test.
- 613 er døde i Danmark efter at have været smittet med sygdommen.
- Det er er fordobling, men trods alt små tal. Men det er tal, vi holder skarpt øje med, for de kan godt stige igen, efterhånden som folk kommer hjem fra ferie og fra udlandet og kommer tilbage på arbejde, hvor de måske er tættere på hinanden.
Mundbind en mulighed
- Når I holder skarpt øje, har I så også udvidede restriktioner ved hånden, hvis det skulle være nødvendigt, brug af mundbind for eksempel?
- Vi har siden april justeret anbefalingerne angående mundbind og visirer. Om det skal anbefales i et yderligere omfang, for eksempel i kollektiv trafik og i butikker, kan ikke udelukkes. Det er noget, vi hele tiden vurderer. Med den beskedne udvikling, vi har oplevet i smittetal, ville det have være overkill, hvis vi havde anbefalet en sommerferie med brug af mundbind i større omfang.
- Lige nu synes vi ikke, at det er relevant med større brug af mundbind.
Søren Brostrøm, direktør for SundhedsstyrelsenVi har siden april justeret anbefalingerne angående mundbind og visirer. Om det skal anbefales i et yderligere omfang, for eksempel i kollektiv trafik og i butikker, kan ikke udelukkes. Det er noget, vi hele tiden vurderer.
- Støvmasker af forskellig slags på arbejdspladserne må kun bruges maksimum tre timer ad gangen, da de ellers kan skabe kondensvand og skade lungerne. Spiller sådan et hensyn ind i jeres vurdering af mundbind?
- Der er ingen tvivl om, at mundbind kan skade mere end de gavner, hvis ikke de bliver brugt rigtigt. Men de relativt billige papirmundbind, som vi taler om i corona-sammenhæng, kan ikke sammenlignes med dem, der bruges på arbejdspladserne.
- Hvad corona-mundbind angår, går det mest den modsatte vej: De bruges primært for ikke at sprede smitte ved det, man hoster ud. De kan godt bruges flere timer, men bliver de våde og sjaskede og beskidte, spreder man smitten mere, end man forebygger, og man skal stadig huske at spritte af. Derfor vil det også blive ledsaget af en række gode råd om korrekt brug, hvis vi ender med at anbefale en øget brug af mundbind, forklarer Søren Brostrøm.