Annonce
Bagmandspolitiets sigtelser mod tidligere Danske Bank-direktør Thomas Borgen og to andre tidligere bankdirektører er blevet droppet, skriver Børsen. De var sigtet for ikke at overholde loven om bekæmpelse af hvidvask. (Arkivfoto). Foto: Jacob Gronholt-Pedersen/Reuters
Erhverv

Søik dropper sigtelser mod Danske Bank-topchefer i hvidvasksag

Thomas Borgen, Henrik Ramlau-Hansen og Lars Mørch er ifølge Børsen ikke længere sigtede i sag om hvidvask.

Statsadvokaten for særlig økonomisk og international kriminalitet (Søik), også kendt som Bagmandspolitiet, har frafaldet sigtelser for overtrædelse af lovgivning om hvidvask mod tre tidligere direktører i Danske Bank.

Det drejer sig om Thomas Borgen, Henrik Ramlau-Hansen og Lars Stensgaard Mørch.

Det bekræfter de alle tre over for Børsen.

Thomas Borgen var administrerende direktør i Danske Bank, mens Henrik Ramlau-Hansen var økonomidirektør. Lars Stensgaard Mørch var tidligere direktør for udenlandske aktiviteter.

Den historiske sag handler om hvidvask for milliarder i bankens estiske filial.

Thomas Borgens advokat, Peter Schradieck fra advokatfirmaet Plesner, har torsdag modtaget beskeden. Det siger han til Børsen.

- Vi har hele tiden været af den klare opfattelse, at der intet grundlag var for nogen sag, hverken juridisk eller på baggrund af sagens dokumenter og beviser i øvrigt.

- Det er glædeligt, at Søik også er kommet til samme konklusion, lyder det.

I en skriftlig kommentar fra Søik til en række medier, herunder Ritzau, bekræftes beslutningen.

- For at enkeltpersoner kan dømmes efter hvidvaskloven, kræver det, at de har udvist grov uagtsomhed. I denne sag har vi foretaget en meget omfattende og grundig efterforskning med en række forskellige efterforskningsskridt.

- På den baggrund er det Søiks samlede, juridiske vurdering, at der ikke er beviser for, at nogen enkeltpersoner har udvist uagtsomhed i sådan en grad, at den kan karakteriseres som grov, og at de dermed har overtrådt lovgivningen, skriver fungerende chef i Søik Per Fiig.

Fiig understreger, at Danske Bank fortsat efterforskes for at have overtrådt lovgivningen om hvidvask.

Der er dog ikke længere sigtede enkeltpersoner i sagen. Dermed har Søik nu frafaldet sagerne mod alle nu tidligere ledende medarbejdere, som politiet tilbage i marts 2019 havde sigtet.

Fra 2007 til 2015 flød der cirka 1500 milliarder kroner fra udenlandske kunder gennem den estiske filial i Danske Bank, har en undersøgelse vist.

En stor del af dem vurderes at være mistænkelige. Thomas Borgen trak sig siden som øverste direktør, og i 2019 lukkede banken i Estland.

Det er kommet frem, at der også er et stort amerikansk søgsmål mod Danske Bank og Thomas Borgen anlagt ved danske domstole.

Børsen beskriver det som en erstatningssag anlagt af den amerikanske stat, mens der ifølge Danske Bank er tale om et privat søgsmål, der af teknisk-juridiske grunde bliver håndteret af et regeringsorgan, fordi det foregår i et andet land.

Kravet lyder på 10 millioner kroner - men Børsen erfarer fra anonyme kilder, at det kan stige til "et stort trecifret millionbeløb".

Bag søgsmålet står to parter. Den ene er USA, mens den anden er Federal Retirement Thrift Investment Board, der har ansvar for en af de største statslige pensionskasser.

Det er dog ikke kun USA, der har anlagt søgsmål mod banken. Der er ifølge Børsen 340 danske søgsmål med samlede krav på 15,1 milliarder kroner.

/ritzau/

Artikel fra Børsen
Danmark

Tag kandidattesten her

Forsiden netop nu
Danmark

Nabo til Flyvestation Skrydstrup er bekymret over forurening: - Der er nogen, der ikke har været deres opgave voksen

Danmark

Sonja er en sjælden race i dansk kommunalpolitik: - Man kan underkende det eller bruge det

Danmark For abonnenter

Tre mænd rottede sig sammen og snød sygehus for millioner af kroner: Nu er der faldet dom over dem alle

Podcasts

Lyt: Striden om Valdemars Slot er stadig uforløst - køberne står fortsat i kø

Indland For abonnenter

Mange børn i Grønland lever stadig med store svigt uden at få hjælp

Udland

EU-Parlamentet vil have stoppet pengestrøm fra EU til Polen

Danmark

Bro lukkes hele vinteren

Lindau (sh:z). Regionen omkring broen over fjorden Slien ved Lindaunis har hovedpine over brobyggeriet, der står på frem til 2025. Det er især Deutsche Bahns beslutning om helt at lukke for trafik og dermed sende folk ud på en lang omvej, der hidser gemytterne op. DB har meddelt at broen er lukket i vinterhalvåret fra den 1. november til den 15. maj.

Danmark

Ny bypark bliver dyrere

Flensbor (FlA). Christiansens Haver i Flensborg ved Den Gamle Kirkegård er under voldsom forandring. Projektet, som oprindeligt skulle koste otte millioner euro, hvoraf 90 procent er statsstøtte, bliver dog langt dyrere end beregnet. Et politisk flertal i miljø- og planlægningsudvalget har i denne uge besluttet, at der kan bruges yderligere 980.000 euro på projektet. Dog har finansudvalget det sidste ord i sagen.

Danmark

Politiet: Kørende chauffører ser tv og læser avis

Slesvig, sh:z. I de seneste uger er otte lastvognstog kørt galt i Slesvig-Holsten. Hans Gralla fra trafikafdelingen hos delstatens politi har en forklaring:

Danmark For abonnenter

Alt for meget 'boligorgasme': Nybyggerne er en omgang søvndrukkent byggesjusk

Danmark For abonnenter

Alle verdens lande dumper i klimatest: Forskere opfordrer til handling

Kultur For abonnenter

Her kan du se eksotiske dyr, efter trækfuglene er fløjet

KANDIDATTEST

Ved du hvem, du vil stemme på? Tag kandidattesten her

Danmark

Hvid mand, 55 år og offentligt ansat: Mød landets mest typiske kommunalpolitiker

Erhverv

Radio Loud skifter navn til 24syv fra næste år

Kultur For abonnenter

Franske 'Gagarine' er en rørende film: En kamp for nabolaget

Debat

Kronik: Skam er blevet et ideal, vi skal stoppe med at forfølge