Med over 600.000 seere er "Løvens Hule" igen i år - i syvende sæson - et hit blandt danskerne og har skabt en overraskende rækkevidde for et tv-program om iværksætteri.
Men der er da også smæk for skillingen i udsendelserne, hvor løverne - i skikkelse af fem velhavende investorer - er rundhåndede med kolde kontanter, når en iværksætter har leveret et robust pitch.
I torsdags var det parret Jakob Neua Nørgaard og Ann Rosenskjold, der efter en regulær budkrig forlod hulen med 2,75 millioner kroner fra serieinvestoren Jan Lehrmann, der samtidig overtog 10 procent af deres firma, Estaldo.
Estaldo er næppe kendt af mange, medmindre du er ejendomsmægler og mærker jorden ryste under dig ved udsigten til nye digitale konkurrenter i det lukrative marked for boligsalg. Estaldo tilbyder at sælge dit hus til et fast salær for 12.500 kroner, hvis du selv orker at vise interesserede boligkøbere rundt. Det lader til at være en gryende succes.
Alene i år skal der sælges 700 boliger igennem Estaldo, der også rummer et stort eksportpotentiale i de lande, der ligesom Danmark er gået væk fra bøvlet lovgivning om fysisk fremmøde og gummistempler ved en notar, før et skøde kan blive tinglyst.
Firmaet var absolut i sin spæde start, og et af benspændene havde været, at to af gutterne var under 18 år og derfor skulle bruge deres forældre som værger for at kunne stifte firmaet.
Indslaget fik et tvist, da det viste sig, at Jakob Neua Nørgaard har en noget anderledes profil end den typiske gæst i "Løvens Hule". Den 41-årige nordjyde har været aktiv iværksætter, siden han var 18 og droppede fritidsjobbet med at vende bøffer hos McDonald’s.
Manden står ikke mindst bag firmaet Penneo, som i dag er børsnoteret og sælger løsninger, der gør det sikkert at underskrive dokumenter digitalt. Det bruges især af revisorer, der slipper for at sende regnskaber på rundtur for at indhente en krusedulle fra en hel bestyrelse.
Jakob Neua Nørgaard er altså i forvejen stjernerig, og man sad med den fæle mistanke, at Estaldo overhovedet ikke gik i løvehulen for at samle penge op. Dem har selskabet rigeligt adgang til fra grundlæggeren og den stribe af investorer, der allerede er gået om bord i ejendomsmæglerfirmaet.
Til gengæld var det belejligt at få Estaldo-navnet slået godt og grundigt fast hos hundredtusindvis af tv-seere i bedste sendetid torsdag aften. Det vil ikke være første gang, at en iværksætter er blevet bestormet af kunder efter en tur i "Løvens Hule".
Fred være med det, for Jakob Neua Nørgaards historie satte tre andre iværksætteres historie i perspektiv. Her taler vi om de tre unge gymnasieelever Jonas Hornbæk, Nicolaj Bertelsen og Gustav Kankelborg, der lettere nervøse troppede op i skarpe jakkesæt foran løverne.
Som skoleprojekt på Midtbyens Gymnasium i Viborg havde de fundet på firmaet Desonic, der fremstiller farverige foliecovers til bærbare pc’er. Firmaet var absolut i sin spæde start, og et af benspændene havde været, at to af gutterne var under 18 år og derfor skulle bruge deres forældre som værger for at kunne stifte firmaet.
Til gengæld var startkapitalen drengenes egne opsparede sparepenge, og det gjorde et stort indtryk i "Løvens Hule". Her elsker man mennesker, der ikke leger med andre folks penge, men - med en "Løvens Hule"-kliché - selv holder en hånd på kogepladen.
Derfor gik både Jesper Buch og Mia Wagner ind med en investering på 200.000 kroner, hvilket er et greb i lommen for dem, men kan betyde alverden for Desonic-drengene.
- Jeg har skrevet under på at sælge en forretning og tjene 45 millioner kroner. Men den puls, jeg har over denne her investering, er meget højere end det, sagde en opstemt Jesper Buch til de andre løver i studiet og lod investeringen være en hyldest til nye og kommende unge iværksættere.
For nej, det er næppe foliecovers, der skaber den næste milliardforretning i Danmark. Men Jakob Neua Nørgaard ramte heller ikke plet første gang. Til gengæld var han en erfaren iværksætter, da idéen til Penneo opstod på det helt rigtige tidspunkt.
Måtte det samme ske for Viborg-drengene og alle andre, der sidder ude bag skærmene og samler mod til at vække den indre iværksætter.