Annonce
Hvis Claus Hjort Frederiksen lige nu går rundt med sved på panden, er det ikke uden grund: Han er sigtet efter straffelovens forræderiparagraf. Arkivfoto: Thomas Lekfeldt
Danmark

Så rykkede spionsagen ind på Christiansborg: Claus Hjorth er også sigtet for forræderi

Danmarks spionchef Lars Findsen og tre af hans nærmeste medarbejdere har fået selskab af Venstres tidligere forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen. Også han er nu sigtet efter forræderiparagraffen for at røbe statshemmelige oplysninger

Spionsag: Venstres tidligere forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen har fået en sigtelse for forræderi på halsen. Det sker efter den samme straffelovsparagraf, som 8. december ramte  chefen for Forsvarets Efterretningstjeneste, FE, Lars Findsen og tre andre FE-medarbejdere.

Det var Claus Hjort Frederiksen selv, der oplyste om sigtelsen i en email fredag klokken 12.55.  Det skete med denne ordlyd:

- Jeg kan bekræfte, jeg er sigtet efter straffelovens paragraf 109 for at have overtrådt grænserne for min ytringsfrihed. Jeg har ytret mig som Folketingsmedlem om en politisk sag, og jeg har ikke yderligere at tilføje for nuværende. Men jeg kunne aldrig drømme om at foretage mig noget, som kunne gøre skade på Danmark eller Danmarks interesser.

Paragraf 109 kendes som forræderiparagraffen og er en af de hårde nysere i straffeloven og kan give op til 12 års fængsel. Præcist hvad det er, der har bragt den tidligere forsvarsminister på kollisionskurs med denne paragraf er ikke oplyst - ligesom alle andre oplysninger i sagen hemmeligholdes.

Sigtelsen er rejst halvanden måned efter fængslingen af Lars Findsen. Årsagen til dén fængsling er heller ikke kendt, men han har forinden været hjemsendt fra tjeneste på grund af en sag, som udsprang af en hemmelig overvågningsaftale mellem Danmark og USA's spiontjeneste National Security Agency, NSA.

Det var en sag, som en undersøgelseskommission rensede ham for al mistanke i fem dage før, han blev anholdt for at lække hemmelige oplysninger. Men også en sag, som Claus Hjort Frederiksen flittigt og længe har kommenteret.

- Det er pudsigt, sigtelsen mod Claus Hjort Frederiksen først sker nu, sagen har sat dagsordenen i medierne. Hans kommentarer i den sag begyndte for længe siden. Politiet har optrådt noget fodslæbende over for Claus Hjort Frederiksen i forhold til den aggressive stil, man har lagt over for Lars Findsen, siger ekspert i forvaltningsret på SDU, adjunkt Jøren Ullits til Avisen Danmark.

Bekræftede hemmelig aftale

Claus Hjort Frederiksen kommenterede FE-sagen i Weekendavisen september 2020 og senest i TV2 i december 2021. Her har han talt om den hemmelige aftale med NSA.

Fra flere sider, blandt andet fra Jørgen Ullits, er det påpeget, at Claus Hjort dermed bekræftede den hemmelig aftales eksistens og således røbede statshemmeligheder.

Spørgsmålet er, om han omtaler nogle forhold, som i forvejen er offentlige kendsgerninger, eller om der florerer nogle rygter, hvis indhold han så bekræfter - og dermed afslører statshemmeligheder

Sten Schaumburg-Müller, juraprofessor, SDU

Professor ved Juridisk Institut på  Syddansk Universitet Sten Schaumburg-Müller har haft en tilsvarende undren over at sigtelsen er trukket ud.

- Der kan være gode og legitime grunde til det, for eksempel vil politiet være sikre og grundige før de skrider til sigtelse. Men der kan  også være en mere grim årsag: at det er en politiker på det niveau, og at det derfor er besværligt, men nu blev nødvendigt, fordi der blev talt og skrevet så meget om det, siger han.

Sagen er dog ikke så ligetil, mener han.

- Spørgsmålet er, om han omtaler nogle forhold, som i forvejen er offentlige kendsgerninger, eller om der florerer nogle rygter, hvis indhold han så bekræfter - og dermed afslører statshemmeligheder, siger Sten Schaumburg-Müller.

Flere forhold i spil

Tidligere chefanalytiker i Forsvarets Efterretningstjeneste Jacob Kaarsbo sagde i går eftermiddag til Jyllands-Posten, at sigtelsen mod Claus Hjort Frederiksen tyder på, at det er NSA-aftalen, Lars Findsen og de øvrige FE-folk er sigtet for at lække oplysninger om.

- Jeg har tidligere sagt, at hvis det var sagen om NSA og kabelaflytning, som Lars Findsen er anholdt for, så var det svært at se, at Claus Hjort Frederiksen ikke også ville ryge i fedtefadet. Det, der er sket nu, betyder, at vi med 99 procents sikkerhed ved, at det er den sag, det handler om, siger Jacob Kaarsbo.

Andre forhold er dog også i spil. I december tog PET på besøg hos en række chefredaktører og indskærpede, de ikke måtte viderebringe statshemmelige oplysninger. Som eksempler nævnte de udover FE-sagen også sagen om de danske børn i syriske lejre og en sag om en dansk agent bag de syriske IS-linjer, som nu af en spansk domstol er fængselsdømt for terrorvirksomhed.

Ingen fængsling - ingen oplysninger

I modsætning til FE-chefen Lars Findsen blev sigtelsen mod Claus Hjort Frederiksen ikke ledsaget af en varetægtsfængsling. Det kan heller ikke uden videre ske, idet han er beskyttet af sin immunitet som folketingsmedlem. Den kan ophæves af det øvrige Folketing, hvis anklagemyndigheden fremsætter en begæring om fængsling eller ønsker at retsforfølge ham med en egentlig tiltale. En politiefterforskning, herunder rejsning af en sigtelse, er han ikke beskyttet mod.

Det er PET, som har sagen sammen med Østjyllands Politi. Ingen af stederne vil man oplyse noget som helst, heller ikke helt faktuelle spørgsmål.

Hvornår sigtelsen er rejst, hvorfor det Østjyllands Politi er involveret, og om en fængslingsbegæring er på vej, vides således ikke. Heller ikke Justitsministeriet ønsker at svare på spørgsmål med mindste relation til sagen. Claus Hjort Frederiksens  parti, Venstre, er heller ikke leveringsdygtig i faktiske informationer om sagen.

Forsiden netop nu
Danmark

Sygehuse indhenter tidligst pukkel om et år: - Vi står i en meget alvorlig situation

Danmark

DF'er langer ud efter partidronning: Pia blander sig for meget

Erhverv

Ordning med lønkompensation bliver forlænget i to uger

Podcasts

Lyt: Afgørelsens time for DF: Hvem vinder?

Indland

Smittetal runder for første gang 40.000 over et døgn

Indland

Østrig lemper rejseregler: Danskere med tre stik slipper for test

Danmark

Anjas operation er blevet udskudt to gange: - Man skal omstille sig til det hver gang

Ventetider: Anja Kulby Rick fra Sønderborg er en af de tusindvis af danskere, der har fået udskudt en operation som følge af belastning på sygehusene fra coronavirus og sygeplejestrejke. To gange endda.

Danmark

- Vi står jo tilbage med en masse spørgsmål: Borgere skal smide kilovis af kød ud, men det har ikke været farligt at spise det, siger myndighederne

Seden: Harmløst eller potentielt alvorligt?

Udland For abonnenter

Vestens ledere advarer om høj pris for russisk angreb på Ukraine

Det bliver dyrt, hvis Rusland går ind i Ukraine militært.

Danmark

Dall: Derfor er spionsag katastrofal for regeringen

Danmark

Tæt på dødt løb i DF's folketingsgruppe: Henriksen får ny støtte

Danmark

overblikket her: DF's folketingsgruppe er splittet i formandsstrid

Danmark

Alle blå partier vil afskaffe kravet om mundbind

Indland

Regeringen kommer med plan for restriktionerne på onsdag

Erhverv For abonnenter

Utallige landbrugsejendomme ramt af indbrud: To tyverier af kostbart udstyr har kostet maskinstation 1,7 millioner kroner

Kultur For abonnenter

Ralph Fiennes imponerer i 'The King's Man': Overvældende, overrumplende og næsten perfekt

Debat

Kronik: Energi fra sol og vind - der er intet alternativ til grøn omstilling