Annonce
Det er nemmere end man skulle tro at bestille ulovligt fyrværkeri over nettet. Man kan blandt andet købe et væld af kanonslag, som leveres lige til sin dør fra Østeuropa. Foto: Robert Wengler
Danmark

Så nemt er det at købe ulovligt fyrværkeri på nettet: - Det kan rive både arme og ben af, hvis noget går galt

Markedet for ulovligt fyrværkeri ser ud til at vokse, og tolden snupper rekordstore mængder ved grænsen. Fyrværkeriet bliver ofte købt i Østeuropa og transporteret til Danmark, og for den private forbruger er en simpel internetsøgning nok til at få de sprængfarlige varer leveret lige til døren.

Fyrværkeri: En mørk gyde. En hætteklædt ung mand med en taske fyldt med sprængfarlige bomber. Skulen til begge sider inden pengene skifter hænder.

Sådan kunne man måske forestille sig, det kunne se ud, hvis man som dansker er på jagt efter ulovligt fyrværkeri og sprængfarlige bomberør. Så dramatisk behøver det dog ikke være. Det har en række østeuropæiske forhandlere sørget for.

For det er faktisk utroligt nemt at købe ulovligt fyrværkeri. Selv fra sin egen sofa i sit eget sikre hjem.

Laver man en simpel internetsøgning, kan man nemlig lynhurtigt frit vælge mellem et hav af farverige kanonslag og luftbomber til billige priser som en slags sprængfarlig udgave af bland-selv-afdelingen i Føtex.

Sproget er på dansk, men kigger man i bunden af skærmen, ligger butikken og lageret i Polen.

Det er et stort problem, mener Karsten Nielsen, der er direktør i Fyrværkeribranceforeningen i Danmark.

- Det er så farligt, for det er så nemt som at købe en bog på nettet eller at klø sig selv bagi at bestille ting, der både kan rive arme og ben af, hvis det går galt, siger han.

Nemt og risikabelt

Avisen Danmark er i sin research stødt på flere hjemmesider, der indenfor fem dage kan levere til stort set hele Europa. Endda med et løfte om en neutral indpakning. Formentlig med den hensigt at komme igennem tolden uden problemer.

Navnene på butikkerne afslører heller ikke hvilke varer, der ligger i pakken.

Karsten Nielsen mener, at det er utroligt nemt at lave bestillingerne.

- Blandt andet Polen og Tjekkiet er steder, hvor man meget let kan få ulovligt fyrværkeri. Jeg kan sende en mail nu, og så har jeg nogle fem-tommer luftbomber stående på min adresse en gang i næste uge – altså hvis ikke de bliver taget i tolden. Jeg kan også gå i banken og hæve nogle euro, leje en varevogn og fylde bilen op ved grænsen i Polen. Man skal ikke være videnskabsmand, for at finde ud af det her. Det er et stort problem, siger han.

Han mener også, at man udsætter chauffører og postmedarbejdere for en risiko, da pakkerne ofte indeholder fyrværkeri, der ikke er godkendt og dermed ikke sikkert.

- Butikkerne gør ofte et stort nummer ud af at skrive, at de har forsendelse i neutral emballage, så ingen kan se, at det er fyrværkeri. Det betyder så bare, at den chauffør der kører med det, og medarbejderne postterminalen også bliver udsat for en fare, som de ikke har bedt om. Det er hele vejen rundt, at folk ikke tænker sig om.

Luftbomber til Danmark

Udvalget er særdeles stort hos butikkerne, der både lover fordelagtige priser, god kvalitet og en sikker rejse gennem tolden, hvis man vælger at købe hos netop dem.

En af siderne er ligeledes på dansk. Et tydeligt bevis på, at der er et marked.

Meget af fyrværkeriet kan være lovligt i Polen, men i Danmark er det dog ulovligt at købe fyrværkeri fra udlandet - uanset om det er godkendt fra forsendelseslandet eller ej.

- Det er den helt store udfordring her. De kanonslag, de sælger, kan i princippet være godkendt til private i Polen, men de er strengt forbudte i Danmark. Så det er ikke sikkert, at den polske hjemmeside gør noget forkert i Polen, men de gør helt sikkert noget forkert i det omfang, at de sender luftbomber til private i Danmark, siger Karsten Nielsen og fortsætter:

Det er ikke sikkert, at den polske hjemmeside gør noget forkert i Polen, men de gør helt sikkert noget forkert i det omfang, at de sender luftbomber til private i Danmark.

Karsten Nielsen, direktør i Fyrværkeribranceforeningen

- De begynder ikke at oversætte deres hjemmeside til dansk, hvis ikke der var et stort marked for det. Det, der irriterer mig, er, at folk, der kommer til skade med de her ting ikke siger, at det var ulovligt fyrværkeri, for så dækker forsikringen ikke. Vi bøvler meget med de skader, der sker. Der er mange aspekter i det her, siger han.

Løses ikke ved grænsen

Karsten Nielsen har svært ved at pege på en løsning, da det i sidste ende handler om sund fornuft hos forbrugerne.

Han mener dog, at myndighedernes ressourcer bliver spildt på at bevogte grænsen til Tyskland, da det ikke er her, problemet ligger.

- Hvert eneste år står Hjemmeværnet ved grænsen i Padborg, og beslaglægger fyrværkeri som tyske detailforbrugere har købt i Tyskland og tager med til Danmark, og det nytter ikke noget. Det løser ikke problemet. Det er symbolpolitik, siger Karsten Nielsen.

Han mener i bund og grund, at man skal kigge mod de østeuropæiske internetbutikker, hvis man vil forsøge at bremse problemet.

- Man skal på omgangshøjde med den måde, som det illegale fyrværkeri bevæger sig på, og det er via de her internetbutikker. Det er altså ikke dem, der kører over grænsen med fyrværkeri, de har købt i Tyskland, der udgør et stort problem, siger han og fortsætter:

- Vi har nogle Facebook-grupper, hvor man også kan købe ulovligt fyrværkeri. De åbner i en dag eller to og så lukker de ned igen. Det har jeg ingen god idé til at stoppe. Så der er vist kun tilbage at tale til den sunde fornuft hos den enkelte forbruger.

Forsiden netop nu
Danmark

Sygehuse indhenter tidligst pukkel om et år: - Vi står i en meget alvorlig situation

Danmark

DF'er langer ud efter partidronning: Pia blander sig for meget

Erhverv

Ordning med lønkompensation bliver forlænget i to uger

Podcasts

Lyt: Afgørelsens time for DF: Hvem vinder?

Indland

Smittetal runder for første gang 40.000 over et døgn

Indland

Østrig lemper rejseregler: Danskere med tre stik slipper for test

Danmark

Anjas operation er blevet udskudt to gange: - Man skal omstille sig til det hver gang

Ventetider: Anja Kulby Rick fra Sønderborg er en af de tusindvis af danskere, der har fået udskudt en operation som følge af belastning på sygehusene fra coronavirus og sygeplejestrejke. To gange endda.

Danmark

- Vi står jo tilbage med en masse spørgsmål: Borgere skal smide kilovis af kød ud, men det har ikke været farligt at spise det, siger myndighederne

Seden: Harmløst eller potentielt alvorligt?

Udland For abonnenter

Vestens ledere advarer om høj pris for russisk angreb på Ukraine

Det bliver dyrt, hvis Rusland går ind i Ukraine militært.

Danmark

Dall: Derfor er spionsag katastrofal for regeringen

Danmark

Tæt på dødt løb i DF's folketingsgruppe: Henriksen får ny støtte

Danmark

overblikket her: DF's folketingsgruppe er splittet i formandsstrid

Danmark

Alle blå partier vil afskaffe kravet om mundbind

Indland

Regeringen kommer med plan for restriktionerne på onsdag

Erhverv For abonnenter

Utallige landbrugsejendomme ramt af indbrud: To tyverier af kostbart udstyr har kostet maskinstation 1,7 millioner kroner

Kultur For abonnenter

Ralph Fiennes imponerer i 'The King's Man': Overvældende, overrumplende og næsten perfekt

Debat

Kronik: Energi fra sol og vind - der er intet alternativ til grøn omstilling