Annonce
Danmark

Så konservativ, at det gør noget: Populær minister er ikke kandidat til CDU-formandspost, men fremtidens mand i tysk politik

CDU's tre formandskandidater, Norbert Röettgen (tv.), Friedrich Merz og Armin Laschet, virker meget ens for de tyske vælgere. De tre kommer fra samme egn, er katolikker og har hver tre børn. Fotos: Odd Andersen og John MacDougall/AFP
Annonce

God aften, jeg byder Dem velkommen til TV-Avisen.

Noget af en forbløffende indledning fra Kaare Quist, som nok ville få dig til at spidse ørerne en ekstra gang.

Nu er det heller ikke Danmarks Radios nyhedsvært, der ellers altid er god for en herlig joke, som her citeres med end drilsk omskrivning, men derimod Judith Rakers, Thorsten Schröder eller Susanne Daubner, der på tysk åbner dagens Tagesschau klokken 20.15 på public service-kanalen ARD.

Sådan har velkomsten lydt så længe, man kan huske tilbage i tiden, og sådan vil den nok også lyde, når den nævnte trio er gået på pension. Som Jan Hofer, der lige har takket af efter 35 år (!) som nyhedsoplæser i Tagesschau og vakte nogen opsigt ved at tage sit slips af i sin sidste skærmoptræden.

Carsten B. Grubach. Foto: Ludvig Dittmann

Man kan ligeledes sagtens forestille sig, at krimiserien "Tatort" – på dansk "Gerningsstedet" – og børneudsendelsen med musen, "Die Sendung mit der Maus", som begge netop har fejret 50 års-jubilæum på skærmen, vil kunne fortsætte så længe, der findes noget, der hedder Fernsehen.

Tyskerne er på godt og ondt et meget konservativt folkefærd. Genkendelighed og tryghed er solide støttepiller for vores sydlige naboer, der på skærmen også kan svælge i talrige traditionelle talkshows i ugens løb, hvor landets for det meste meget begavede politikere lidenskabeligt diskuterer presserende problemer. Og for det meste glemmer, at Tyskland på mange digitale fronter stadig er et u-land, hvor mange virksomheder stadig bruger telefax, og mobildækningen mildt skrevet er meget mangelfuld.

Tyskland har på grund af det tykke dække af coronavirus været forhindret i at festliggøre sin 150 års fødselsdag i det nye store valgår, der fyres af her i weekenden, når det konservative regeringsparti CDU skal vælge ny formand.

- Jeg er ikke så konservativ, at det gør noget. Det sagde den senere danske statsminister Poul Schlüter, da han blev valgt til formand for Det Konservative Folkeparti i 1973.

Trioen, der kæmper om at blive formand og dermed automatisk bliver kandidat til at efterfølge Angela Merkel på kanslerposten i september, er modsat Schlüter så konservative, at det gør noget, og tyskerne behøver ikke være nervøse for utryghedsskabende og uventede udskejelser uanset, om den nye formand, der vælges virtuelt i weekenden, kommer til at hedde Friedrich Merz, Norbert Röttgen eller Arnim Laschet.

De er mænd i 50’erne og 60’erne, kommer fra den befolkningsmæssigt største delstat Nordrhein-Westfalen, har alle gjort karriere i partiet og har eller har haft fremtrædende tillidsposter.

Politisk er det nuancer, der adskiller dem – senest bevist ved to tv-optrædener, hvor der med et tysk udtryk mest af alt var Friede, Freude, Eierkuchen – udtrykket bruges tit, når man fortrænger problemer i stedet for at løse dem. Og, bemærkede en politisk kommentator syrligt, de bar alle sågar sølvgrå slips.


Når der forandres, sker det i sand tysk ånd for at bevare. Opløbet er tæt, selv om Merz, den ældste og nok mest konservative, længe har fremstået som favorit.

Fra analysen


Det bliver nok næppe til tonerne af Ina Deters forrygende og fornyende 80'er-hit ”Neue Männer braucht das Land”, at CDU vælger ny formand. Opløbet er tæt, selv om Merz, den ældste og nok også den mest konservative, så det gør noget blandt de tre kandidater, længe har fremstået som favorit. En af de seneste meningsmålinger giver Merz 29 procent af stemmerne, mens de to øvrige kandidater begge ligger omkring 25 procent.

Set i et fremtidsperspektiv ville valget af Arnim Laschet måske være mest spændende. Ikke så meget på grund af ministerpræsidenten for Nordrhein-Westfalen selv, for han har politisk uhyre forsigtigt og meget forudsigeligt lagt sig i Angela Merkels slipstrøm, men fordi han har allieret sig med den populære sundhedsminister Jens Spahn. Han har indtil videre klaret den svære sundhedsmanøvre i en utryg coronatid til de fleste tyskeres tilfredshed.

Carsten B. Grubach

Carsten B. Grubach er en alsidigt orienteret journalist i Jysk Fynske Medier og erfaren Tysklands-kender og -iagttager efter hundredvis af ophold og rejser i landet med base i bl.a. Hamborg og Berlin.

Spahn er ikke så konservativ, så det gør noget, og er med sine blot 40 år en mand med en lang karriere foran sig. Men heller ikke her skal man ud over en mere moderne indstilling til digitalisering forvente skelsættende forandringer. Når der forandres, sker det i sand tysk ånd for at bevare.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce
Danmark

Se Danmark: Bobler holder isen i ave

Annonce