Annonce
Zbigniew Rau, Polens udenrigsminister og for tiden formand for OSCE, advarer om, at det snart kan komme til en ny krig et sted i Europa. (Arkivfoto). Foto: Janek Skarzynski/Ritzau Scanpix
Udland

Rusland: Vi vil forsvare os hvis vi ikke får garantier

Krigstrussel i Europa har ikke været større i 30 år, siger OSCE. Rusland vil have krav til Ukraine opfyldt.

Rusland vil handle for at forsvare sin nationale sikkerhed, hvis det ikke modtager et "konstruktivt svar" fra de vestlige lande til sit krav om garantier.

Det skriver Ruslands mission til Organisationen for Sikkerhed og Samarbejde i Europa på Twitter. Det sker, samtidig med at OSCE torsdag holder møde i Wien med medlemslandene.

Zbigniew Rau, der er fungerende formand for OSCE, advarer om, at det kan føre til en væbnet konflikt i Europa.

- Det ser ud som om, at faren for krig i OSCE-området er større end i de sidste 30 år, siger den polske udenrigsminister.

Rusland klager over, at et møde med USA mandag og Nato onsdag er endt uden resultat. OSCE-mødet i Wien er det tredje ben i forhandlingerne med Rusland.

Rusland har i en plan om sikkerhed i Europa stillet krav om, at Ukraine eller noget andet land nær Rusland ikke må blive medlem af Nato. Det er blevet pure afvist af USA og EU som et forsøg fra Ruslands side på at skabe sig et nyt geopolitisk rum i Europa.

Det skønnes, at Rusland lige nu har opstillet 100.000 soldater ved grænsen til Ukraine som en slet skjult trussel om at invadere landet.

Det har Rusland prøvet før. I 2014 annekterede det den ukrainske halvø Krim og støttede et prorussisk oprør i det østlige Ukraine.

OSCE er en samarbejdsorganisation, der opstod efter en sikkerhedskonference i den finske hovedstad, Helsinki, i 1975. Organisationen har fokus på afspænding, menneskerettigheder og frie valg.

OSCE består af 57 lande i Europa og Centralasien, herunder Rusland. De eksterne lande USA og Canada er medstiftere og medlem af organisationen.

/ritzau/dpa

Forsiden netop nu
Danmark For abonnenter

Effektiv fidus til at undgå tårnhøje el- og gaspriser: Folk køber brændeovne og bygger skorstene i hobetal for at spare på strømmen

Danmark

Nul mundbind og coronapas vækker glæde: "Jeg er fra England, og jeg har ikke været hjemme i 2,5 år."

Danmark

For første gang i to år: Storm rammer Danmark

Podcasts

Lyt: Messerschmidt vandt – og hvad sker der nu?

Indland

Stormen Malik kan give vindstød af orkanstyrke i weekenden

Udland

New Delhi passerer mere end 600 dage med skolenedlukning

Udland

39 personer ventes døde efter bådulykke ved Floridas kyst

USA's kystvagt forventer ved solnedgang torsdag at indstille søgningen efter 34 personer, der har været savnet efter en bådulykke ved Floridas kyst.

Kultur For abonnenter

5 stjerner til finsk drama: Sovevogn mod verdens ende

Film: Unge, finske Laura ved ikke helt, hvor hun vil hen i livet. Hun ser helst sig selv som del af kæresten, russiske Irinas kulturelt elitære slæng, men føler sig langt mere som det kiksede og akavede påhæng, der konstant befinder sig uden for cirklen og drilles, fordi hun hverken kan holde rigtigt på et vinglas eller udtale forfatterikonernes navne rigtigt.

Kultur For abonnenter

Kunstfilm med vanvittig spændingskurve: Dansk dokumentar går tæt på Leonardo da Vincis mystiske værk

Dokumentarfilm: Den afsindige historie om Kristus-maleriet "Salvator Mundi" åbner i New Orleans, hvor kunstjægeren Robert Simon opdager et glemt værk af Leonardo da Vinci i et skummelt auktionshus og erhverver det for blot 1175 dollars.

Danmark

CO2-afgift koster tusindvis af job: Se, hvor i landet det rammer hårdest

Danmark

Forsker overrasket: Corona-utryghed har ikke sat sig i denne gruppe

Danmark

Mette kæmper for retten til at dø: Regeringen vil give ældre ret til at fravælge genoplivning

Debat For abonnenter

Meningsmager Henrik List: Gadebilleder under forvandling

Kultur For abonnenter

Filmanmeldelse af 'Lamb': Kan de gamle islandske fortællinger lære det egocentriske, moderne menneske noget om sig selv?

Erhverv

Trods chipmangel: Apple sætter rekord med milliardsalg

Kultur For abonnenter

Filmanmeldelse: 'Tag min hånd' med Mille Dinesen er enten halvsjov komedie eller et relativt morsomt drama

Debat

Tre ministre i debatindlæg: Antisemitisme skal ikke slå rødder i Danmark