Annonce
Klaus Riskær Pedersen. Pressefoto
Danmark

Riskærs Fredagsbar: En klam Me Too-sag - Kofod dingler som fortjent

Velkommen i fredagsbaren. I denne uge ser Klaus Riskær Pedersen nærmere på omskæring, Jeppe Kofod og Mellemøsten.

Omskæring af mindreårige

Statsministeren har gjort det klart, at man ikke vil lovgive mod omskæring. Koblingen imellem jødeforfølgelser og beslutningen efterlader dog en i forbløffelse over statsministerens tilsyneladende mistet fornemmelsen for nødvendigheden af en politisk troværdighed og forklaring bag enhver beslutning.

Ved at inddrage holocaust bliver koblingen nemlig til jødernes etnicitet, men dermed bliver forklaringen manipulativ, for hvem af os er ikke modstandere af holocaust?

At det imidlertid går galt, skyldes at jøders omskæring er en sakramental bestemmelse (som barnedåb for os kristne), og dermed stifter selve tilhørsforholdet til religionen, hvilken ret er beskyttet i vor Grundlov. Dette desuagtet, at Justitsministeriet i 2017 udtalte, at et forbud mod omskæring ikke er i strid med Grundloven, da religionsfrihed giver retten til at tilbede din Gud, men ikke retten til at gøre alt, hvad din Gud forlanger. Det synspunkt er selvfølgelig politisk bekvemt (barnebrude, hellig krig m.v.), men kan næppe gøres gældende overfor sakrementale handlinger, der stifter selve tilhørsforholdet til religionen, uden først at have været en tur i Højesteret.

Ved at inddrage holocaust bliver koblingen imidlertid etnisk, og dermed omfattes enhver, der benytter omskæring af regeringsbeslutningen, og den kobling er en fejl, da det ikke er etniciteten, der beskytter retten til brug af omskæring, men udelukkende hensynet til religionsfriheden i vor Grundlov.

Man kunne derfor mere meningsfuldt have konstateret, at Jødedommen, der har omskæring som sakramental bestemmelse, derfor er beskyttet af vor Grundlov. Til gengæld ville et forbud kunne være lovgivet imod alt anden form for omskæring, og det havde de fleste af os nok bedre kunne leve med. Men dårligt politisk håndværk gør nu, at indgrebet ikke kan finde sted.

Udenrigsministerens pillefinger

Det er en gammel sag, at Jeppe Kofoed havde samleje med en netop kønsmoden pige, som pigens socialdemokratiske familie og ledende socialdemokrater fik ham viklet ud af.

Under Løkke-regeringerne var det sådan, at når man havde trådt Dansk Folkeparti tilstrækkeligt over tæerne, så væltede Thulesen-Dahl en minister ved førstkommende lejlighed. Mette Frederiksen skal formentlig passe grundigt på under de kommende ‘Arne-forhandlinger’, at hun ikke får trådt Morten Østergård over tæerne (hvilket der allerede er anløb til), for de Radikale har allerede lagt sigtekornet på Jeppe Kofods sexistiske optræden.

Så mon ikke de varmer op til et politisk ‘clearing mord’ i et samråd, hvis de bliver kørt over i ‘Arne-forhandlingerne’. Og en klam Me Too-sag er næppe et godt tema at udskrive valg på for statsministeren. Så man fornemmer, at Kofod dingler som fortjent.

Der sker store ting under radaren

Trump haler noget af sin Mellemøsten-strategi succesfuldt i land. Der er netop sluttet fred imellem Israel og de Forenede Arabiske Emirater og Barhrain. Vi skal 25 år tilbage for at se tilsvarende.

Det er smart at sikre alliance med de sunni arabiske lande, der har det til fælles med USA og Israel, at de vil inddæmme Iran. Så det er mere, hvad man vil undgå, end hvad man vil opnår, der skaber denne uhellige alliance. Så flere sunni-stater kommer givet til som små dryp frem mod præsidentvalget i USA, og lyv mig om ikke Trump også lander Saudi-Arabien tæt på valgdagen. Det drejer sig en gang imellem om at have noget i sparekassen i politik, og alt tyder på, at Trump hæver alle indestående før valgdagen.

Forsiden netop nu
Danmark For abonnenter

Blå og røde partier kræver stop for folkeskolelukninger

Danmark

Parlamentet suspenderet: Stor test af Tunesiens skrøbelige demokrati

Debat

Negative renter er ikke noget bankerne har fundet på

Podcasts

Genhør "Danmark fortæller": Søvnløshed: Det hjælper ikke at tømme køleskabet og kigge vredt på Månen

Podcasts

Adapter: Psykolog - Drop børnebillederne og pas på dine børn online

Podcasts For abonnenter

Mortens Madklub byder på iberisk eventyr til din sommergrill

Kultur For abonnenter

Boganmeldelse: Danmarks krimidronning opdaterer den klassiske kriminalroman

Bøger: Vi befinder os midt i coronapandemien, og den pensionerede lægesekretær Anne-Maj Mortensen har fået nyt knæ. Det volder hende så mange smerter, at hun velforsynet med smertestillende medicin indfinder sig på Høve Kurbad. Her kan hun kombinere en besværlig genoptræning med det behagelige.

Udland

Betjent om kongresstorm: Som en slagmark under middelalderen

Det er gået næsten syv måneder, siden hundreder af tilhængere af Donald Trump tiltvang sig adgang til Kongressen i Washington, USA, for at gøre oprør mod Joe Bidens sejr ved præsidentvalget.

Udland

WHO opfordrer til skrap regulering af e-cigaretter

E-cigaretter og lignende produkter er skadelige for helbredet og skal underlægges regulering.

Debat

Messerschmidt i kronik: Er Nationalmuseet spændt for en politisk vogn?

Kultur For abonnenter

Boganmeldelse: Forfatter Erling Jepsen med tredje erindringsroman - Kan Gram holde vægten?

Debat

Vestens fallit i Afghanistan

Debat

Opbakning og sympati til sygeplejerskerne

Læserbrev

Stop den negative rente

Erhverv

Flere mindre lejligheder sættes til salg op til studiestart

Kultur For abonnenter

Boganmeldelse af 'Damaskus': Syrien på tærsklen til borgerkrig

Debat

Debat: En humanistisk funderet dagsorden for den teknologiske udvikling