Annonce
Et 30-årigt lån i 2008 blev "kun udstedt for at redde Danske Bank fra konkurs, da banken ikke kunne få adgang til udenlandsk valuta på grund af finanskrisen," siger statsrevisor Frank Aaen (EL). Nu har Statsrevisorerne bedt Rigsrevisionen om at regne på sagen. Foto: Jacob Gronholt-Pedersen/Reuters
Danmark

Rigsrevisionen skal opgøre prisen for redning af bankerne

Statsrevisorerne sætter Rigsrevisionen i gang med at regne på, om milliardlån kostede staten dyrt eller ej.

Mens verden forsøger at vriste sig fri af coronakrisen, holder Statsrevisorerne fast i finanskrisen.

Nærmere bestemt skal Rigsrevisionen regne på prisen for bankpakkerne. Helt konkret om staten tabte eller tjente på at lade Nationalbanken udstede en 30-årig statsobligation for 90 milliarder kroner i 2008. Det har Statsrevisorerne meddelt fredag.

Formålet dengang var at få pensionskasserne til at sælge udenlandske værdipapirer til fordel for den danske statsobligation, hvorved valuta blev frigivet til bankerne, der ikke kunne betale afdrag på udenlandske lån.

Bankpakkerne, der skulle redde og beskytte bankerne under og efter finanskrisen, er stadig genstand for diskussioner mellem de to fløje i Folketinget:

Var det skatteyderne, som reddede bankerne, og skylder bankerne dermed at betale tilbage. Eller har bankerne, som de borgerlige partier har stået på, betalt prisen.

Ifølge statsrevisor Frank Aaen (EL) ligger konklusionen lige for: Den 30-årige statsobligation blev udstedt for at redde Danske Bank. Og prisen for dette skal folk kende, mener han.

- Det var nok vigtigt at redde banken, men så skal udgiften frem. Skiftende regeringer har nægtet, at der var en sammenhæng, siger Frank Aaen.

Danske Bank stod, som også en kommissionsundersøgelse med professor Jesper Rangvid i spidsen har konkluderet, i en "truende likviditetsklemme". Bankpakkerne var med til at redde den ud af denne krise.

- Den blev kun udstedt for at redde Danske Bank fra konkurs, da banken ikke kunne få adgang til udenlandsk valuta på grund af krisen, siger Aaen.

Statsrevisorerne beder Rigsrevisionen om at se på tre ting.

Var beslutningen om at udstede en 30-årig statsobligation velbegrundet. Og skete det i overensstemmelse med målsætningerne for statsgældspolitikken.

Videregav finansministeren alle relevante oplysninger til Folketinget?

Hvad er omkostningerne for staten frem til lånets udløb i 2039?

Spørgsmålet om regeringens og særligt finansministerens rolle i forløbet er også blevet diskuteret intenst.

Daværende finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) sagde i Økonomisk Redegørelse i 2009, at bankpakke to blev finansieret af det omtalte 30-årige lån i 2008.

Det manede en af hans efterfølgere på posten - Kristian Jensen (V) - senere i jorden.

For tre år siden konkluderede daværende erhvervsminister Rasmus Jarlov (K) på baggrund af en større undersøgelse af bankpakkerne, at resultatet af bankpakkerne samlet var et overskud til staten på 17 milliarder kroner.

Den undersøgelse medregner ikke det lån, som Statsrevisorerne nu har bedt Rigsrevisionen regne på. Og som ifølge Frank Aaen har påført skatteyderne en renteudgift på 120 milliarder kroner.

Når den beregning er foretaget, vil også det store regnestykke over bankpakkerne se anderledes ud, spår han.

/ritzau/

Forsiden netop nu
Danmark

CO2-afgift koster tusindvis af job: Se, hvor i landet det rammer hårdest

Danmark

Nul mundbind og coronapas vækker glæde: "Jeg er fra England, og jeg har ikke været hjemme i 2,5 år."

Danmark

Topnazistens lillebror reddede mange fra de tyske kz-lejre: Men helten Albert endte selv som udstødt og glemt - fordi han hed Göring

Podcasts

Lyt: Messerschmidt vandt – og hvad sker der nu?

Danmark

Kommission skal hjælpe minoritetskvinder til frihed

Udland

39 personer ventes døde efter bådulykke ved Floridas kyst

Kultur For abonnenter

5 stjerner til finsk drama: Sovevogn mod verdens ende

Film: Unge, finske Laura ved ikke helt, hvor hun vil hen i livet. Hun ser helst sig selv som del af kæresten, russiske Irinas kulturelt elitære slæng, men føler sig langt mere som det kiksede og akavede påhæng, der konstant befinder sig uden for cirklen og drilles, fordi hun hverken kan holde rigtigt på et vinglas eller udtale forfatterikonernes navne rigtigt.

Kultur For abonnenter

Kunstfilm med vanvittig spændingskurve: Dansk dokumentar går tæt på Leonardo da Vincis mystiske værk

Dokumentarfilm: Den afsindige historie om Kristus-maleriet "Salvator Mundi" åbner i New Orleans, hvor kunstjægeren Robert Simon opdager et glemt værk af Leonardo da Vinci i et skummelt auktionshus og erhverver det for blot 1175 dollars.

Kultur For abonnenter

Filmanmeldelse af 'Lamb': Kan de gamle islandske fortællinger lære det egocentriske, moderne menneske noget om sig selv?

Film: På en nøgen, stenet bakketop ligger lille Ada begravet. For forældrene, Maria (Noomi Rapace) med de triste øjne og stovte, stolte Ingvar (Hilmir Snær Gudnason), der græder stille for sig selv ude på marken, triller tilværelsen udsigtsløst og tungt af sted.

Danmark

Forsker overrasket: Corona-utryghed har ikke sat sig i denne gruppe

Danmark

Mette kæmper for retten til at dø: Regeringen vil give ældre ret til at fravælge genoplivning

Danmark

Regeringen vil give check til danskere ramt af høje gaspriser

Indland For abonnenter

Hvert tredje barn har oplevet at blive krænket på internettet

Debat

Debat: Varmeudgifterne skal ned - og fossile brændstoffer skal udfases

Erhverv

Trods chipmangel: Apple sætter rekord med milliardsalg

Kultur For abonnenter

Filmanmeldelse: 'Tag min hånd' med Mille Dinesen er enten halvsjov komedie eller et relativt morsomt drama

Debat

Tre ministre i debatindlæg: Antisemitisme skal ikke slå rødder i Danmark