Annonce
Winfried Kretschmann, en ældre herre på snart 73, er så populær, at hele 69 procent af vælgerne hos hans koalitionspartner, CDU, ifølge en meningsmåling ville stemme på ham, hvis der var tale om et direkte personvalg. Foto: Thomas Kienzle/AFP/Ritzau Scanpix
Danmark

Rig tysk delstat er klar til at genvælge grøn landsfader

Han fylder med sine 1,93 meter godt op i landskabet. Går aldrig af vejen for en hyggesnak med vælgerne. Han er nok mere konservativ end grøn og så vellidt, at han trods medlemskab af De Grønne godt kan slippe af sted med at køre rund i en osende Mercedes E-dieselmodel.

Der er således lagt op til et genvalg af Winfried Kretschmann, ministerpræsident i den velhavende tyske delstat Baden-Württemberg, når vores sydlige naboer søndag 14. marts tager hul på supervalgåret med to landdagsvalg - det andet er i Rheinland-Pfalz. Et begivenhedsrigt år, der kulminerer med valget til Forbundsdagen i september.

Kretschmann var i 1980 som 31-årig medstifter af De Grønne, og selv om han nu er en ældre herre på snart 73, gør hans pragmatisme og politiske pondus ham så populær, at hele 69 procent af vælgerne hos hans koalitionspartner, CDU, ifølge en meningsmåling ville stemme på ham, hvis der var tale om et direkte personvalg.

Så det er op ad bakke for CDU, der stod i spidsen for Baden-Württemberg fra 1953 til 2011 og havde absolut flertal 1972-1988, og spidskandidaten Susanne Eisenmann, kulturminister i den sydtyske delstat, som med sine 11 millioner indbyggere er den tredjestørste i landet og stadig er i befolkningsmæssig vækst.

I de fleste meningsmålinger står de to partier, der tilsammen råder over 89 af de 143 mandater i landdagen, til fremgang med De Grønne som det fortsat største parti med lidt over 30 procent af stemmerne, mens SPD, socialdemokraterne, som bortset fra koalitionsregeringen med De Grønne i forrige valgperiode aldrig har været en magtfaktor i det meget konservative Baden-Württemberg, fortsat kun får opbakning fra 10-12 procent af vælgerne.

Når den grønne ministerpræsident kan slippe af sted med at køre i en dieselosende Mercedes uden de store protester fra befolkningen, hænger det selvfølgelig også sammen med, at Mercedes har hovedsæde i delstaten, hvor en halv million er beskæftiget i bilindustrien hos Daimler AG, Porsche, Robert Bosch GmbH, Audi, Smart og Iveco Magirus, der således bidrager betragteligt til regionens status som et af de mest velhavende områder i EU.

Maskin- og metalindustrien og turismen, hovedsageligt i Schwarzwald med dens mange gourmetrestauranter og naturtilbud, er med til at fylde lommerne på en befolkning, der i det sparsommelige Tyskland har ry for være den mest sparsommelige. Og så er det næppe tilfældigt, at Europas vel nok største softwarevirksomhed, SAP, har sit hovedsæde i Walldorf nordvest for delstatens hovedstad, Stuttgart.

Tilbage til landsfaderen og pragmatikeren Winfried Kretschmann, hvis sandsynlige genvalg ikke kun har stor betydning regionalt, men også nationalt, hvor der er tegn i sol, måne og stjerner på, at en sort-grøn regering som i Baden-Württemberg kan blive kopieret på landsplan til efteråret.

De Grønne står her til stor fremgang, mens SPD ser ud til at få et katastrofevalg, og så er vejen banet for en ny koalitionsregering med CDU. Og her bliver der så brug for den pragmatisme, som den sydtyske landsfader har været eksponent for som ministerpræsident i de seneste 10 år.

- I politik har man brug for virkningsfulde instrumenter, flertal og alliancer for at nå sine mål. Til sidst tæller, hvad vi virkelig kan gøre, ikke hvad vi ville have gjort, sagde Kretschmann, der har en fjern fortid som biologi-, kemi og etik-lærer, da han blev spurgt til en ny lokal miljøbevægelse, der vil være endnu grønnere end De Grønne.

Han ved godt, hvor han kommer fra, og hvilke vælgere, han har. Derfor var det heller ikke ligefrem grønt, da han i december sendte et brev til EU og advarede mod at skærpe miljøkravene til den bilindustri, hans vælgere lever af.

Naturligvis har coronakrisen også ramt den rige delstat økonomisk. Men ser man bort fra det skandaløse banegårdsbyggeri i Stuttgart, som ventes færdigt i 2025 efter årelange forsinkelser og fordyrelser a la byggerierne af Elbphilharmonie i Hamborg og storlufthavnen ved Berlin, er der ikke de store stridspunkter i en valgkamp, hvor De Grønnes slogan er ”Grønt vælger Kretschmann“.

Og som det så smukt hedder på partiets hjemmeside: "Netop i tider med stor usikkerhed og store omvæltninger har man brug for en, der kan føre os ud af krisen og som ingen som andre ved, hvad vi kan i Baden-Württemberg".


I politik har man brug for virkningsfulde instrumenter, flertal og alliancer for at nå sine mål. Til sidst tæller, hvad vi virkelig kan gøre, ikke hvad vi ville have gjort.

Winfried Kretschmann, ministerpræsident, Baden-Württemberg


Ud over personkampagnen for landsfaderen satser De Grønne på emner som klimaforbedringer, innovation og sammenhold. Satsningen på sammenhold er ganske givet en af hovedårsagerne til den popularitet, der får vælgerne til at give deres stemme til den høje, gamle og grønne mand.

Han kan således med sindsro bruge delstatsregeringens slogan, som indirekte hylder den lokale dialekt, schwäbisch: Vi kan alt - undtagen højtysk.

Carsten B. Grubach

Carsten B. Grubach er en alsidigt orienteret journalist i Jysk Fynske Medier og erfaren Tysklands-kender og -iagttager efter hundredvis af ophold og rejser i landet med base i bl.a. Hamborg og Berlin.

Danmark

Løvkvist: Mens hårtotterne flyver i DF, lister formanden i sikkerhed og håber, det går over

Danmark

Tirsdagens coronatal: 155 nye smittede - 15 færre indlagte

Danmark For abonnenter

Efter 15 år i søgelyset: Berygtet omskæringslæge er sat ud af spil

Danmark For abonnenter

Motorvejsplaner efterlader borgere i usikkerhed i årevis: Sådan kan de skånes i fremtiden

Podcasts

Net-butikker presser din urhjerne: Sådan undgår du uønskede impulskøb