Annonce
57-årige Reuben Kotei (t.v.) og 52-årige Justice Numo blev snydt for mindst 2,9 millioner kroner til sammen for deres hyre hos en dansk fiskeskipper gennem næsten tre et halvt år. Det fremgår det af dom, der blev afsagt mandag. Arkivfoto: Lars Kamstrup
Danmark

Retten har talt: De blev snydt så det drev, men slaver var de ikke

En skibsreder i Thyborøn fik halvvandet års betinget fængsel og hans rederi en bøde på tre millioner kroner for grov åger. To ghanesiske søfolk blev heftigt underbetalt, men der var ikke tale om slaveri, som anklagen ellers lød på, fastslår dom.

Kriminal: To ghanesiske mænd fik mandag  dansk rets ord for, at de langt fra fik de penge, de skulle have haft  for deres arbejde på en fiskekutter i Thyborøn havn. Det er 57-årige Reuben Kotei og 52-årige Justice Numo, som gennem næsten tre et halvt år er blevet snydt for 2,9 millioner kroner.

Det fremgår af en dom fra retten i Holstebro.

Her fik en 56-årig fiskeskipper og reder en betinget dom på halvandet års fængsel for at have  haft de to ghanesere hyret under ulovlige forhold siden februar 2017. Desuden skal han udføre 250 timers samfundstjeneste.

Dommen handler dels om overtrædelse af udlændingelovens bestemmelser om udenlandsk arbejdskraft, dels om heftig underbetaling.

I rettens fremlæggelse af dommen hedder det således, at den danske reder "opnåede en berigelse på ikke under 2.900.000 kroner i form af sparede løn- og ferieudgifter."

I den forbindelse fik hans rederi en bøde på tre millioner kroner for ågervirksomhed af særlig grov karakter.

Til gengæld slap rederen af menneskehandlerkrogen. Den havde anklagemyndigheden viftet ham om snuden med i anklageskriftet. Her fremgik det, at de to ghanesere "på utilbørlig vis" blev holdt i "tvangsarbejde eller et slaverilignende forhold."

-  Vi vurderede, at det var det, der var tale om, og at forholdene for særdeles grove. Retten vurderede anderledes, og det tager vi til efterretning, siger specialanklager Ulrik Panduro.

Ikke planlagt

De to søfolk kom i november 2016 lovligt her til landet, hvor de skulle sætte en af den danske fiskeskippers kuttere i stand for derefter at sejle den til Afrika og fiske sardiner her.


I de godt tre år var der, hedder det i dommen, "et væsentligt misforhold mellem arbejdstiden på 66 timer om ugen, inklusive pauser, og lønnen.

Fra artiklen


Men i februar 2017 led den skibbrud, inden den var kommet af sted. Herefter blev de låst på stedet med andet forefaldende arbejde for den danske arbejdsgiver. Havde de vidst det, havde de ikke sagt ja til jobbet i Danmark.

-  Jeg havde ikke planlagt at være væk i flere år, lød det således fra Reuben Kotei, da han blev afhørt i  retten.

Misforhold

I de godt tre år var der, hedder det i dommen, "et væsentligt misforhold mellem arbejdstiden på 66 timer om ugen, inklusive pauser, og lønnen." I begyndelsen var lønnen på lidt over 5000 kroner om måneden stigende til knap 9000 kroner om måneden.

Retten "vurderede, at de minimum burde have haft løn som ufaglærte i industrien, og at den aftalte løn dermed højst har været en tredjedel af det i Danmark sædvanlige lønniveau for det udførte arbejde."

Dommen fastslår på den baggrund, at rederen har beriget sig med "2.900.000 kroner i form af sparede løn- og ferieudgifter."

- Slut med det der slaveejerværk

Rederens forsvarer Peter Secher var i sejrshumør efter dommen.

- Min klient blev frifundet for den alvorligste anklage, den om menneskehandel. Det er en enorm lettelse. Nu er det slut med det der slaveejerværk, og jeg ved ikke hvad, man har kunnet læse om i medierne, siger Peter Secher.

Morten Rosendahl var forsvarer for selve rederiet, der blev idømt en bøde på tre millioner kroner. Han ønsker ikke at kommentere dommen.

Drøm om egen båd

Reuben Kotei og Justice Numo rejste i torsdags hjem til Ghana. Her afventer de yderligere besked fra det danske retssystem:

- Der er et erstatningskrav på de 2,9 millioner kroner, de ifølge dommen har til gode, siger specialanklager Ulrik Panduro.

De penge vil i givet fald blive vel modtaget i Ghana.

- Hvis vi får pengene, vil min drøm om at kunne købe min egen båd måske gå i opfyldelse, sagde Reuben Kotei 8. jui sidste år til 3F's Fagbladet.

Det har ikke været muligt for Avisen Danmark at få en kommentar til mandagens dom fra de to ghanesere.

Forsiden netop nu
Danmark

Ny bog er et forsvar for storbyen: - Større storbyer er vores bedste kort i kampen mod klimakatastrofen

Danmark

Valget er hans: Manden med den sorte hat er bekymret over klimaforandringer

Danmark

Kulturministeren er skræmt over danske børns Youtube-forbrug: - Jeg er bange for algoritmer, jeg ikke forstår

Podcasts

Lyt til 'Ring hjem, Emil': Tysklands skæbnevalg afgøres i morgen - hvem skal stå i spidsen for tyskerne og resten af Europa?

Indland

Antallet af coronapatienter er det laveste siden august

Udland

Merkel prøver for sidste gang at overbevise tyskerne om Laschet

Indland

Ingeniørforening: Der skal langt flere lynladere til elbiler

Ved afslutningen på august måned var der 4200 offentligt tilgængelige ladepunkter til elbiler i Danmark - og der blev sat historisk mange ladepunkter op i august.

Kultur For abonnenter

Danica Curcic: - Kunsten hjælper os til at være mennesker - selv under de værste omstændigheder

SEPTEMBER 2020

Udland

Bilbombe i Somalias hovedstad dræber mindst otte

Mindst otte mennesker har mistet livet, efter at en bilbombe lørdag er eksploderet i Somalias hovedstad, Mogadishu.

Danmark

Rigsret dag 10 - Støjberg kæmper for ikke at blive ædt op indefra

Danmark

- Danmark ville gå fallit, for værdierne skabes uden for de store byer

Danmark For abonnenter

Fuldtidsansat og fattig: Ulighed er blevet et stort tema ved tysk valg

Debat

Debat: Er de varme hænder hele løsningen på fremtidens velfærdskabale?

Podcasts

Det bliver både pinligt, kedeligt og meget alvorligt

Erhverv

Erhvervsredaktøren: Nyt job? Så skal vi headhuntes

Kultur

X Factors nye dommer: Livet handler om at udfordre sig selv

Debat

Kronik: Kære politikere, I kan være med til at gøre handicap mindre