Annonce
Her i Al Roj-lejren i Syrien sidder en 31-årig kvinde tilbageholdt med sine to børn. Hendes danske statsborgerskab er administrativt blevet taget fra hende. Man mener hun har støttet Islamisk Stat. Nu kæmper hun mod den afgørelse i Østre Landsret (Arkivfoto). Foto: Delil Souleiman/Ritzau Scanpix
Danmark

Retsmøde: Kvinde afhørt fra syrisk fangelejr via iPad

En 31-årig kvinde kræver, at landsretten underkender afgørelse, hvor minister tog hendes statsborgerskab.

Via en håndholdt iPad, der cirkulerede mellem dommere, advokater samt en PET-mand kaldet KF 0531, eller bare Søren, blev en noget særpræget forklaring tirsdag afgivet i Østre Landsret.

Fra tilhørerpladserne kunne man ikke se den 31-årige kvinde, hvis stemme lød fra iPad'ens højttaler. Kvinden forklarede, at hun befandt sig i et lokale i en bygning i Al Roj-fangelejren i Syrien, og at der på den anden side af en ikke lydtæt dør var maskerede bevæbnede vagter.

Kvinden har siddet tilbageholdt i cirka tre år. I den periode har udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) truffet afgørelse om at tage det danske statsborgerskab fra kvinden.

Sagen er den første af en række sager, som bliver prøvet for en domstol. 11 gange har ministeren uden forudgående domstolsprøvelse nemlig taget statsborgerskabet fra mænd og kvinder, som menes at have tilsluttet sig Islamisk Stat i Syrien eller på anden måde udgjort en trussel for danske interesser.

- Hele min familie er i Danmark. Mine brødre er der, mine søstre er der - vi er fem i alt - deres børn er der, mine mostre er der, fortæller kvinden, da hendes advokat Knud Foldschack gennem en lille times tid afhører hende.

Kvinden fortæller, at hun er født i Marokko. Hun kom til Danmark som treårig og har kun været i Marokko et par gange på ferie som barn.

At hele hendes familie er i Danmark passer dog ikke. For hendes to små børn - drenge, den ældste er fire - er i Al Roj sammen med hende. Ud fra stemmen at dømme bryder hun sammen, da hun skal fortælle, hvordan de har det.

- De er meget stressede. De er underernærede, og de forventer hele tiden, at der skal ske noget slemt, lyder det fra kvinden.

Hun vil have, at retten skal erklære fratagelsen af hendes statsborgerskab for ugyldig. Det har Knud Foldschack argumenteret for, at retten bør, i et 19 sider langt sammenfattende processkrift.

Men ved torsdagens retsmøde er hverken Knud Foldschack eller advokat Søren Horsbøl Jensen, som repræsenterer ministeriet gået i detaljer med sagens problemstillinger.

Retten brugte fire timer på at etablere kontakten til Al Roj-lejren, så afhøringen af kvinden kunne gennemføres. Men det lykkedes til sidst.

Kvinden fortalte, at hun i afgørelsesprocessen ikke har haft mulighed for at forklare sig om, hvorfor hun har været i Syrien. Hun er ikke blevet partshørt, som det hedder.

Ved tirsdagens retsmøde fortalte hun imidlertid - hvad der tidligere har været fremme i danske medier - at hun har været gift med en mand, som i 2015 blev dræbt. Han var angiveligt højt på strå i den militante bevægelse Islamisk Stat i Syrien.

Sagen fortsætter onsdag, hvor advokaterne vil gå ned i sagens detaljer. Torsdag vil de komme med deres afsluttende bemærkninger, inden landsretten trækker sig tilbage for at votere. Det vides endnu ikke, hvornår der afsiges dom.

/ritzau

Forsiden netop nu
Danmark

CO2-afgift koster tusindvis af job: Se, hvor i landet det rammer hårdest

Danmark

Nul mundbind og coronapas vækker glæde: "Jeg er fra England, og jeg har ikke været hjemme i 2,5 år."

Danmark

Topnazistens lillebror reddede mange fra de tyske kz-lejre: Men helten Albert endte selv som udstødt og glemt - fordi han hed Göring

Podcasts

Lyt: Messerschmidt vandt – og hvad sker der nu?

Danmark

Kommission skal hjælpe minoritetskvinder til frihed

Udland

39 personer ventes døde efter bådulykke ved Floridas kyst

Kultur For abonnenter

5 stjerner til finsk drama: Sovevogn mod verdens ende

Film: Unge, finske Laura ved ikke helt, hvor hun vil hen i livet. Hun ser helst sig selv som del af kæresten, russiske Irinas kulturelt elitære slæng, men føler sig langt mere som det kiksede og akavede påhæng, der konstant befinder sig uden for cirklen og drilles, fordi hun hverken kan holde rigtigt på et vinglas eller udtale forfatterikonernes navne rigtigt.

Kultur For abonnenter

Kunstfilm med vanvittig spændingskurve: Dansk dokumentar går tæt på Leonardo da Vincis mystiske værk

Dokumentarfilm: Den afsindige historie om Kristus-maleriet "Salvator Mundi" åbner i New Orleans, hvor kunstjægeren Robert Simon opdager et glemt værk af Leonardo da Vinci i et skummelt auktionshus og erhverver det for blot 1175 dollars.

Kultur For abonnenter

Filmanmeldelse af 'Lamb': Kan de gamle islandske fortællinger lære det egocentriske, moderne menneske noget om sig selv?

Film: På en nøgen, stenet bakketop ligger lille Ada begravet. For forældrene, Maria (Noomi Rapace) med de triste øjne og stovte, stolte Ingvar (Hilmir Snær Gudnason), der græder stille for sig selv ude på marken, triller tilværelsen udsigtsløst og tungt af sted.

Danmark

Forsker overrasket: Corona-utryghed har ikke sat sig i denne gruppe

Danmark

Mette kæmper for retten til at dø: Regeringen vil give ældre ret til at fravælge genoplivning

Danmark

Regeringen vil give check til danskere ramt af høje gaspriser

Indland For abonnenter

Hvert tredje barn har oplevet at blive krænket på internettet

Debat

Debat: Varmeudgifterne skal ned - og fossile brændstoffer skal udfases

Erhverv

Trods chipmangel: Apple sætter rekord med milliardsalg

Kultur For abonnenter

Filmanmeldelse: 'Tag min hånd' med Mille Dinesen er enten halvsjov komedie eller et relativt morsomt drama

Debat

Tre ministre i debatindlæg: Antisemitisme skal ikke slå rødder i Danmark