Annonce
Kanonslag som dette er ulovlige i Danmark. Ikke desto mindre stopper Toldstyrelsen hundredvis af kilo ulovligt fyrværkeri i tolden hvert år. I år er dog en smule anderledes, for nu begynder danskerne at importere ulovlige pakker med posten. Foto: Colourbox
Danmark

Store mængder ulovligt fyrværkeri smugles til Danmark i posten: I år ser ud til at blive et rekordår

2021 ser ud til at blive et rekordår, når det kommer til import af ulovligt fyrværkeri. Danskerne køber ulovligt fyrværkeri som aldrig før, og måden det bliver importeret på har ændret sig.

Fyrværkeri: Når vi om små fire uger skal ud og fejre årsskiftet med et brag, er det ikke altid det lovlige fyrværkeri, der smides penge efter.

Siden 2019 er mængden af ulovligt fyrværkeri, der er blevet taget i tolden, nemlig steget drastisk. Her blev der fundet 360 kilo ulovligt fyrværkeri.

I 2020 steg tallet til næsten det dobbelte, da hele 604 kilo blev taget i tolden. Og i år ser tallet ikke ud til at falde. Fra 1. januar til 31. august har Toldstyrelsen oplyst, at man indtil videre har stoppet 428 kilo ulovligt fyrværkeri fra at komme ind i landet.

Det tal forventes at stige i december, når mange skal have fyldt lageret op i forberedelse til nytårsaften.

Hvad er ulovligt fyrværkeri?

Al fyrværkeri i Danmark skal være CE-mærket, før det kan blive solgt lovligt.

CE-Mærkning er fabrikantens eller importørens angivelse af, at produktet overholder EU-lovgivningen, og dermed er godkendt til salg.

Al fyrværkeri købt i udlandet er ulovligt i Danmark.

Eksempler på ulovligt fyrværkeri er kanonslag, krysantemumbomber og sejlgarnsbomber.

Fyrværkeri uden CE-mærket kan ofte have fejl eller mangler der gør, at det er farligt at bruge.

Tolderne fanger mere

Det er tydeligt, at der er sket en markant stigning i mængden af fyrværkeri, der bliver taget i tolden.

Men er det så fordi, at der bliver købt mere, som importeres til Danmark, eller betyder det, at Toldstyrelsens kontrol er blevet skrappere?

Ifølge Toldstyrelsen selv er der tale om sidstnævnte.

Kontroldirektør hos Toldstyrelsen, Michael Lund, fortæller til Avisen Danmark, at der særligt via hjemmesider fra Østeuropa bliver bestilt ulovligt fyrværkeri. Det er man blevet opmærksom på, og derfor er kontrollen blevet skærpet.

- Vi har de sidste par år set mere ulovligt fyrværkeri i toldkontrollen særligt hos post- og kurervirksomheder, hvoraf en stor del er sendt fra Østeuropa. I 2020 havde vi en foreløbig rekord på mere end 600 kilo.

- De mange tilbageholdte kilo skyldes især øget opmærksomhed og kontrol fra Toldstyrelsens side. Kontrollen sker ved en kombination af stikprøvekontroller og kontrolaktioner målrettet fyrværkeri ved forskellige grænseovergange samt ved udvalgte post- og kurerdepoter rundt om i landet, siger Michael Lund.

I pakkerne finder tolderne et væld af forskelligt ulovligt fyrværkeri. Michael Lund fortæller, at de tilbageholder pakkerne og udleverer dem til politiet.

- Når tolderne tilbageholder fyrværkeri, bliver sagerne overgivet til politiet med henblik på at vurdere eventuel bødestraf. Vi beder også politiet om at afhente fyrværkeriet. I pakkerne finder tolderne alt fra kanonslag, batterier og diverse knaldfyrværkeri til røggranater, romerlys og nødraketter, siger han.

Bomber i posten

Det er ikke kun mængden af ulovligt fyrværkeri, der er steget de sidste par år. Der er også sket en udvikling i måden, fyrværkeriet kommer til landet på.

I 2018 blev 91 kilo fyrværkeri taget i tolden, når private forsøgte at transportere det over grænsen i en bil eller lastbil. I 2020 var det kun tre ud af de 604 kilo, der i alt blev snuppet i tolden.

Det betyder altså, at færre selv transporterer deres ulovlige fyrværkeri. Der er derimod sket en stor stigning i mængden af ulovligt fyrværkeri, der bliver sendt via pakkeposten.

Det er et stort problem ifølge skadedirektøren hos forsikringen Gjensidige, Henrik Sagild. Det betyder nemlig, at en række medarbejdere i tolden og postvæsenet bliver udsat for fare.

- Man bringer ikke kun sig selv i potentiel fare ved at købe fyrværkeri uden produktsikkerhed fra udlandet, det udsætter også en masse andre for en risiko, når det bliver sendt som helt almindelig pakkepost, siger han.

Man bringer ikke kun sig selv i potentiel fare ved at købe fyrværkeri uden produktsikkerhed fra udlandet, det udsætter også en masse andre for en risiko.

Henrik Sagild, skadedirektør, Gjensidige

Henrik Sagild påpeger også, at risikoen er særlig stor for børn og unge i forbindelse med den ulovlige handel over nettet.

- Børn og unge fylder alt for meget i ulykker med fyrværkeri, og når ulovligt og usikkert fyrværkeri kommer ind i landet, er der en stor risiko for, at de kommer i kontakt med det, hvilket kan få meget alvorlige konsekvenser for den enkelte.

Mænd markerer sig

De fleste har formentlig hørt store brag i nattetimerne, der måske stammer fra kanonslag eller andet sprængfarligt fyrværkeri. Men hvem er det, der render rundt og fyrer krudtet af?

Avisen Danmark har taget en snak med Andreas Lieberoth, der er lektor i pædagogisk psykologi på Aarhus Universitet.

Han fortæller, at det typisk er unge mænd, der finder det ulovlige fyrværkeri. Han siger derudover, at selv det lovlige fyrværkeri er en måde for mænd i alle aldre at markere sig og gøre sig synlige på.

- Det er typisk unge mænd, der køber fyrværkeri, men det kan være mænd i alle aldre. Halvdelen af fascinationen er, at det er noget, man kan markere sig med. Hvis man er sammen med nogle venner, kan man sige ”se, en ordentligt kineser, jeg har her” og på den måde imponere, siger Andreas Lieberoth.

- Det kan også være en måde at synliggøre sig på over for folk. Det kan være en irriterende nabo, eller hvis man føler sig usynlig i samfundet. Det at skabe et ordentligt rabalder kan give en følelse af at blive set og at have kontrol over noget, siger han.

Ulovligt fyrværkeri er det fyrværkeri, der ikke er godkendt til salg i Danmark. Det indebærer en anden risiko end det lovlige, da sikkerheden ikke er på samme niveau.

Alligevel er særligt unge mænd villige til at tage den risiko for at kunne vise sig frem blandt vennerne, fortæller Andreas Lieberoth. Forklaringen er simpelthen, at man i den alder kan føle, at man ikke kan komme til skade.

- Når man er yngre, føler man sig udødelig. Der er en tendens til, at man er mere risikovillig især som ung mand, fordi farerne føles længere væk. Samtidig fylder social risiko også meget. Noget, der er endnu farligere, er nemlig at virke som en tøsedreng. Hvis man står med valget imellem risikoen for at sprænge sin hånd i stykker, og risikoen for at blive anset som et skvat af nogle, du gerne vil respekteres af, føles den sociale risiko meget større, siger Andreas Lieberoth.

Forsiden netop nu
Danmark

Sygehuse indhenter tidligst pukkel om et år: - Vi står i en meget alvorlig situation

Danmark

DF'er langer ud efter partidronning: Pia blander sig for meget

Erhverv

Ordning med lønkompensation bliver forlænget i to uger

Podcasts

Lyt: Afgørelsens time for DF: Hvem vinder?

Indland

Smittetal runder for første gang 40.000 over et døgn

Indland

Østrig lemper rejseregler: Danskere med tre stik slipper for test

Danmark

Anjas operation er blevet udskudt to gange: - Man skal omstille sig til det hver gang

Ventetider: Anja Kulby Rick fra Sønderborg er en af de tusindvis af danskere, der har fået udskudt en operation som følge af belastning på sygehusene fra coronavirus og sygeplejestrejke. To gange endda.

Danmark

- Vi står jo tilbage med en masse spørgsmål: Borgere skal smide kilovis af kød ud, men det har ikke været farligt at spise det, siger myndighederne

Seden: Harmløst eller potentielt alvorligt?

Udland For abonnenter

Vestens ledere advarer om høj pris for russisk angreb på Ukraine

Det bliver dyrt, hvis Rusland går ind i Ukraine militært.

Danmark

Dall: Derfor er spionsag katastrofal for regeringen

Danmark

Tæt på dødt løb i DF's folketingsgruppe: Henriksen får ny støtte

Danmark

overblikket her: DF's folketingsgruppe er splittet i formandsstrid

Danmark

Alle blå partier vil afskaffe kravet om mundbind

Indland

Regeringen kommer med plan for restriktionerne på onsdag

Erhverv For abonnenter

Utallige landbrugsejendomme ramt af indbrud: To tyverier af kostbart udstyr har kostet maskinstation 1,7 millioner kroner

Kultur For abonnenter

Ralph Fiennes imponerer i 'The King's Man': Overvældende, overrumplende og næsten perfekt

Debat

Kronik: Energi fra sol og vind - der er intet alternativ til grøn omstilling