Annonce
Særligt brug af vaskemaskine og tørretumbler bliver planlagt nøje hos familien Olesen, der dagligt er nødt til at tage stilling til de tårnhøje elpriser. Foto: Privatfoto
Danmark

Rekordhøje elpriser giver kolde rum i familien Olesens nye hjem: - Vi tænker hele tiden, hvad kommer det til at koste?

Galopperende elpriser kan få stor indflydelse på privatøkonomien. Hos familien Olesen fra Ringkøbing-Skjern Kommune påvirker prisstigningen både temperatur, madlavning og tøjvask, og hver dag gælder det om at finde de billigste kilowatt-timer til de største strømslugere.

Energi: Elpriserne så ellers fornuftige ud, da Anders Olesen og ægtefælle Chalotte Olesen skrev under på huset i Hee få kilometer uden for Ringkøbing i september sidste år.

Men panikken begyndte at brede sig, da de i december flyttede ind og fra sidelinjen kunne følge med i de stigende elpriser, der smittede af på danskernes elregning. Priser, der ikke harmonerer med netop at have sat sig i en murstensparcel på 250 kvadratmeter, der udelukkende varmes op af el.

- Vi forsøgte at holde huset på 23 grader, så vi ikke frøs, men vi vidste allerede i december, at det var dyrt. Vores soveværelse og kontor er ikke opvarmet. Vores badeværelser er ikke opvarmede, og vores bryggers og gæsteværelse er heller ikke, siger 28-årige Anders Olesen, der sammen med Chalotte Olesen har døtrene Ea og Vigga på seks og ét år.

Ifølge Dansk Industri var priserne på energimarkedet i 2021 historisk høje. Elprisen steg med 305 procent. December var derfor en dyr måned for familien Olesen, der bruger mange kilowatt-timer i døgnet - så mange, at alle elselskaber, Anders Olesen har kontaktet, ikke kan give dem en aftale på en fast pris.

- I december brugte vi lige under 2000 kilowatt-timer. En dag var prisen på én kilowatt over 7,5 kroner - så begynder man at tænke over, hvornår man bruger strømmen, og tager hellere lige en trøje og et par ekstra strømper på. Det kan vælte de fleste budgetter, siger Anders Olesen, der selv er el-installatør og derfor tænker over priserne per automatik.

Holder øje med billigere timer

I begyndelsen trættede det Chalotte Olesen, at hendes mand var nøjeregnende med hjemmets strømforbrug. Nu følger de begge med i prisudsving på el som var det kurser på aktiebørsen.

- Ser vi, at strømmen er billigere i morgen, jamen så udskyder vi vores kogevask. Pludseligt har vi en hel dag, hvor vi ikke laver andet end at vaske tøj, hvis det er billigt.

I december brugte vi lige under 2.000 kilowatt-timer. En dag var prisen på én kilowatt over 7,5 kroner - så begynder man at tænke over, hvornår man bruger strømmen, og tager hellere lige en trøje og et par ekstra strømper på.

Anders Olesen, husejer

Familien benytter sig af tidsforskudt start på de fleste hårde hvidevarer i et forsøg på at spare på el-forbruget.

- Når vi har fyldt opvaskemaskinen, går vi ind og kigger på, hvornår strømmen er billigst. Er det mellem klokken to og tre, udskyder vi, så den først starter dér. Det gør vi både med vaskemaskine, tørretumbler og opvaskemaskine. Vi voksne bader om aftenen efter kl. 20, hvor det begynder at blive billigere igen, for vi har også el-vandvarmer.

Efterhånden har de dyre kilowatt-timer også fået indflydelse på hjemmets menukort.

- Forleden ville vi lave pulled pork. Det skulle stå i ovnen i seks-syv timer, og det valgte vi ikke at gøre. I og med at vi kan følge med i, hvad prisen koster for hver kilowatt-time, går vi hele tiden og holder øje. Man har aldrig ro i hovedet. Vi endte med at købe noget, der skulle varmes - det var fint, men jeg kan godt lide at stå i et køkken.

Fremtiden er usikker

Det er ikke kun på strømkontoen, at de høje elpriser påvirker familien. Det tærer på overskuddet at holde øje med, om tv og lamper bliver slukket, når de ikke er i brug, og sikre, at iPads og telefoner lader op i løbet af nattens billigere timer.

- Vi tænker hele tiden, hvad kommer det til at koste? Vi ved det bare ikke. Vi holder øje med det hver dag, hvor træls det end er. Det er hårdt, siger Anders Olesen.

Med et usikkert marked er det ikke til at sige, hvornår familien Olesen kan se faldende priser på elregningen igen. Anders Olesen fortæller, at familien allerede er begyndt at overveje, om det var en fejl at købe huset, som de ellers er glade for.

- Hvor længe vi kan blive ved, det ved jeg ikke. Vi har da allerede snakket om, om vi er nødt til at sælge huset igen. Vi har budgetteret med et maksimum på 26.000 kroner om året til el. Dem tror jeg ikke, vi kommer til at holde. Hvis vi kommer op på det dobbelte, skal vi overveje, om vi har råd til at sidde i huset.

Forsiden netop nu
Danmark For abonnenter

Effektiv fidus til at undgå tårnhøje el- og gaspriser: Folk køber brændeovne og bygger skorstene i hobetal for at spare på strømmen

Danmark

Nul mundbind og coronapas vækker glæde: "Jeg er fra England, og jeg har ikke været hjemme i 2,5 år."

Danmark

Topnazistens lillebror reddede mange fra de tyske kz-lejre: Men helten Albert endte selv som udstødt og glemt - fordi han hed Göring

Podcasts

Lyt: Messerschmidt vandt – og hvad sker der nu?

Danmark

CO2-afgift koster tusindvis af job: Se, hvor i landet det rammer hårdest

Udland

New Delhi passerer mere end 600 dage med skolenedlukning

Udland

39 personer ventes døde efter bådulykke ved Floridas kyst

USA's kystvagt forventer ved solnedgang torsdag at indstille søgningen efter 34 personer, der har været savnet efter en bådulykke ved Floridas kyst.

Kultur For abonnenter

5 stjerner til finsk drama: Sovevogn mod verdens ende

Film: Unge, finske Laura ved ikke helt, hvor hun vil hen i livet. Hun ser helst sig selv som del af kæresten, russiske Irinas kulturelt elitære slæng, men føler sig langt mere som det kiksede og akavede påhæng, der konstant befinder sig uden for cirklen og drilles, fordi hun hverken kan holde rigtigt på et vinglas eller udtale forfatterikonernes navne rigtigt.

Kultur For abonnenter

Kunstfilm med vanvittig spændingskurve: Dansk dokumentar går tæt på Leonardo da Vincis mystiske værk

Dokumentarfilm: Den afsindige historie om Kristus-maleriet "Salvator Mundi" åbner i New Orleans, hvor kunstjægeren Robert Simon opdager et glemt værk af Leonardo da Vinci i et skummelt auktionshus og erhverver det for blot 1175 dollars.

Danmark

Forsker overrasket: Corona-utryghed har ikke sat sig i denne gruppe

Danmark

Mette kæmper for retten til at dø: Regeringen vil give ældre ret til at fravælge genoplivning

Danmark

Regeringen vil give check til danskere ramt af høje gaspriser

Kultur For abonnenter

Filmanmeldelse af 'Lamb': Kan de gamle islandske fortællinger lære det egocentriske, moderne menneske noget om sig selv?

Indland For abonnenter

Hvert tredje barn har oplevet at blive krænket på internettet

Erhverv

Trods chipmangel: Apple sætter rekord med milliardsalg

Kultur For abonnenter

Filmanmeldelse: 'Tag min hånd' med Mille Dinesen er enten halvsjov komedie eller et relativt morsomt drama

Debat

Tre ministre i debatindlæg: Antisemitisme skal ikke slå rødder i Danmark