Annonce
Danske Regioner og PLO regner med at fortsætte med videokonsultationer efter coronakrisen. Videokonsultationerne blev indført for at mindske risikoen for coronasmitte. Arkivfoto: Morten Germund/Ritzau Scanpix
Danmark

Regioner og læger er klar til at fortsætte videokonsultationer efter coronakrisen

Det skal stadig være muligt at klare besøget hos din praktiserende læge over video, når coronaepidemien er ovre, mener Danske Regioner. Lægernes interesseorganisation er også åben for at fortsætte videokonsultationerne, mens fremtrædende læge advarer mod, at brugen af video kan have alvorlige konsekvenser for patienterne.

Lægebesøg: Siden coronakrisen ramte Danmark har en række besøg hos de praktiserende læger været erstattet af møder over video. Sådan vil det sandsynligvis også være i fremtiden. Danske Regioner ser ingen grund til at afskaffe muligheden for at blive tjekket af lægen over video og håber derfor, at videokonsultationerne fortsætter efter coronakrisen.

- Videokonsultationer bør spille en større rolle. Det bør det også efter coronakrisen, siger Danske Regioners formand, Stephanie Lose (V).

Også hos de praktiserende lægers organisation, PLO, mener man, at konsultationerne over video vil fortsætte, når coronakrisen er ovre.

- Jeg har svært ved at forestille mig, at det bliver afskaffet, siger næstformand Mireille Lacroix.

De praktiserende læger begyndte i marts at tage videokonsultationer i brug for at undgå spredning af coronavirus. I den forgangne uge er der fra mandag til fredag foretaget 10.466 videokonsultationer hos lægerne gennem appen "Min læge", viser tal fra PLO.

Stephanie Lose (V), formand for Danske Regioner, mener ligesom lægerne, at det skal undersøges nøjes, hvornår videokonsultationerne giver mening. Men man kan sagtens bruge videokonsultationer, før der er forskning, mener hun. Arkivfoto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix

Nemt i travl hverdag

Selvom PLO er positivt stemt over for at lade videomøderne fortsætte i et vist omfang, når coronaepidemien er ovre, understreger Mireille Lacroix, at det nøje skal undersøges, i hvilke tilfælde videokonsultationer giver mening.

Det samme mener Stephanie Lose, der også peger på, at det i mange tilfælde vil være nødvendigt med en fysisk konsultation.

- Det kan sagtens være, at man har gjort lidt flere ting over video, end man bør gøre i fremtiden, siger Lose og understreger, at man eksempelvis ikke bør bruge video, hvis patienter skal røres eller måles under behandlingen.

Hun peger på flere fordele ved at afløse det fysiske besøg i lægepraksis med videomøder.

- Det er nemmere at få passet ind i en travl hverdag. Nogle arbejder eksempelvis langt væk fra hjemmet og har derfor lang vej til egen læge. Og så kan det være muligheden for at gå på arbejde, og så lige gå ind i et mødelokale og have en videokonsultation med sin læge, når man har fået tid til det, siger hun.

Læge advarer

Men ikke alle er lige positive over for videomøderne. Formanden for Dansk selskab for Almen Medicin, Anders Beich, mener, at videokonsultationerne skal neddrosles, så snart det er muligt. Konsekvenserne ved at klare lægebesøget over en video er ikke ordentligt belyst, mener han.

- Lige nu laver vi arbejde, vi ikke kender kvaliteten af. Vi ved ikke, om vi overser alvorlig sygdom eller diagnosticerer forkert, siger han.

Anders Beich, der selv er praktiserende læge i København, mener, at der kan rejses så mange spørgsmål i forbindelse med brugen af videokonsultationerne, at det er "hovedløst" at lade det fortsætte, når det engang ikke længere er nødvendigt for at mindske smitte i coronakrisen. Der må laves forskning, inden man eventuelt genoptager videokonsultationerne i stort omfang og sikre, at brugen af video ikke går ud over patientsikkerheden, mener han.

- Du kan ikke fornemme, hvordan patienten har det. Du bruger alle dine sanser som læge. Det er tusind små signaler, som patienten sender undervejs i konsultationen, og ting du lægger mærke til i det fysiske møde. Videokonsultationen lægger op til fokuseret samtale på ét fokuseret problem. Det bliver vanskeligere at opdage ting, der dukker op, fordi du ikke har mennesket ved siden af, siger han.

Mireille Lacroix, næstformand i PLO og praktiserende læge på Sydfyn, har svært ved at se, at videokonsultationerne ikke skulle fortsætte som et tilbud hos de praktiserende læge efter coronakrisen. Arkivfoto: Andreas Bastiansen

Kan have overset sygdomme

Ifølge en knap to uger gammel rapport fra Sundhedsstyrelsen havde coronakrisen medført en halvering i antallet af henvisninger til behandlingsforløb for kræft den seneste måned. Og sundhedsvæsenet udførte 35 procent færre undersøgelser af hjertepatienter, mens 60 procent færre blev henvist til udredning i psykiatrien. Ifølge myndighederne hænger det sammen med, at patienter ikke dukker op hos lægerne. Men Anders Beich mener ikke, at det nødvendigvis er hele forklaringen.

- Vi har antaget, at det har handlet om, at patienter ikke har henvendt sig. Måske har de henvendt sig, og så er det blevet en konkret delmængde af deres problemstilling, der er blevet fokuseret på, og vi så slet ikke har opdaget, at de ser helt anderledes ud eller bevæger sig anderledes, end de plejede. Det er ikke sikkert, man kan registrere det på en skærm.

- En af vores fremmeste opgaver er at finde zebraen i hesteflokken. Og der ved vi ikke, om en videokonsultation er god nok til det, siger han.

Anders Beich, formand for Dansk Selskab for Almen Medicin, advarer mod, at man bruger videokonsultationer i for stort omfang, før man har undersøgt eventuelle konsekvenser: Pressefoto.

Skal gøres klogt

Stephanie Lose afviser, at videokonsultation kan være en del af forklaringen på de færre henvisninger til eksempelvis kræftbehandlinger på sygehusene.

- Vi ved, der er sket stor nedgang i aktiviteten, og videokonsultation kun har erstattet en brøkdel af det, der blev gjort ved fremmøde, siger regionernes formand.

Mireille Lacroix afviser også sammenhængen mellem de manglende henvisninger og videomøder. Men hun erkender, at læger kan overse alvorlige diagnoser, hvis man overforbruger videokonsultationerne.

- Hvis vi ikke gør det klogt, vil jeg mene, at det kan ske. Vi skal gøre det klogt og ikke bare bruge video til alt og alle, siger Mireille Lacroix.

Forhandlinger

Hun mener ikke, at det er nødvendigt med forskning på forhånd, men håber at der kan laves forskning sideløbende med, at video tages i brug. Stephanie Lose er enig.

- Jeg er ikke enig i, at man kun kan lave video, hvis man har stort forskningsevidens bag sig. Både læger og patienter er fornuftige tænktende mennesker, som også i forvejen bruger telefonen til konsultationer. Video skal bruges, når det giver mening, og det mener jeg, både læge og patienter vil finde gode bud på, siger hun.

Det er PLO og Danske Regioner som skal lave en aftale, hvis videokonsultationerne skal fortsætte efter coronakrisen. Brugen af videokonsultation er allerede en del af regionerne og lægernes forhandlinger om en overenskomst for 2021, som forventes afsluttet senest på den anden side af sommerferien.

En række syddanske læger har allerede inden coronaepidemien brugt videokonsultation i en forsøgsordning. Ifølge Mireille Lacroix uden den store succes på grund af tekniske problemer. Men under coronaepidemien har der været stor tilfredshed med videoløsningen hos flere læger, fortæller hun.

Forsiden netop nu
Udland

75-årigt kærestepar var blandt ofrene i Kongsberg-angreb

Danmark For abonnenter

Kendisser på stemmesedlen har en fordel, men ingen nem genvej til valg

Danmark

Kristendemokraternes formand: Pilen peger på Pape

Podcasts

Fire perfekte podcasts til din efterårsferie

Indland For abonnenter

Frivillige danskere øger overlevelseschance efter hjertestop

Udland

BBC: Mistænkt for politikerdrab deltog i afradikalisering

Danmark

Løkke i ny bog: Vil skære i SU og ønsker regionalt opgør

I sin nye bog, "Ud af det blå", lufter Lars Løkke Rasmussen flere politiske tanker.

Podcasts

Lyt: Maria ventede et halvt år på hjælp til alvorlige senfølger 3:3

Der gik omkring et halvt år, før senfølgeklinikken i Aarhus havde tid til at tage imod Maria Stefania Ørting Nielsen. Hun er irriteret over ventetiden på behandling for gener, der ofte tvinger hende ud i sygemelding. Årsagen til ventetiden er sygeplejestrejken, forklarer overlæge.

Danmark

Kristendemokraterne klapper ad Rohde: Ingen kan styre mig

Flere af Jens Rohdes (KD) holdninger kan være i konflikt med dele af Kristendemokraternes bagland, og nogle imødeså - med Rohdes egne ord - måske hans tale på partiets landsmøde med en "bæven i maven".

Udland

Politi: Hypotese om gerningsmands konvertering er svækket

Danmark

Vanopslagh: Jeg går ikke op i, at jeg SKAL have prædikatet liberal

Erhverv

Det bliver ikke sagt med blomster: Derfor flygter blomsterhandlerne fra Interflora

Danmark For abonnenter

Kæmpe-eksplosion, udskældt dommerundersøgelse og dyb krise: Forstå urolighederne i Libanon

Danmark For abonnenter

Engfugle er udfordrede og rovfugle i bedring

Erhverv For abonnenter

Minister vil GPS-overvåge ulvebestanden

Kultur For abonnenter

I kulturhusene mødes slægtsforskere og skateboardere og dem midt imellem

Debat

Kronik: Retten til fri kærlighed gælder alle