Lægebesøg: Siden coronakrisen ramte Danmark har en række besøg hos de praktiserende læger været erstattet af møder over video. Sådan vil det sandsynligvis også være i fremtiden. Danske Regioner ser ingen grund til at afskaffe muligheden for at blive tjekket af lægen over video og håber derfor, at videokonsultationerne fortsætter efter coronakrisen.
- Videokonsultationer bør spille en større rolle. Det bør det også efter coronakrisen, siger Danske Regioners formand, Stephanie Lose (V).
Også hos de praktiserende lægers organisation, PLO, mener man, at konsultationerne over video vil fortsætte, når coronakrisen er ovre.
- Jeg har svært ved at forestille mig, at det bliver afskaffet, siger næstformand Mireille Lacroix.
De praktiserende læger begyndte i marts at tage videokonsultationer i brug for at undgå spredning af coronavirus. I den forgangne uge er der fra mandag til fredag foretaget 10.466 videokonsultationer hos lægerne gennem appen "Min læge", viser tal fra PLO.
Nemt i travl hverdag
Selvom PLO er positivt stemt over for at lade videomøderne fortsætte i et vist omfang, når coronaepidemien er ovre, understreger Mireille Lacroix, at det nøje skal undersøges, i hvilke tilfælde videokonsultationer giver mening.
Det samme mener Stephanie Lose, der også peger på, at det i mange tilfælde vil være nødvendigt med en fysisk konsultation.
- Det kan sagtens være, at man har gjort lidt flere ting over video, end man bør gøre i fremtiden, siger Lose og understreger, at man eksempelvis ikke bør bruge video, hvis patienter skal røres eller måles under behandlingen.
Hun peger på flere fordele ved at afløse det fysiske besøg i lægepraksis med videomøder.
- Det er nemmere at få passet ind i en travl hverdag. Nogle arbejder eksempelvis langt væk fra hjemmet og har derfor lang vej til egen læge. Og så kan det være muligheden for at gå på arbejde, og så lige gå ind i et mødelokale og have en videokonsultation med sin læge, når man har fået tid til det, siger hun.
Læge advarer
Men ikke alle er lige positive over for videomøderne. Formanden for Dansk selskab for Almen Medicin, Anders Beich, mener, at videokonsultationerne skal neddrosles, så snart det er muligt. Konsekvenserne ved at klare lægebesøget over en video er ikke ordentligt belyst, mener han.
- Lige nu laver vi arbejde, vi ikke kender kvaliteten af. Vi ved ikke, om vi overser alvorlig sygdom eller diagnosticerer forkert, siger han.
Anders Beich, der selv er praktiserende læge i København, mener, at der kan rejses så mange spørgsmål i forbindelse med brugen af videokonsultationerne, at det er "hovedløst" at lade det fortsætte, når det engang ikke længere er nødvendigt for at mindske smitte i coronakrisen. Der må laves forskning, inden man eventuelt genoptager videokonsultationerne i stort omfang og sikre, at brugen af video ikke går ud over patientsikkerheden, mener han.
- Du kan ikke fornemme, hvordan patienten har det. Du bruger alle dine sanser som læge. Det er tusind små signaler, som patienten sender undervejs i konsultationen, og ting du lægger mærke til i det fysiske møde. Videokonsultationen lægger op til fokuseret samtale på ét fokuseret problem. Det bliver vanskeligere at opdage ting, der dukker op, fordi du ikke har mennesket ved siden af, siger han.
Kan have overset sygdomme
Ifølge en knap to uger gammel rapport fra Sundhedsstyrelsen havde coronakrisen medført en halvering i antallet af henvisninger til behandlingsforløb for kræft den seneste måned. Og sundhedsvæsenet udførte 35 procent færre undersøgelser af hjertepatienter, mens 60 procent færre blev henvist til udredning i psykiatrien. Ifølge myndighederne hænger det sammen med, at patienter ikke dukker op hos lægerne. Men Anders Beich mener ikke, at det nødvendigvis er hele forklaringen.
- Vi har antaget, at det har handlet om, at patienter ikke har henvendt sig. Måske har de henvendt sig, og så er det blevet en konkret delmængde af deres problemstilling, der er blevet fokuseret på, og vi så slet ikke har opdaget, at de ser helt anderledes ud eller bevæger sig anderledes, end de plejede. Det er ikke sikkert, man kan registrere det på en skærm.
- En af vores fremmeste opgaver er at finde zebraen i hesteflokken. Og der ved vi ikke, om en videokonsultation er god nok til det, siger han.
Skal gøres klogt
Stephanie Lose afviser, at videokonsultation kan være en del af forklaringen på de færre henvisninger til eksempelvis kræftbehandlinger på sygehusene.
- Vi ved, der er sket stor nedgang i aktiviteten, og videokonsultation kun har erstattet en brøkdel af det, der blev gjort ved fremmøde, siger regionernes formand.
Mireille Lacroix afviser også sammenhængen mellem de manglende henvisninger og videomøder. Men hun erkender, at læger kan overse alvorlige diagnoser, hvis man overforbruger videokonsultationerne.
- Hvis vi ikke gør det klogt, vil jeg mene, at det kan ske. Vi skal gøre det klogt og ikke bare bruge video til alt og alle, siger Mireille Lacroix.
Forhandlinger
Hun mener ikke, at det er nødvendigt med forskning på forhånd, men håber at der kan laves forskning sideløbende med, at video tages i brug. Stephanie Lose er enig.
- Jeg er ikke enig i, at man kun kan lave video, hvis man har stort forskningsevidens bag sig. Både læger og patienter er fornuftige tænktende mennesker, som også i forvejen bruger telefonen til konsultationer. Video skal bruges, når det giver mening, og det mener jeg, både læge og patienter vil finde gode bud på, siger hun.
Det er PLO og Danske Regioner som skal lave en aftale, hvis videokonsultationerne skal fortsætte efter coronakrisen. Brugen af videokonsultation er allerede en del af regionerne og lægernes forhandlinger om en overenskomst for 2021, som forventes afsluttet senest på den anden side af sommerferien.
En række syddanske læger har allerede inden coronaepidemien brugt videokonsultation i en forsøgsordning. Ifølge Mireille Lacroix uden den store succes på grund af tekniske problemer. Men under coronaepidemien har der været stor tilfredshed med videoløsningen hos flere læger, fortæller hun.