Annonce
Danmark

Regeringen kigger på at hente børn i Syrien hjem uden mødre: Enhedslisten kalder det en 'syltekrukke'

Arbejdsgruppe skal senest 15. maj have afdækket, om børn kan hjemtages. Enhedslisten er ikke imponeret.

Regeringen opretter en såkaldt taskforce, altså en arbejdsgruppe, som skal finde løsninger til at få børn med dansk tilknytning i syriske fangelejre til Danmark. Uden deres forældre.

Det skriver Udenrigsministeriet i en pressemeddelelse.

Støttepartiet Enhedslisten kalder det en syltekrukke. Partiet er ikke med i den politiske forståelse, da man mener, at det ikke kan lade sig gøre at hjemtage børnene uden deres mødre.

I dag findes der allerede en myndighedsgruppe, som blandt andet ser på børnenes forhold i Syrien. Her sidder repræsentanter fra Udenrigsministeriet, Justitsministeriet, Forsvarsministeriet samt Udlændinge- og Integrationsministeriet.

Senest 15. maj skal den nye arbejdsgruppe komme med løsninger.

Mens Enhedslisten kalder den nye arbejdsgruppe for en syltekrukke, så er regeringens to andre støttepartier - SF og De Radikale - med i den politiske forståelse.

Netop de tre støttepartier presser regeringen gevaldigt for at hjemtage de i alt 19 børn med dansk tilknytning. Børnene er fordelt på seks mødre.

Fra blå blok er Venstre, De Konservative og Liberal Alliance med i den politiske forståelse.

Det ved vi: 19 børn med dansk tilknytning er i fangelejre i Syrien  

Regeringen er sammen med en række partier blevet enige om at oprette en arbejdsgruppe, som skal afdække løsninger til at få børn med dansk tilknytning i syriske fangelejre til Danmark. Uden deres forældre.

Her er, hvad vi ved om børnene:

  • Udenrigsministeriet kender til 19 børn, der enten er født af eller har tilknytning til danske eller tidligere danske statsborgere, som opholder sig i de to fangelejre al-Hol og al-Roj i Syrien. De er børn af seks mødre.
  • Tre af de seks mødre har fået frataget deres danske statsborgerskab administrativt. De andre tre mødre, som er danske statsborgere, er blevet afskåret fra bistand fra udenrigstjenesten.
  • Børnene er mellem 1 og 14 år. Ni er født i Danmark, mens de resterende ti er født i konfliktzonen. De ti yngstes indfødsret er ikke fastslået.
  • I et enkelt tilfælde er Udenrigsministeriet blevet oplyst om, at barnet ikke er et biologisk barn af en dansk statsborger, men et forældreløst barn, som kvinden har taget til sig.
  • Danmark har tidligere hjemtaget børn fra syriske fangelejre i særlige tilfælde.
  • I juni 2019 blev en 13-årig dansk dreng evakueret fra en syrisk fangelejr uden sin mor og søskende. Det skyldtes, at han havde et skudsår i ryggen og var lam i benene.
  • I november 2019 blev et forældreløst spædbarn med dansk tilknytning overdraget til danske myndigheder.
  • Desuden blev to forældreløse franske børn med dansk baggrund hentet ud af Syrien til Frankrig i midten af juni 2019.

Kilder: Udenrigsministeriet og Ritzau.

Især udenrigsminister Jeppe Kofod (S) er under pres i øjeblikket i sagen. Støttepartierne kritiserer Kofods håndtering af sagen, hvor en lang række vurderinger fra efterretningstjenesterne blandt andet er kommet frem i medierne, før Folketinget er blevet orienteret.

- Det er klart for enhver, at vi kommer fra forskellige udgangspunkter i den her sag. Men det, vi alle har til fælles på tværs af standpunkter i forhold til forældrene, er, at vi gerne vil hjælpe børnene.

- Dét fælles ønske er vi nu blevet enige om at udmønte i en række tiltag, der kan hjælpe børnene både på kort og længere sigt, siger Kofod i pressemeddelelsen.

Hverken over for DR eller TV2 News kan Kofod garantere, at børnene ender i Danmark.

De Radikales leder, Sofie Carsten Nielsen, hæfter sig dog ved, børnene nu kommer til Danmark. Det kan ikke blive anderledes, og mødrene bliver ligeledes retsforfulgt, siger den radikale leder.

Og selv om der allerede findes en myndighedsgruppe, så mener Sofie Carsten Nielsen, at der er nyt at komme efter med den nyoprettede taskforce.

- Forskellen er, at nu skal der handles. Det har regeringen forpligtet sig på. Man kan roligt sige, at den ikke selv var villig til det, men det er den nu blevet, siger Sofie Carsten Nielsen.

Regeringen har længe afvist at tage børnene hjem. Den ønsker nemlig ikke børnenes forældre til Danmark. Mødrene til børnene er rejst ned for at støtte den militante bevægelse Islamisk Stat (IS) og har dermed vendt Danmark ryggen, lyder det.

Sofie Carsten Nielsen håber, at børnene kan komme til Danmark i 2021, men kan ikke sætte en dato på. Målet med arbejdet er, at børnene "kan komme til Danmark hurtigst muligt", står der i pressemeddelelsen.

I den udtaler SF's formand, Pia Olsen Dyhr, at "intet barn skal betale for sine forældres forbrydelser".

Allerede inden tirsdagens melding har Enhedslisten indkaldt Kofod i et samråd om sagen. Rosa Lund fastslår, at støttepartiet "bestemt ikke har fredet nogen".

Forsiden netop nu
Udland

75-årigt kærestepar var blandt ofrene i Kongsberg-angreb

Danmark For abonnenter

Kendisser på stemmesedlen har en fordel, men ingen nem genvej til valg

Danmark

Kristendemokraternes formand: Pilen peger på Pape

Podcasts

Fire perfekte podcasts til din efterårsferie

Erhverv For abonnenter

Minister vil GPS-overvåge ulvebestanden

Danmark For abonnenter

Kæmpe-eksplosion, udskældt dommerundersøgelse og dyb krise: Forstå urolighederne i Libanon

Debat

Kronik: Aften og morgen med præsten og forfatteren Jakob Knudsen

Nu om stunder er det ikke ualmindeligt at møde danske præster, der er blevet skilt, gift på ny og stadig er i deres præsteembeder. Således forholdt det sig imidlertid ikke i sin tid for præsten og forfatteren Jakob Knudsen (1858-1917).

Danmark

Løkke i ny bog: Vil skære i SU og ønsker regionalt opgør

I sin nye bog, "Ud af det blå", lufter Lars Løkke Rasmussen flere politiske tanker.

Podcasts

Lyt: Maria ventede et halvt år på hjælp til alvorlige senfølger 3:3

Der gik omkring et halvt år, før senfølgeklinikken i Aarhus havde tid til at tage imod Maria Stefania Ørting Nielsen. Hun er irriteret over ventetiden på behandling for gener, der ofte tvinger hende ud i sygemelding. Årsagen til ventetiden er sygeplejestrejken, forklarer overlæge.

Udland

Politi: Hypotese om gerningsmands konvertering er svækket

Danmark

Vanopslagh: Jeg går ikke op i, at jeg SKAL have prædikatet liberal

Danmark For abonnenter

Engfugle er udfordrede og rovfugle i bedring

Danmark For abonnenter

Kristendemokraterne kræver ligestilling i blå blok

Danmark

Kristendemokraterne klapper ad Rohde: Ingen kan styre mig

Erhverv

Flere sætter udbudsprisen ned for at få boligen solgt

Kultur For abonnenter

I kulturhusene mødes slægtsforskere og skateboardere og dem midt imellem

Debat

Debat: 'Og i øvrigt skal vi tale ældreområdet op'