Annonce
Regeringen er for lemfældig med tildelingen af statsborgerskab og dermed adgang til danske pas, mener De Konservative. Foto: Claus Thorsted
Debat

Regeringen forærer rask væk danske pas til vaneforbrydere

Debat: Ingen kriminelle skal have dansk pas. Det står i de aftalepapirer, som vi indgik med V, LA og regeringen i april. Men knap var blækket tørt, før regeringen løb fra grundpræmissen i aftalen. For i december kom et antal vanekriminelle udlændinge alligevel på lovforslaget om dansk statsborgerskab.


Det danske statsborgerskab er den allerfineste gave, samfundet kan give. Derfor mener vi i Det Konservative Folkeparti, at man skal gøre sig fortjent til det. Vi troede, at regeringen var enige med os i det.

Men desværre stemte Socialdemokratiet for tildeling af dansk pas til en række udlændinge på trods af, at de havde gentagne domme for alt fra narko til tyveri og hæleri. Helt ærligt. Hvis man ikke orker gøre sig selv og samfundet den tjeneste at holde sig indenfor lovens rammer, fortjener man ikke dansk statsborgerskab.

Desværre stopper regeringens laissez faire-tilgang til det danske statsborgerskab ikke her. For som statsborgerskabsreglerne er skruet sammen, kan man være vaneforbryder med bagagen fuld af bøder for eksempelvis tyveri, narko og hæleri og alligevel leve op til kravene.

Derfor har vi bedt regeringen give Folketingets Indfødsretsudvalg, som behandler statsborgerskabsansøgninger i fortrolighed, mere information om hver enkelt ansøger. Vi mener nemlig, at man retteligt bør pille udlændinge, som eksempelvis har begået stribevis af tyverier, ud af den bunke af ansøgere, der automatisk får tildelt statsborgerskab. Men det vil regeringen ikke.

Vi mener, at man retteligt bør pille udlændinge, som eksempelvis har begået stribevis af tyverier, ud af den bunke af ansøgere, der automatisk får tildelt statsborgerskab.

Faktisk nægter udlændingeminister Mattias Tesfaye at give os de oplysninger. Der står ellers i Grundloven, at Folketinget tildeler statsborgerskaber. Derfor valgte det Det Konservative Folkeparti at stemme gult til det seneste lovforslag om dansk statsborgerskab, da regeringen nægter det gode samarbejde. Vi skal ikke uddele statsborgerskaber i blinde.

Eksempelvis er der mange ansøgere fra vores nabolande, som allerede er en hel naturlig del af det danske samfund. Dem vil vi hjertens gerne give denne gave, som et dansk statsborgerskab er. Men der er altså også folk på listen, som ikke skal belønnes med et dansk pas – eksempelvis udlændinge, der er dømt for narko, tyveri og hæleri. Det er meget ærgerligt, for det er fantastisk, når vi kan tildele dansk statsborgerskab til nogen, der fortjener det.

Omvendt er vi knap så begejstrede for, at regeringen slet ikke samarbejder med os om tildelingen af danske pas, og tvinger Folketinget til at stemme i blinde om ansøgerne.

Forsiden netop nu
Danmark

Esbjerg Havn skal være militært knudepunkt for Nato og USA: Havnedirektør forventer investeringer for flere hundrede millioner

Debat For abonnenter

Meningsmager Henrik List: Det lille lands større provinsbyer vil virke unikke, dynamiske og storbyagtige - måske skulle de bare lade være?

Podcasts

Caroline Fleming og søn tømte familiens slot for værdier - dansk kulturhistorie går snart tabt for altid

Podcasts

Lyt: Kommer Claus Hjort Frederiksen foran en dommer?

Læserbrev

Debat: Ja til sammenhold - uden forbehold!

Udland

Nordkorea bekæmper coronaudbrud med te og saltvand

Kultur For abonnenter

Anmeldelse: Filmen 'Grosse Freiheit' er et knusende portræt af, hvordan Tyskland så ud for skræmmende kort tid siden

Film: Fængselscellen føles alt, alt for trang for homoseksuelle Hans, der har overlevet koncentrationslejrene blot for at havne i spjældet i efterkrigstidens Vesttyskland.

Danmark

Mette Frederiksen lancerer sin egen samtale-podcast

Fredag lancerer statsminister Mette Frederiksen (S) sin egen podcast.

Udland

Biden byder Sverige og Finland varmt velkommen i Nato

USA bakker fuldt og helt op om Sveriges og Finlands ønske om at blive medlemmer af Nato. Det siger USA's præsident, Joe Biden, på et pressemøde torsdag.

Danmark For abonnenter

10.000 kæmpemøller er en trussel mod Nordsøens sæler og hvaler: - Vi ved meget lidt om konsekvenserne

Danmark

Her er risikoen for prisfald størst: - De seneste års prisfest på boligmarkedet er ved at slutte, siger økonom

Danmark

Løvkvist: Pape bøjede sine principper i Hjort-sagen for at ophæve sin egen isolation

Kultur For abonnenter

Anmeldelse: Den norske film 'Nordsøen' skælver fremragende

Danmark

Nato-chef: EU-forsvarsindsats kan hjælpe Nato

Danmark

Reform giver virtuelle lægebesøg og behandling i eget hjem

Kultur For abonnenter

Anmeldelse: Ungdomsfilmen 'Intet' er et dansk nybrud, men halter dog på flere punkter

Debat

Debat: Ruslands krig drejer sig ikke kun om Ukraine - den er et geopolitisk opgør