Annonce
Fællestillidsrepræsentant for redderne i Ambulance Syd, Fritz Kjær, er tilfreds med, at redderne nu får nye masker. Han mener ikke, at redderne var for tidligt ude med sin kritik. - Det er vores sikkerhed, der er på spil, siger han.Arkivfoto: Louise Koustrup.
Danmark

Reddere bekymrede for corona-smitte: Nu får de igen masker i ambulancerne

De coronabekymrede syddanske ambulancereddere, som har fået frataget deres beskyttelsesmasker, får en anden type maske som erstatning. Men der kan sagtens komme til at mangle masker igen, fortæller ambulancedirektør.

Coronavirus: Urolige ambulancereddere i Syddanmark kan nu igen se frem til at have beskyttelsesmasker i ambulancerne.

I avisen Danmark torsdag fortalte fællestillidsrepræsentant for ambulanceredderne i Ambulance Syd, Fritz Kjær, at redderne var bange for at blive smittet, efter regionen havde besluttet at fjerne alle masker fra ambulancerne, som redderne vil bruge til at beskytte sig mod coronavirus. I stedet har redderne brugt kirurgiske mundbind, som beskytter redderne i langt de fleste situationer.

Men stik imod de tidligere meldinger, blev der igen torsdag uddelt masker til ambulancerne.

Steen Schougaard Christensen, direktør i Ambulance Syd, forklarer, at ambulanceselskabet den seneste uges tid har forsøgt at skaffe masker, efter det blev besluttet, at maskerne i ambulancerne skulle flyttes til sygehusene. Torsdag modtog ambulanceselskabet 400 nye masker.

Steen Schougaard Christensen, direktør i Ambulance Syd, advarer mod, at redderne bruger løs af de nye masker. Det er nemlig ikke sikkert, at der kan skaffes flere, siger han. Ambulance Syd står for ambulancedriften i størstedelen af Region Syddanmark - i Trekantområdet står firmaet Responce for ambulancedriften. Arkivfoto:

Stort forbrug

Der er tale om FFP2-masker, som ikke beskytter helt lige så godt som de FFP3-masker, der blev taget ud af ambulancerne. Men maskerne lever op til myndighedernes anbefalinger og fanger minimum 94 procent af alle partikler. Og det er redderne fint tilfredse med efter fire dage uden masker i ambulancerne, fortæller fællestillidsrepræsentant Fritz Kjær.

- Hvis det er det bedste udstyr, vi kan få, så er det da dejligt. Hvis der ikke er mere af det bedste, så må vi jo få det næstbedste, siger han.

Men det er ikke sikkert, at der bliver ved med at være masker til redderne. Steen Schougaard Christensen fortæller, at det er umuligt at anskaffe FFP3-masker, og at det også er meget vanskeligt at skaffe FFP2-masker. Der bliver nu udleveret to masker til hver ambulance, og de kan hurtigt slippe op, hvis ambulanceredderne ikke minimerer forbruget af maskerne.

- De forslår ingen vegne, hvis de bruges til stort set alle ture. Vi oplevede et kæmpestort brug af FFP3-masker som i forhold til behandlingsvejledningerne slet ikke stod mål med det relevante forbrug, siger ambulancedirektøren.

Ingen garanti

Præhospital chef i Region Syddanmark, Gitte Jørgensen, fortalte til avisen Danmark, at maskerne blev fjernet fra ambulancerne, da der er mangel på FFP3-masker, som man regner med at skulle bruge mange af, når patienter eksempelvis skal have respiratorbehandling i forbindelse med coronasmitte.

I de fleste opgaver, som redderne er ude på, er det tilstrækkeligt med det kirurgiske mundbind, som de har fået udleveret. Men i forbindelse med patienter med vejrtrækningsproblemer, som skal have inhalationsbehandling, hvor patienten gennem en maske får medicin, og hvor der kan spredes virus, er redderne uden en maske potentielt i risiko for coronasmitte.

Steen Schougaard Christensen fortæller, at Ambulance Syd fortsat afsøger markedet for at forsøge at skaffe flere masker. Men han kan ikke garantere, at redderne på et tidspunkt ikke længere har masker til rådighed. Og han understreger, at maskerne kun skal bruges til inhalationsbehandling i ambulancerne.

Ambulanceredderne i Ambulance Syd har nu fået FFP2 masker ril inhalationsbehandling af patienter, hvor der er risiko for coronasmitte. Inden der blev indkøbt nye masker skulle redderne vente på en lægebil med masker, før de måtte inhalationsbehandle patienter i ambulancen. Foto: Colourbox

Tavs regionschef

I avisen Danmark torsdag erkendte præhospital chef Gitte Jørgensen, at der var en smitterisiko for redderne, hvis de var tvunget til at foretage inhalationsbehandling i ambulancerne. Og at det kunne gå ud over patienterne, hvis reddere ikke turde behandle dem i ambulancerne af frygt for coronasmitte.

- I det tilfælde må redderne gøre op med sig selv, om patienten skal dø, eller han risikerer noget, der for dem vil minde om influenza, sagde hun.

Steen Schougaard Christensen vil ikke kommentere præhospitalschefens udtalelser.

- Jeg ønsker ikke at kommentere de udtalelser, hun er kommet med. Men såvel Gitte som jeg ved, at vores medarbejdere altid vælger patienten til, siger han.

Gitte Jørgensen ønsker ikke at kommentere sagen over for avisen Danmark. Hun var ifølge Steen Schougaard Christensen ikke blevet orienteret om, at Ambulance Syd var i gang med at bestille nye masker til ambulancerne, da hun udtalte sig om sagen i torsdagsudgaven af avisen Danmark.

Avisen Danmark har forsøgt at kontakte de øvrige regioner for at undersøge, om ambulanceredderne må undvære masker. Region Sjælland og Region Midtjylland er vendt tilbage på avisens henvendelse og oplyser, at de har FFP3-masker til særlige situationer i ambulancerne.

Forsiden netop nu
Danmark

Kristendemokraternes formand: Pilen peger på Pape

Danmark

Vanopslagh: Jeg går ikke op i, at jeg SKAL have prædikatet liberal

Erhverv

Det bliver ikke sagt med blomster: Derfor flygter blomsterhandlerne fra Interflora

Podcasts

Fire perfekte podcasts til din efterårsferie

Indland

Kæmpegræskar på et halvt ton er barn af rekordholder

Udland

Norsk politi: 37-årig er ikke i stand til at blive afhørt

Kultur

Anbefaling: Fem forrygende serier til sofa og regnvejr

Vejrudsigten lover regn i efterårsferien, så hvis en hviledag med en god serie kan friste, er her fem vidt forskellige og fængende serier fra det store udland.

Kultur

Boganmeldelse: Grønne forventninger i 'Vi ville så meget'

Bøger: I romanens ekspositionsdel møder læseren den ene af bogens to hovedpersoner, Jonas Marker, en mand i 40’erne, ansat i den London-baserede investeringsbank Powell & Partners som ansvarlig for at skaffe kapital til bankens investeringsprojekter. Nu i 2017 skal han specifikt finde midler til opførelsen af en stor dæmning i den bolivianske regnskov.

Erhverv

Flere sætter udbudsprisen ned for at få boligen solgt

Boligmarkedet: I et forsøg på at få lejligheden solgt vælger næsten hver tredje sælger nu at sætte udbudsprisen ned.

Danmark

Jobansøgere med flygtningebaggrund straffes på det danske arbejdsmarked

Danmark

Rigsrevisionen skal opgøre prisen for redning af bankerne

Danmark For abonnenter

Engfugle er udfordrede og rovfugle i bedring

Erhverv For abonnenter

Minister vil GPS-overvåge ulvebestanden

Danmark For abonnenter

Kristendemokraterne kræver ligestilling i blå blok

Erhverv

Bitcoin når højeste værdi siden april i håb om blåstempling

Kultur For abonnenter

I kulturhusene mødes slægtsforskere og skateboardere og dem midt imellem

Debat

Kronik: Retten til fri kærlighed gælder alle