Annonce
Man burde have ventet med at udpege Morten Østergaards afløser som politisk leder af Radikale Venstre, mener en række folk i baglandet. De mener ikke, at problemet er, at valget er faldet på Sofie Carsten Nielsen. Problemet er, at beslutningen er blevet taget alt for hurtigt. Arkivfoto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix.
Danmark

Radikalt bagland: Valget af Sofie Carsten Nielsen var forhastet og uklogt

Man burde have ventet med at vælge en ny politisk leder, da Morten Østergaard trak sig, mener flere fra Radikale Venstres bagland, efter sexisme-sag har skabt splittelse i partiet. Lokalformand og eks-borgmester mener, det er tid til at genoverveje, om baglandet bør være med til at vælge den politiske leder i fremtiden.

Politik: En stor del af balladen i Radikale Venstre kunne have været undgået, hvis man ikke havde haft så travlt med at vælge Morten Østergaards efterfølger.

Det mener flere markante stemmer i det Radikale Venstres bagland, der kritiserer måden, hvorpå folketingsgruppen valgte Sophie Carsten Nielsen som formand.Man skal ikke skifte hest i et vadested. Og det var et vadested, for fanden.

Søren Bald, tidligere landsformand, Radikale Venstre.Samme dag som en sexisme-sag 7. oktober tvang Morten Østergaard til at trække sig som partiets leder, valgte et flertal i folketingsgruppen efter et kampvalg Sofie Carsten Nielsen som formand. Men det var en fejl, lyder det nu fra flere i baglandet, som Avisen Danmark har talt med.

- Man skal have tid til at tænke sig om. Den radikale gruppeledelse begår en afgørende fejl ved at jage processen igennem. Hastværk er lastværk. Og nu får de løn som forskyldt.

- Man skal ikke skifte hest i et vadested. Og det var jo et vadested, for fanden. Og der kom dybder frem i problemet med Morten Østergaard, som det ville være klogt at give sig tid til at drøfte internt, siger Søren Bald, der var landsformand i Radikale Venstre fra 2001-2009, og som i dag er lokalformand i Gribskov.

Opsigtsvækkende opslag

Også lokalformænd i Kolding og Skanderborg og den tidligere radikale borgmester i Holbæk Kommune, Jørn Sørensen, mener, at folketingsgruppen skulle have ventet med at udpege Morten Østergaards efterfølger.

- De skulle have ventet, til sindene var faldet lidt til ro, siger Jørn Nielsen, der var partiets eneste borgmester fra 2005-2009.

Udmeldingerne fra det radikale bagland kommer i kølvandet på et Facebook-opslag, der torsdag kastede endnu mere brænde på bålet i partiet, der netop nu befinder sig i en voldsom krise.

I et Facebook-opslag udtrykke folketingsmedlem Jens Rohde støtte til sin partifælle Ida Auken, der onsdag anklagede Sofie Carsten Nielsen for at have holdt hånden over Morten Østergaard, efter Ida Auken angiveligt gentagne gange skulle have advaret Sofie Carsten Nielsen om Østergaards krænkende adfærd. Anklager, som Sofie Carsten Nielsen har afvist. Hun anerkendte dog torsdag, at hun tidligere har haft en samtale om Morten Østergaards "adfærd til fester med Ida Auken.

Tidslinje

16. september skriver Lotte Rod (R) på Facebook, at hun er blevet taget på i Radikale Ungdom og i Radikale.

17. september får daværende næstformand Sofie Carsten Nielsen (R) at vide af folketingsmedlem Katrine Robsøe, at hun i sin tid som studentermedhjælp har oplevet uønsket seksuel opmærksomhed og berøring fra Morten Østergaard (R).

7. oktober træder Morten Østergaard tilbage.

8. oktober bliver Sofie Carsten Nielsen spurgt af Berlingske, om der er andre sager på vej, og om det er den fulde fortælling om Morten Østergaard. Sofie Carsten Nielsen svarer: "Jeg kender ikke til nogen" og "det er den, jeg har. Jeg kender ikke til flere."

9. oktober skriver Morten Østergaard på Facebook, at tre kvinder ud over Lotte Rod har oplevet uønsket seksuel opmærksomhed fra ham i festligt lag. Umiddelbart efter holder Sofie Carsten Nielsen pressemøde, hvor hun bliver spurgt, om hun selv har haft spurgt Morten Østergaard i forløbet om, der var mere i det end det med Lotte Rod. Hun svarer: "Det er jeg nødt til at sige, at det har jeg. Og jeg har ikke hørt om de her sager før."

12. oktober offentliggør Radikale en redegørelse over partiets håndtering af de tre sager. En ekstern ekspert vurderer i redegørelsen, at en mangel på retningslinjer har svækket håndteringen.

13. oktober afviser Sofie Carsten Nielsen over for DR, at hun har løjet: "Jeg har varetaget en fortrolighed, som Katrine meget eftertrykkeligt bad mig holde."

14. oktober skriver Ida Auken på Facebook mere detaljeret om en af de hændelser, hvor Østergaard er anklaget for at have krænket kvinder. Auken siger, at blandt andre Sofie Carsten Nielsen og landsformand Svend Thorhauge er blevet orienteret om sagerne. Auken beskylder dem for at have dækket over krænkelser. Det afviser Carsten Nielsen, som beskylder Auken for at destabilisere partiet. Også landsformand Svend Thorhauge afviser at være blevet orienteret om krænkelserne.

15. oktober skriver folketingsmedlem Jens Rohde på Facebook, at hvis Ida Auken smides ud af De Radikale eller bliver "marginaliseret", så vil han også forlade partiet.

I opslaget skriver Jens Rohde derudover, at det ikke var ansvarligt, at ”en lille gruppe mennesker i en affekt-lignende tilstand træffer beslutninger af så vidtrækkende karakter som valg af et partis politiske ledelse”.

- Det er gået lidt stærkt, og det var jeg også chokeret over, siger radikales formand i Kolding, Bo Skibelund om valget af Sofie Carsten Nielsen som ny politisk leder.

Manglede afklaring

Han mener i lighed med Søren Bald, Jørn Sørensen og Tage Nielsen, at man i stedet burde have konstitueret en politisk leder og ventet med at udpege en endelig afløser for Morten Østergaard. Det havde givet et bedre grundlag at træffe en beslutning ud fra, og så ville der også være tid til at undersøge sexisme-sagerne i partiet til bunds, mener de.

Efter Morten Østergaard trak sig tilbage, er flere sexisme-sager kommet frem i lyset, og der er blevet sået tvivl om, hvor meget Sophie Carsten Nielsen vidste om sagerne.

- Det havde været godt at få alt afklaret. På det tidspunkt, hvor Morten Østergaard gik, var sagen slet ikke afklaret, og så begyndte diskussionen at køre om, hvor meget den øverste ledelse – altså Sofie - havde vidst, siger Bo Skibelund.

Ligesom de øvrige kritikere fra baglandet, som avisen har talt med, understreger han, at det ikke er selve valget af Sofie Carsten Nielsen, han er utilfreds med. Det er udelukkende det faktum, at valget skete så hurtigt, at det ikke var på et tilstrækkeligt oplyst grundlag, der skaber utilfredshed, fortæller han.

Det ved vi om Morten Østergaards fire krænkelsessager

  1. Lotte Rod (R) oplevede for knap 10 år siden, at Morten Østergaard ragede hende på låret - hun fjernede hånden. Hvornår det præcist skete, er ikke oplyst. Efter Lotte Rod bragte sagen frem, gav Morten Østergaard sig selv en påtale uden at oplyse til offentligheden eller folketingsgruppen, at han selv var krænkeren. Han træder tilbage 7. oktober efter et gruppemøde, hvor han lyver for medlemmerne, med begrundelsen, at han har håndteret sagen dårligt.
  2. Nuværende folketingsmedlem Katrine Robsøe oplever som studentermedhjælp i partiet i festligt lag i 2015 uønsket seksuel opmærksomhed og upassende berøringer fra Morten Østergaard. Året efter henvendte hun sig til sekretariatsledelsen med henblik på, at Østergaard skulle irettesættes med henblik på at undgå lignende oplevelser for andre ansatte.
  3. En ansat oplever ved en festlig lejlighed i sommeren 2016 uønsket seksuel kontakt fra Morten Østergaard. Ifølge B.T. var det en praktikant, der oplevede, at han flere gange tog på hende. Kort tid efter gik hun til sekretariatsledelsen med samme formål som Katrine Robsøe. Morten Østergaard får besked på, at han aldrig igen må udsætte medarbejdere for uønsket seksuel opmærksomhed, hvilket han accepterer.
  4. I sommeren 2017 fortæller en mellemmand til sekretariatschefen, at en kvinde har oplevet uønsket seksuel opmærksomhed fra Morten Østergaard samme sommer - også i festligt lag. Sagen påtales over for Morten Østergaard, der ikke giver udtryk for, at beskrivelsen var ukorrekt.

Til gengæld er der blandt kritikerne uenighed om, hvorvidt valget bør føre til markante ændringer i hele måden, Radikale Venstre i fremtiden skal vælge sin politiske ledelse på.

Det radikale bagland har i dag ikke noget at sige, når partiets ansigt udadtil skal vælges. Den politiske leder vælges altså ikke på eksempelvis et landsmøde, men vælges udelukkende af folketingsgruppen. I stedet er det baglandet, der vælger partiets landsformand, som leder partiorganisationen uden for Christiansborg. Og nu er det tid til at overveje, om det er tid til at gøre op med den tradition, lyder det.

- Den politiske leder er den, der er ansigtet udadtil. Alle ved, hvem den politiske leder er, men ingen ved, hvem landsformanden er. Derfor bør baglandet og medlemsdemokratiet også have indflydelse på, hvem der skal sidde i den stol, siger Tage Nielsen, lokalformand i Skanderborg.

Her ses Radikale Venstres lokalformand i Kolding, Bo Skibelund, sammen med folketingspolitiker Lotte Rod, som var hovedperson i sagen, der fik Morten Østergaard til at trække sig som politisk leder. PR-foto.

Han har tænkt sig at tage emnet op, når lokalbestyrelsen i kredsen mødes tirsdag, og det samme skal også diskuteres mandag i partiets lokalforening i Holbæk, lyder det fra den lokale formand, Henrik Bering Bøgh. Også Jørn Sørensen mener, at det er på tide at genoverveje proceduren.

Borgmester forsvarer formandsvalg

Men det er en dårlig ide at ændre praksis, lyder det fra flere i baglandet, som Avisen Danmark har talt med. Blandt andre den radikale borgmester i Rebild Kommune, Leon Sebbelin, og lokalformand i Aarhus Klaus Bach Trads, der ikke mener, det er tid til at diskutere procedurer midt i en stor krise for partiet. De mener i øvrigt heller ikke, at det var forkert af folketingsgruppen at udpege en ny leder, samme dag som Morten Østergaard forlod posten.

- Jeg har tillid til, at hele folketingsgruppen træffer nogle velovervejede beslutninger. De har den viden, der skal til, siger Leon Sebbbelin.

Også Bo Skibelund og Søren Bald forsvarer partiets måde at vælge sin politiske leder på. Ifølge Søren Bald er der større konsekvenser forbundet med eksempelvis at vælge den politiske leder på et landsmøde.

- Det er ikke gunstigt at bringe en diskussion om en leder ind i noget, som fører til vidtgående diskussioner. Hvis vi går tilbage til opgøret mellem Svend Auken og Poul Nyrup, så skabte det jo dybe sår i Socialdemokratiet mange år efter, siger han med henvisning til det hæsblæsende opgør om formandsposten i Socialdemokratiet i 1992.

Til gengæld er der hos flere i baglandet, som Avisen Danmark har talt med, enighed om, at der snart er brug for ro i partiet.

- Nu stopper I det her og sætter jer sammen om et bord og snakker sammen. Stop! Det er en børnehave at høre på. Sæt jer dog sammen og snak sammen, lyder opråbet fra lokalformand i Skanderborg, Tage Nielsen.

Forsiden netop nu
Danmark For abonnenter

Blå og røde partier kræver stop for folkeskolelukninger

Danmark

Parlamentet suspenderet: Stor test af Tunesiens skrøbelige demokrati

Danmark

Livet går videre - også selvom du får afslag på drømmestudiet: Mange veje fører til Rom

Podcasts

Genhør "Danmark fortæller": Søvnløshed: Det hjælper ikke at tømme køleskabet og kigge vredt på Månen

Podcasts

Adapter: Psykolog - Drop børnebillederne og pas på dine børn online

Podcasts For abonnenter

Mortens Madklub byder på iberisk eventyr til din sommergrill

Indland

FAKTA: Her kan du se hvor mange der er optaget på studie

Optagelsen på de videregående uddannelser i 2021 er den næsthøjeste nogensinde.

Danmark

Afghanske flygtninge banker på Europas dør, og EU står på hælene

Selvom kameraet ryster, og optagelserne er grynede, er det ikke svært at se, hvad der sker. En lang række af mennesker - børn og voksne - bevæger sig fremad på stier i et goldt og kuperet terræn. Nogle har slidte rygsække på, andre bærer plastikposer med mad i hænderne. De sveder.

Kultur For abonnenter

Boganmeldelse: Danmarks krimidronning opdaterer den klassiske kriminalroman

Bøger: Vi befinder os midt i coronapandemien, og den pensionerede lægesekretær Anne-Maj Mortensen har fået nyt knæ. Det volder hende så mange smerter, at hun velforsynet med smertestillende medicin indfinder sig på Høve Kurbad. Her kan hun kombinere en besværlig genoptræning med det behagelige.

Debat

Negative renter er ikke noget bankerne har fundet på

Debat

Messerschmidt i kronik: Er Nationalmuseet spændt for en politisk vogn?

Kultur For abonnenter

Boganmeldelse: Forfatter Erling Jepsen med tredje erindringsroman - Kan Gram holde vægten?

Debat

Vestens fallit i Afghanistan

Debat

Opbakning og sympati til sygeplejerskerne

Erhverv

Flere mindre lejligheder sættes til salg op til studiestart

Kultur For abonnenter

Boganmeldelse af 'Damaskus': Syrien på tærsklen til borgerkrig

Debat

Debat: En humanistisk funderet dagsorden for den teknologiske udvikling