Annonce
Den hårde retorik kom straks i brug, da udlændinge- og integrationsminister Mathias Tesfaye i sidste uge besluttede at placere et udrejsecenter for udvisningsdømte på Langeland. Pinsen har ikke formildet sindede. Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Danmark

Protesterne fortsætter: Nej til Langeland som fangeland

Protesterne mod regeringens planer om at placere udviste, kriminelle udlændinge på Langeland tager til i styrke. Også mens udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye åbner dørene til møde om sagen med de politiske partier tirsdag aften.

Udrejsecenter: Selv om fangelejre for udlændinge, der er dømt for kriminalitet og er udviste, har den mere servile betegnelse udrejsecentre, hopper de ikke på den på Langeland.

Dér vil de ikke vide af sådan et center, som udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye, i sidste uge meddelte skal oprettes på den tidligere herregård Holmegaard nær Bagenkop på det sydlige Langeland. Her skal 130 udviste bo.

I flere busser drog langelændere tirsdag eftermiddag af sted til hovedstaden, hvor de vil demonstrere i aftentimerne foran Udlændinge- og Integrationsministeriet.

- Vi tager til København, fordi vi håber, vi kan være med til at gøre ministeren opmærksom på, at han er ved at ødelægge vores ø. En sky vil hænge over os, så længe regeringen ejer Holmegaard, sagde Per Hansen, murerarbejdsmand fra Longelse, da Fyns Amts Avis tirsdag eftermiddag rapporterede fra adgangen til København.

I stedet for Lindholm

De udvisningsdømte har hidtil været placeret i det tidligere fængsel Kærshovedgård i Bording nær Ikast. Det har store dele af lokalbefolkningen dér protesteret mod, da de føler sig generet af, at flere af de udviste angiveligt fortsætter deres kriminelle gøremål.

Det var det, der fik den tidligere venstreregering til at foreslå en placering på den affolkede ø, Lindholm.

På Langeland er der frygt for også at opleve problemer som dem, man der klages over i Bording. Det fik voldsomme lokale protester til at rejse sig, da Mattias Tesfaye lancerede sin beslutning i sidste uge.

Dén kan han rent faktisk træffe som minister, da det ikke kræver en folketingsbeslutning. Men protesterne antog øjeblikkeligt stor styrke, og den lokale borgmester Tonni Hansen fra det regeringsstøttende parti SF, tilsluttede sig de protesterende.

- Vi står helt uforstående over for beslutningen. Vi er overhovedet ikke blevet inddraget i en dialog om et udrejsecenter for udviste kriminelle på Langeland, sagde han under et protestmøde torsdag.

Derefter ytrede Mattias Tesfaye noget om, at han ikke ville tromle hen over et folketingsflertal.

Derfor mødes han i aften om sagen med en række politiske partier i Udlændinge- og Integrationsministeriet. Dét var så årsagen til, at flere busser med vrede langelændere tirsdag eftermiddag drog af sted mod hovedstaden.

Her har de planlagt at give deres vrede og utilfredshed til kende foran ministeriet.

Flertallet smuldrer

Om forhandlingerne i kombination med protesterne får ministeren til at ændre beslutningen er en anden sag. Kasper Løvkvist tvivler på det, og han er ingen Hr. Hvem Som Helst: Han er politisk reporter på Avisen Danmark og følger som sådan de politiske vinde.

De forsvinder ikke bare fra Langeland, fordi en lokalbefolkning og en borgmester puster til dem, mener han.

-  De borgerlige vil gerne have det tilbage til Lindholm. SF vil gerne have regeringen til at præsentere en række alternativer, mens De radikale vil have de 130 beboere spredt ud på flere centre. Flertallet smuldrer, når alternativerne kommer på bordet, siger Kasper Løvkvist til den lokale avis, Fyns Amts Avis.

Dét understregede en melding tirsdag eftermiddag fra SFs udlændingeordfører, Carl Valentin, som op til drøftelserne tirsdag aften genopfinder Kærshovedgaard.

- Vi kunne starte med en drøftelse af, hvor centret konkret kan ligge. Virker det ikke attraktivt, så lad os se, om vi kan dele dem op i mindre grupper. Er der heller ikke en løsning på det, må vi lade dem blive på Kærshovedgård, siger han ifølge Ritzaus Bureau, som også har spurgt, hvad Venstres udlændingeordfører Mads Fuglede (V) synes om den ide.

Han afliver fluks det gryende flertal mod regeringen:

- Det er uspiseligt for os, siger han om SFs forslag.

Ikke ressourcestærk kommune

Mattias Tesfaye har inviteret udlændingeordførerne på boller i karry og en drøftelse af, hvad man kan gøre. Han giver sig ikke uden videre, lader han ane. Han siger, at oppositionspolitikernes protester ikke kan stå alene: De må hoste op med nogle alternative muligheder og tage ansvar for dem.

Per Hansen, der er med på demonstrationsturen til København, er bevidst om, at ministeren ikke har en masse lette løsninger at sætte i stedet.

- Han har fået en politisk opgave, som han skal løse. Vi vil bare appellere til, at han overvejer, at vi ikke er en ressourcestærk kommune. Hvis turisterne fravælger os, fordi vi skal huse en masse kriminelle, vil det være ødelæggende, siger han.

Det mener partierne om omstridt udrejsecenter

Regeringen har foreslået, at der oprettes et udrejsecenter for kriminelle, udviste udlændinge på Langeland, så de kan flyttes fra udrejsecentret i Kjærshovedgård ved Ikast.

Det forslag har dog udløst skosen og pure afvisninger fra et flertal i Folketinget. Tirsdag mødtes partierne om det penible problem.

Læs her, hvad de forskellige partier ønsker:

  1. Socialdemokratiet: Regeringspartiet vil placere de 130 udviste udlændinge på Holmegaard på Langeland. Det vil placere dem langt fra større byer, og partiet vil sende 50 betjente til området for at sikre trygheden.
  2. SF: SF, der har borgmesterposten på Langeland, vil have Langeland helt af bordet. Partiet vil i stedet undersøge, om de 130 kan splittes op og placeres flere steder i landet. Ellers vil partiet fastholde dem på Kjærshovedgård ved Ikast.
  3. De Radikale: De Radikale er imod placeringen på Langeland. Partiet mener, at idéen er "skør". Partiet vil i stedet splitte gruppen af kriminelle, udviste udlændinge op, så belastningen spredes over hele landet.
  4. Enhedslisten:Enhedslisten ønsker slet ikke, at personer sidder i udrejsecentre i længere tid. Partier ser gerne, at man undersøger om de kan bruge fodlænke i stedet.
  5. Venstre: Venstre er imod placeringen på Langeland. Partiet ser hellere, at man går tilbage til den forhenværende regeringens plan om at placere dem på den øde ø Lindholm i Stege Bugt.Den plan blev forkastet af regeringen, da den vil koste over en milliard kroner.
  6. De Konservative: De Konservative er som Venstre imod placeringen på Langeland, som partiet vil "forpurre". Partiet vil som Venstre tilbage til planen om at placere centret på Lindholm i Stege Bugt.
  7. Dansk Folkeparti: Dansk Folkeparti vil lave et udrejsecenter ved flådestation ved Kangilinnguit i det østlige Grønland. Den idé er et overvældende flertal i Folketinget samt de grønlandske mandater samt Grønlands selvstyre imod.
  8. Nye Borgerlige: Nye Borgerlige er ligeglad med, hvor centret ligger, så længe beboerne bliver frataget retten til at forlade centret, så den eneste måde at forlade det på er ved at forlade Danmark.Den idé vil dog stride mod de internationale konventioner, da beboerne ikke er fængslede.
  9. Liberal Alliance: Liberal Alliance mener, at der er behov for en debat om placeringen. Partiet mener dog, at det er godt, at de kriminelle udviste bliver adskilt fra andre udviste ved at fjerne dem fra Kjærshovedgård.

Slaget om Langeland

I sidste uge præsenterede regeringen en plan for et nyt udrejsecenter, Holmegård, på det sydlige Langeland. Her skal udvisningsdømte og kriminelle udlændinge placeres.

Ialt drejer det sig  cirka 130 mennesker. De bor lige nu på Kærshovedgård i Bording i Midtjylland, hvor også afviste asylansøgere, der ikke er dømt for kriminalitet, bor.

Beboerne på Langeland og en række borgmestre på Fyn har protesteret. Siden har et politisk flertal i Folketinget bestående af blå blok og SF vendt sig mod planen.

Udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) har sagt, at regeringen ikke vil "tromle" planen igennem. Han har bedt partierne komme med alternative forslag

Tirsdag klokken 19 mødes ministeren med partierne.

Danmark

Løvkvist: Mens hårtotterne flyver i DF, lister formanden i sikkerhed og håber, det går over

Danmark

Tirsdagens coronatal: 155 nye smittede - 15 færre indlagte

Danmark For abonnenter

Efter 15 år i søgelyset: Berygtet omskæringslæge er sat ud af spil

Danmark For abonnenter

Motorvejsplaner efterlader borgere i usikkerhed i årevis: Sådan kan de skånes i fremtiden

Podcasts

Net-butikker presser din urhjerne: Sådan undgår du uønskede impulskøb