Annonce
Massiv modstand fra fansene var medvirkende til, at Manchester United og otte andre klubber hurtigt trak sig fra Super League-projektet. Foto: Oli Scarff/Ritzau Scanpix
Sport

Professor: Bolden ligger hos EU-Domstolen i Super League-sag

Ifølge juraprofessor Jens Evald står EU-Domstolen med en vigtig afgørelse i sagen mellem Uefa og klubberne.

En definerende retssag venter ved EU-Domstolen i sagen mellem de resterende klubber i Super League og de internationale fodboldforbund.

Sådan lyder vurderingen fra Jens Evald, der er dr.jur. og professor ved Juridisk Institut på Aarhus Universitet og derudover voldgiftsdommer ved Den Internationale Sportsdomstol (CAS).

Mandag droppede Det Europæiske Fodboldforbund (Uefa) at sanktionere Real Madrid, FC Barcelona og Juventus i sagen om piratligaen.

Det skete, efter at en spansk domstol havde truet Uefa med straf, hvis fodboldforbundet ikke fulgte en tidligere konklusion om, at klubberne ikke kunne straffes.

Den spanske domstol mener ikke, at Uefa må udstede sanktioner, før EU-Domstolen har taget stilling til spørgsmålet.

Og det er netop her, at sagen nu ligger, forklarer Evald.

- Det foregår sådan, at en national domstol – for eksempel i Spanien – fremsender spørgsmål til EU-Domstolen, som den ønsker at få besvaret.

- I det her tilfælde er det nogle spørgsmål om, hvorvidt Uefa og Fifas regler krænker bestemmelserne i EU-traktaten, der vedrører konkurrence.

- Indtil man har de svar, er sagen i Spanien suspenderet. Der vil ikke ske yderligere, og der vil ikke komme nogen afgørelse, før EU-Domstolen har besvaret de her spørgsmål, siger han.

EU-Domstolen vil komme med en præjudiciel afgørelse - altså en afgørelse, som skal danne grundlag for den endegyldige dom i Spanien.

- Den bliver læst grundigt i Spanien, og så vil man i Spanien træffe en afgørelse i overensstemmelse med EU-Domstolens afgørelse, siger juraprofessoren.

Ifølge Jens Evald går der typisk 12-18 måneder, fra en sag indbringes til EU-Domstolen, til en afgørelse foreligger.

Real Madrid, Barcelona og Juventus var blandt de 12 storklubber, der i april lancerede planerne om en ny stor europæisk fodboldturnering.

Foruden truslerne om sanktioner fra Uefa og Det Internationale Fodboldforbund (Fifa) mødte projektet stor modstand blandt fans, spillere og toppolitikere.

Det fik Manchester City, Manchester United, Chelsea, Liverpool, Tottenham, Arsenal, AC Milan, Inter og Atlético Madrid til at trække sig.

De tre tilbageværende klubber bevarede dog viljen til at stifte en ny turnering og står dermed på den ene side i det juridiske slagsmål.

I Madrid fik de i første omgang dommerens ord for, at de ikke kunne blive sanktioneret, men spørgsmålet er altså, om EU-Domstolen når frem til samme konklusion.

Sagen vil få stor betydning. Ikke blot for Uefas eventuelle magt til at straffe klubber, men også for resten af sportens verden.

- Jeg tror, at sporten er meget interesseret i at få trukket grænserne op. Hvad der gælder, og hvordan reglerne skal udformes for ikke at komme i konflikt, siger Jens Evald.

- Det rører også ved noget hjerteblod, for det drejer sig helt grundlæggende om, at vi har vores europæiske sportspyramide med de internationale forbund til at regulere helt oppe i toppen. Det er dem, der har monopol på det.

- Sagen drejer sig om anfægtelsen af monopolet på at arrangere fodboldkampe. Kan man det? Og kan man gøre det uden den konsekvens, at man bliver ekskluderet?

Tirsdag har Uefa anmodet om at få fjernet dommer Ruiz de Lara fra sagen i Madrid på grund af markante processuelle fejl. Det fremgår dog ikke præcist, hvilke fejl der skulle være tale om.

/ritzau/

Forsiden netop nu
Danmark

Forsvaret har fundet PFAS-giftstoffer på størstedelen af sine brandøvelsespladser: Få det fulde overblik her

Debat

Debat: Stop kødindustriens manipulation - at spise kød gør ingen til 'en rigtig mand'

Danmark

Forsvaret forurener campingejers fiskesø: - Gå i gang med at rense op nu

Podcasts

Lyt: Er der et DF tilbage til den kommende formand?

Indland

Forsvaret: Formentlig ni befandt sig om bord på piratfartøj

Udland For abonnenter

Superrektor skriver historie som Sveriges første transkønnede minister

Kultur For abonnenter

Forvrøvlet og virkelig vellavet film om en stor, rød hund

Film: At “folk ikke kan lide det anderledes”, som er en af filmens væsentlige budskaber, er en sandhed med modifikationer, både i det virkelige liv og i historien her, al den stund nytilflyttede og knap så velhavende, men ellers ikke voldsomt anderledes Emily mobbes ondt og intenst af sine skolekammerater, mens den hus-store, knaldrøde hundehvalp, der må siges at være voldsomt anderledes, bliver kæledyrs-superhelt.

Kultur

Tillykke med de 50! Koldinghus hylder kronprinsesse Mary med kæmpe udstilling

Udstilling: Den 31. januar 2022 åbner Koldinghus sæsonen med et brag, der med sikkerhed vil give genlyd både i medierne og blandt publikum. Anderledes kan det næppe være, når den første store udstilling i det kommende år sætter fokus på kronprinsesse Mary, som fylder 50 den 5. februar.

Danmark

Terrorsigtede mødre skal fortsat sidde fængslet

En 34-årig mor til fem skal indtil 20. december fortsat sidde varetægtsfængslet for støtte til terrororganisation og ulovligt ophold i Syrien.

Danmark For abonnenter

Mangel på sygeplejersker presser sygehuse til at kaste flere millioner efter vikarer - én region må helt opgive jagten

Danmark For abonnenter

Mette F. opfordrer til at tage imod tredje stik - men vil ikke tvinge nogen

Danmark

Se videoanalyse: Regeringen vil købe sig tid, så sundhedssystemet ikke kollapser

Debat

På kant: Bagsiden af MeToo viser desværre en søstersolidaritet i opløsning

Danmark

Kommission vil have Forsvaret til at se på slettede sms'er

Erhverv

Noget tyder på, at #KollektivOpsigelse ikke endte som den store masseopsigelse blandt sygeplejersker

Kultur For abonnenter

Græsk sci-fi under en pandemi: Er du parat til at huske, hvem du er?

Debat

Klimarådets anbefaling: Højere dieselafgift vil bringe Danmark tættere på klimamål