Annonce
Svineproducenterne oplever fra på mandag et nyt dyk i den pris, de får for slagtesvinene hos Danish Crown. Arkivfoto: Nils Svalebøg
Erhverv

Prischok: Prisen på danske grise er den laveste i 12 år efter fund af svinepest i Italien

Udbrud af afrikansk svinepest i Italien forstærker på mandag det prisfald, som danske svineproducenter har oplevet siden 2020. Prisen er siden dengang faldet med 43 procent.

Landbrug: En ny krise i europæisk svineproduktion udløser nu et markant prisfald på svinekød i Danmark. På mandag sænker slagterigiganten Danish Crown landmændenes pris på slagtesvin med 30 øre til 8,10 pr. kilo.

Det er det laveste niveau siden februar 2010 og et fald på 43 procent, siden prisen senest toppede i starten af 2020.

Årsagen er afrikansk svinepest, der nu er fundet i den italienske Piemonte-provins og omgående udløser et eksportstop for svinekød fra Italien til lande uden for EU.

- Selv om det var kendt på forhånd, så gik markedet nærmest i stå, da fundet blev bekræftet. Vores sælgeres oplevelse var, at stort set al snak om ordrer til de kommende uger og måneder stoppede. I stedet er fokus nu fra dag til dag og uge til uge, fordi alle aktører nu afventer, hvor meget priserne på grisekød sætter sig på tværs af Europa, siger Danish Crowns topchef, Jais Valeur.

3 korte om afrikansk svinepest?

  1. Afrikansk svinepest er en virus, som smitter hurtigt og ofte slår dyrene ihjel inden for få dage. Den er ikke farlig for mennesker.
  2. I 2018 ramte virussen Kina, som har verdens største produktion af grisekød, og virussen har siden kostet landet over 200 millioner griseliv.
  3. Afrikansk svinepest har også hærget Europa - heriblandt i Polen og Tyskland og nu også Italien. Det betyder, at de lande ikke kan eksportere svinekød ud af EU. Derfor presses prisen på svinekød ned i Europa. 

Parma-skinker og pølser

Italien har en eksport ud af Europa på omkring 125.000 ton svinekød årligt. Landet er især kendt for sine Parma-skinker og pølsespecialiteter, der repræsenterer en stor værdi. Med udbruddet af svinepest er det ikke længere muligt at få udstedt eksportcertifikater, for eksempel til store markeder som det kinesiske.

I forvejen var der et stort udbud af svinekød i Europa, dels fordi der slagtes meget efter jule- og nytårsperioden, dels fordi forbruget altid er lavt i januar. Samtidig er coronarestriktionerne med til at begrænse salget lige nu, fordi mange restauranter holder lukket eller har færre kunder.

- Der er uden tvivl rigtig meget psykologi i det pres, der er på priserne lige nu. Markedet var i forvejen velforsynet, og så sker der noget uforudset, som udløser en bølge af pessimisme. Derfor kan markedet muligvis stabilisere sig relativt hurtigt, men lige nu er alle afventende, siger Jais Valeur.

Stor usikkerhed

Han forventer, at markedet vil vende igen inden sommeren, men usikkerheden er stor med både corona og udbruddet af svinepest i Italien.

- Det er paradoksalt, ja nærmest vanvittigt, at prisen på grisekød kan være så lav, når alle andre råvarer er dyrere end længe. Det kan dog meget vel stimulere efterspørgslen hos forbrugerne, og samtidig er det analytikernes forventning, at produktion af grisekød vil falde i Europa i de kommende måneder, men det er en ringe trøst lige nu, siger Jais Valeur.

Den lave slagtepris kan få store konsekvenser for landmændene, der som tommelfingerregel har udgifter på over 12 kroner pr. kilo slagtesvin.

Der er uden tvivl rigtig meget psykologi i det pres, der er på priserne lige nu.

Jais Valeur, koncernchef i Danish Crown

Udsigt til konkurser

Torsdag fortalte Avisen Danmark, at dansk svineproduktion er en underskudsforretning, og at der er udsigt til flere konkurser i branchen.

- Det har været hårdt og er fortsat virkelig elendigt. Producenterne kører med underskud, og det er klart, at ingen på længere sigt kan overleve med de nuværende priser, sagde Markus Fiebelkorn, markedsanalytiker hos Landsforeningen for Danske Svineproducenter, inden det seneste prisfald hos Danish Crown.

Slagteprisen er dog kun én indtægtskilde for svineproducenterne. Danish Crown kom ud af sit seneste regnskabsår med et rekordoverskud på 2,2 milliarder kroner, hvoraf en stor del blev udbetalt som restbetaling til ejerne, nemlig de danske svineproducenter.

Forsiden netop nu
Danmark

Sygehuse indhenter tidligst pukkel om et år: - Vi står i en meget alvorlig situation

Danmark

DF'er langer ud efter partidronning: Pia blander sig for meget

Erhverv

Ordning med lønkompensation bliver forlænget i to uger

Podcasts

Lyt: Afgørelsens time for DF: Hvem vinder?

Indland

Dansk piratmission ventes at runde 177 millioner kroner

Udland

Fire er fundet døde i isnende kulde i Canada nær USA's grænse

Danmark

Anjas operation er blevet udskudt to gange: - Man skal omstille sig til det hver gang

Ventetider: Anja Kulby Rick fra Sønderborg er en af de tusindvis af danskere, der har fået udskudt en operation som følge af belastning på sygehusene fra coronavirus og sygeplejestrejke. To gange endda.

Danmark

- Vi står jo tilbage med en masse spørgsmål: Borgere skal smide kilovis af kød ud, men det har ikke været farligt at spise det, siger myndighederne

Seden: Harmløst eller potentielt alvorligt?

Udland For abonnenter

Vestens ledere advarer om høj pris for russisk angreb på Ukraine

Det bliver dyrt, hvis Rusland går ind i Ukraine militært.

Danmark

Dall: Derfor er spionsag katastrofal for regeringen

Danmark

Tæt på dødt løb i DF's folketingsgruppe: Henriksen får ny støtte

Danmark

overblikket her: DF's folketingsgruppe er splittet i formandsstrid

Danmark

Alle blå partier vil afskaffe kravet om mundbind

Indland

Regeringen kommer med plan for restriktionerne på onsdag

Erhverv For abonnenter

Utallige landbrugsejendomme ramt af indbrud: To tyverier af kostbart udstyr har kostet maskinstation 1,7 millioner kroner

Kultur For abonnenter

Ralph Fiennes imponerer i 'The King's Man': Overvældende, overrumplende og næsten perfekt

Debat

Kronik: Energi fra sol og vind - der er intet alternativ til grøn omstilling