Annonce
Kanslerkandidaten hos CDU/CSU hedder Armin Laschet, mens SPD's bud på en kommende forbundskansler er den nuværende finansminister, Olaf Scholz. De Grønnes kanslerkandidat er Annalena Baerbock. Når regeringen er på plads, er det typisk koalitionens største parti, der bestemmer, hvem der skal være forbundskansler. Foto: Markus Schreiber/Ritzau Scanpix
Udland

PORTRÆT: De tre frontfigurer med indflydelse på magten

Det er lederne af CDU/CSU, SPD og De Grønne, man især skal holde øje med efter det tyske valg.

Valgstederne er søndag aften lukket i Tyskland, og mandag morgen vil det endelige valgresultat højst sandsynligt stå klart. Men hvem der danner regering, og hvem der bliver ny forbundskansler efter Angela Merkel bliver næppe besvaret lige med det første.

Det afhænger af forhandlinger, der kan tage uger og måneder.

Foreløbige prognoser fra tv-stationerne ZDF og ARD viser, at socialdemokraterne i SPD og de konservative i CDU/CSU får hver omkring en fjerdedel af stemmerne - med en lille føring til SPD.

CDU eller SPD vil ganske givet få en forbundskansler, men De Grønne, der står til 15 procent, vil have meget at sige.

Partiet har "gode chancer for at gå stærkt med i den næste regering", siger leder Annalena Baerbock søndag aften.

Herunder kan du læse om de tre frontfigurer:

* Olaf Scholz - SPD:

Det tyske socialdemokrati SPD's kanslerkandidat og nuværende finansminister, Olaf Scholz, har efter en solid valgkampagne en smule uventet set sig selv blive den ledende kandidat til at erstatte Angela Merkel på posten som forbundskansler.

SPD oplevede sit værste valgresultat nogensinde i 2017 med 20,5 procent af stemmerne, men 63-årige Scholz' kampagne har fået partiet tilbage på sporet.

Under sin seneste periode i regering blev Scholz ansigtet på Tysklands hjælpepakker på flere milliarder euro under coronakrisen.

Men allerede helt tilbage i 2007 blev han første gang indlemmet i Merkels koalitionsregering, da han blev indsat som beskæftigelses- og socialminister.

I 2011 blev han borgmester i Hamburg, hvor han også er opvokset. Privat har han været gift med socialdemokraten Britta Ernst siden 1998.

* Armin Laschet - CDU:

Som leder af CDU siden januar så Laschet i begyndelsen af valgkampagnen ud til at være det bedste bud på en ny forbundskansler og en naturlig arvtager for partifællen Angela Merkel.

Men CDU og søsterpartiet CSU oplevede en stor nedgang i meningsmålingerne ovenpå de forlængede coronarestriktioner og en række politiske fejl.

Det er bedst eksemplificeret ved, at Laschet blev set grine i baggrunden, mens den tyske forbundspræsident, Frank-Walter Steinmeier, talte om ofrene for de voldsomme oversvømmelser i Tyskland.

Laschet, der er katolik og far til tre, ville oprindeligt være journalist. Men han endte i forlagsbranchen, inden han gik ind i politik.

60-årige Laschet har tidligere både været valgt til Forbundsdagen og Europa-Parlamentet for CDU.

Siden juni 2017 har han været ministerpræsident i Nordrhein-Westfalen, der er den mest folkerige delstat i Tyskland.

* Annalena Baerbock - De Grønne:

40-årige Annalena Baerbocks kandidatur til kanslerposten har været en smule usædvanligt. Ud over at hun er ung og repræsenterer nye strømninger i tysk politik, er det også første gang i fire årtier, at De Grønne har stillet op med en kandidat til posten som forbundskansler.

På valgaftenen erkender hun, at ikke får topjobbet.

- Vi ville vinde kanslerposten, men det var desværre ikke muligt, siger hun.

Under valgkampagnen er hun stødt på dårlige sager, der sendte De Grønne ned fra en kortvarig førsteplads i meningsmålingerne til en tredjeplads bag SPD og CDU/CSU.

Blandt andet kom det frem, at hun for sent indberettede betalinger, som hun havde fået overført fra sit parti, ligesom der blev fundet uoverensstemmelser i hendes cv.

Baerbock voksede op i et venstreorienteret hjem i Hannover og tog som ung ofte til demonstrationer mod atomkraft og krig.

Hun har læst politik og jura i Hamburg, London og Berlin.

Baerbock har været medlem af De Grønne siden 2005 og blev i 2013 første gang valgt til Forbundsdagen for partiet.

I januar 2018 blev hun valgt som leder af partiet sammen med Robert Habeck, og i april 2021 blev hun valgt som De Grønnes kanslerkandidat.

Privat er hun gift med Daniel Holefleisch, med hvem hun har to døtre.

/ritzau/dpa

Danmark

Tag kandidattesten her

Forsiden netop nu
Danmark

Nabo til Flyvestation Skrydstrup er bekymret over forurening: - Der er nogen, der ikke har været deres opgave voksen

Danmark

Sonja er en sjælden race i dansk kommunalpolitik: - Man kan underkende det eller bruge det

Danmark For abonnenter

Tre mænd rottede sig sammen og snød sygehus for millioner af kroner: Nu er der faldet dom over dem alle

Podcasts

Lyt: Striden om Valdemars Slot er stadig uforløst - køberne står fortsat i kø

Indland

Thailand åbner for vaccinerede danskere fra november

Udland

Storbritannien har højeste smittetal siden midten af juli

Danmark

Bro lukkes hele vinteren

Lindau (sh:z). Regionen omkring broen over fjorden Slien ved Lindaunis har hovedpine over brobyggeriet, der står på frem til 2025. Det er især Deutsche Bahns beslutning om helt at lukke for trafik og dermed sende folk ud på en lang omvej, der hidser gemytterne op. DB har meddelt at broen er lukket i vinterhalvåret fra den 1. november til den 15. maj.

Danmark

Ny bypark bliver dyrere

Flensbor (FlA). Christiansens Haver i Flensborg ved Den Gamle Kirkegård er under voldsom forandring. Projektet, som oprindeligt skulle koste otte millioner euro, hvoraf 90 procent er statsstøtte, bliver dog langt dyrere end beregnet. Et politisk flertal i miljø- og planlægningsudvalget har i denne uge besluttet, at der kan bruges yderligere 980.000 euro på projektet. Dog har finansudvalget det sidste ord i sagen.

Danmark

Politiet: Kørende chauffører ser tv og læser avis

Slesvig, sh:z. I de seneste uger er otte lastvognstog kørt galt i Slesvig-Holsten. Hans Gralla fra trafikafdelingen hos delstatens politi har en forklaring:

Danmark For abonnenter

Alt for meget 'boligorgasme': Nybyggerne er en omgang søvndrukkent byggesjusk

Danmark For abonnenter

Alle verdens lande dumper i klimatest: Forskere opfordrer til handling

Kultur For abonnenter

Her kan du se eksotiske dyr, efter trækfuglene er fløjet

KANDIDATTEST

Ved du hvem, du vil stemme på? Tag kandidattesten her

Danmark

Hvid mand, 55 år og offentligt ansat: Mød landets mest typiske kommunalpolitiker

Erhverv

Radio Loud skifter navn til 24syv fra næste år

Kultur For abonnenter

Franske 'Gagarine' er en rørende film: En kamp for nabolaget

Debat

Kronik: Skam er blevet et ideal, vi skal stoppe med at forfølge