Annonce
Martin Henriksen (DF) har åbent kritiseret andre medlemmer af hovedbestyrelsen for at prøve at knægte hans ret til at argumentere for sin linje i udlændingedebatten. Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Danmark

Politisk redaktør: Fløjkrigen i DF tager til i styrke

To generationer i Dansk Folkeparti brydes offentligt og formanden er ikke synlig, siger politisk redaktør.

Fløjkrigen i Dansk Folkeparti tager til i styrke.

Det vurderer politisk redaktør på Avisen Danmark, Casper Dall.

Det siger han efter, at Jyllands-Posten over flere dage har beskrevet en konflikt mellem medlem af Europa-Parlamentet Peter Kofod og medlem af hovedbestyrelsen Martin Henriksen.

- Det er det samme persongalleri, der kæmper. Det er Martin Henriksen på den ene side, ofte flankeret af Erik Høegh-Sørensen (nordjysk hovedbestyrelsesmedlem red.), og så Peter Kofod og Anders Vistisen på den anden side.

- Det virker som om, konflikten mellem de to fløje tager til. Der er selvfølgeligt en politisk uenighed, men det virker også til, at der er et generationsspørgsmål, der splitter Dansk Folkeparti, siger Casper Dall.

Der har længe været en uenighed om, hvor Dansk Folkeparti skal ligge i udlændingepolitikken. Martin Henriksen ønsker, at partiet bliver endnu mere stramt. De yngre kræfter, Peter Kofod og Anders Vistisen, står for en mere moderat tone.

Samtidig er Peter Kofod og Anders Vistisen del af en yngre generation af DF'ere, mens Martin Henriksen har mere end et årti på bagen i partiet.

Fraværende i konflikten er formand Kristian Thulesen Dahl og næstformand Morten Messerschmidt. Sidstnævnte har ellers længe været beskrevet som aktivt søgende formandsposten.

- Det er der to årsager til. Messerschmidt er sat ud på sidelinjen, efter han i byretten blev dømt for svig og dokumentfalsk.

- Og så kører det delvist per stedfortræder. Thulesen Dahl og Messerschimdt kæmper ikke, men løjtnanterne er sendt ud for at diskutere linjen.

- Men når man har læst og fulgt Dansk Folkeparti, virker det til, at der er en rigtig dårlig stemning, når de mødes i hovedbestyrelsen, siger Casper Dall.

Tidligere har offentlig uenighed og fløjkrig været tabu i Dansk Folkeparti, og der er blevet slået hårdt ned på dissens fra toppen. Det er ikke sket denne gang.

- Når man nu ser offentlig uenighed, er det naturligt at se mod Kristian Thulesen Dahl og hans lederskab.

- Han har stadig til gode at komme med sin tydelige udlægning af, hvor de skal stå på udlændingepolitikken, siger den politiske redaktør.

Den 18. september holder Dansk Folkeparti landsmøde. Ifølge Casper Dall skal man dog ikke forvente, at der kommer åbne opgør mod ledelsen eller endda en udfordring af Kristian Thulesen Dahl:

- Men der er basis for, at der vil være politiske diskussioner i krogene. For det er et afgørende emne for dem, om man skal klæbe sig op ad Nye Borgerlige eller om man skal bevæge sig lidt tættere på midten.

/ritzau/

Danmark

Tag kandidattesten her

Forsiden netop nu
Danmark

Giftstoffer fra Forsvarets flyvestationer spreder sig: Politikere kritiserer kommuner for svigtende tilsyn

Danmark

Nabo til Flyvestation Skrydstrup er bekymret over forurening: - Der er nogen, der ikke har været deres opgave voksen

Danmark

Sonja er en sjælden race i dansk kommunalpolitik: - Man kan underkende det eller bruge det

Podcasts

Lyt: Striden om Valdemars Slot er stadig uforløst - køberne står fortsat i kø

Danmark

Corona: Danskerne kører forsigtigt, briterne drøner af sted mod ulykken

Danmark For abonnenter

Forsonlige toner fra EU-ledere i polsk strid

Danmark

Bro lukkes hele vinteren

Lindau (sh:z). Regionen omkring broen over fjorden Slien ved Lindaunis har hovedpine over brobyggeriet, der står på frem til 2025. Det er især Deutsche Bahns beslutning om helt at lukke for trafik og dermed sende folk ud på en lang omvej, der hidser gemytterne op. DB har meddelt at broen er lukket i vinterhalvåret fra den 1. november til den 15. maj.

Danmark

Ny bypark bliver dyrere

Flensbor (FlA). Christiansens Haver i Flensborg ved Den Gamle Kirkegård er under voldsom forandring. Projektet, som oprindeligt skulle koste otte millioner euro, hvoraf 90 procent er statsstøtte, bliver dog langt dyrere end beregnet. Et politisk flertal i miljø- og planlægningsudvalget har i denne uge besluttet, at der kan bruges yderligere 980.000 euro på projektet. Dog har finansudvalget det sidste ord i sagen.

Danmark

Politiet: Kørende chauffører ser tv og læser avis

Slesvig, sh:z. I de seneste uger er otte lastvognstog kørt galt i Slesvig-Holsten. Hans Gralla fra trafikafdelingen hos delstatens politi har en forklaring:

Danmark For abonnenter

Alt for meget 'boligorgasme': Nybyggerne er en omgang søvndrukkent byggesjusk

Danmark For abonnenter

Alle verdens lande dumper i klimatest: Forskere opfordrer til handling

Danmark For abonnenter

Tre mænd rottede sig sammen og snød sygehus for millioner af kroner: Nu er der faldet dom over dem alle

Kultur For abonnenter

Her kan du se eksotiske dyr, efter trækfuglene er fløjet

KANDIDATTEST

Ved du hvem, du vil stemme på? Tag kandidattesten her

Erhverv

Radio Loud skifter navn til 24syv fra næste år

Kultur For abonnenter

Franske 'Gagarine' er en rørende film: En kamp for nabolaget

Debat

Kronik: Skam er blevet et ideal, vi skal stoppe med at forfølge