Annonce
Danmark

Politisk redaktør: Det lærte vi af regeringens udspil i kommuners krig om milliarder

Det er et udtryk for spin, at Regeringen ikke torsdag fremlagde tallene for, hvor meget de enkelte kommuner vinder og taber på udspillet til en udlignignsreform, mener avisen Danmarks politiske redaktør, Thomas Funding.Arkivfoto: Timo Battefeld
Det er et udtryk for spin, når regeringen tilbageholder regnestykke for kommunerne i sit udspil til en ny udligningsordning, der fordeler milliarder fra rige til fattige kommuner. Det mener avisen Danmarks politiske redaktør, Thomas Funding, der her giver et overblik over de fire vigtigste pointer fra udspillet.
Annonce

Her får du overblikket:

1) Regeringen spinner i stor stil

Borgmestre landet over, som havde set frem til at finde ud af, hvad udspillet kom til at betyde i kroner og øre for deres kommuner, blev slemt skuffede torsdag. Først fredag vil regeringen præsentere konsekvenserne af udspillet for de enkelte kommuner. Og det er et udtryk for spin fra regeringens side, mener avisen Danmarks politiske redaktør, Thomas Funding.

- Regeringen vil gerne have debatten til at handle om retfærdighed, værdier, og at vi skal være gode mod de fattige kommuner, og den debat kan man kun holde kørende, så længe der ikke er konkrete beløb på de enkelte kommuner. Det øjeblik, Lemvig Kommune ved, hvor meget den skal betale, så er det det, debatten handler om, og så er det sværere at forsvare alle de værdier, regeringen fremhæver.

2) En sejr for landkommunerne

Udspillet til en ny udligningsordning ser i høj grad ud til at blive landkommunernes sejr, mener Thomas Funding.

- Med forbehold for, at vi ikke har de præcise tal endnu i dag, torsdag, må vi bare sige, at det er de områder, hvor væksten går lidt langsomt og hvor der er udfordringer, som bliver hjulpet i det her udspil. Forslaget har et klart provinsfokus, siger han.

3) Designet til aftale med V

Regeringens udspil er designet til at opnå en aftale sammen med Venstre, mener Thomas Funding. Mange Venstre-borgmestre kan se frem til flere penge til deres kommuner i udspillet til en ny reform, og det bliver svært for Venstre ikke at bakke op om. Derudover åbner man for, at kommuner, som skal betale mere til udligningen end i dag, kan få lov at sætte skatten op og beholde de ekstra skatteindtægter.

- Jeg synes virkelig, det virker designet til at være en aftale, der skal indgås med Venstre. De skal nok finde ting at være imod, men jeg vil være meget overrasket, hvis det her efter et stykke tid ikke ender med en aftale med Venstre.

4) Lemvig er største overraskelse

Især én kommune springer i øjnene på regeringens kort over, hvilke kommuner der i fremtiden vil modtage færre penge i udligning. Uden at kende de eksakte beløb ser det ud til, at udspillet kommer til at koste den vestjyske kommune dyrt, og faktisk kan netop den overraskelse blive en del af forhandlingerne med Venstre.

- Jeg er overrasket over, at Lemvig boner ud på den måde. Og jeg tror, det bliver et isoleret punkt i forhandlingerne med Venstre, siger Thomas Funding.

Han mener, at partifarven på borgmestrene i de enkelte kommuner bliver et afgørende element i forhandlingerne.

- Man ender ofte med at lave en nålestiksændring for at redde en bestemt kommune. Det, tror jeg, bliver en del af forhandlingerne, og jeg bliver overrasket, hvis Venstre ikke forsøger at få afbødet det slag, Lemvig ser ud til at få, siger han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Er der en ledig plads i din boble?

Danmark

Ulven kommer - med hvad?

Annonce