Annonce
Forsvarsminister Trine Bramsen (S) er fredag 3. december indkaldt til samråd om Forsvarets PFOS-forureninger Foto: Nils Meilvang/Ritzau Scanpix
Danmark

Politikere vil have en forklaring: Utrygt og bekymrende, at Forsvaret ikke delte viden om PFAS-forureninger

Forsvarsordførere kritiserer Forsvaret og kræver en forklaring af forsvarsminister Trine Bramsen (S), efter Avisen Danmark og Radio4's afsløringer af, at Forsvaret i flere tilfælde ikke har delt viden om sine forureninger med de kommuner, som skal føre miljøtilsyn.

Forurening: Regeringens støttepartier SF og Enhedslisten retter sammen med ordførere fra Konservative og Venstre endnu engang kritik af Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse.

Det sker, efter Avisen Danmark og Radio4 mandag kunne afsløre, at Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse i flere tilfælde har undladt at dele viden om sine PFAS-forureninger med de kommuner, der skal føre tilsyn med området.

- Jeg synes, det er meget bekymrende, at man ikke sender de her oplysninger videre til tilsynsmyndighederne, siger forsvarsordfører for SF Anne Valentina Berthelsen.

Hos De Konservative får det også panderynkerne frem, og forsvarsordfører Niels Flemming Hansen "stiller sig uforstående over for Forsvars praksis i den her sag".

Christoffer Melson, vikarierende forsvarsordfører for Venstre, er mildest talt heller ikke imponeret over Forsvarets ageren.

- Det understreger det billede, vi har af, at Forsvaret har håndteret det her på en meget utilfredsstillende måde og fortsætter med at gøre det. Det virker meget kritisabelt. Vi vil grave os ned i det og spørge ministeren, hvad der foregår. Indtil videre har det været svært at få ministeren i tale, og det er derfor, vi har kaldt ministeren i samråd, siger han.

Det tegner ikke et særligt betryggende billede, at der faktisk er kommuner, som ikke får de informationer, de har brug for. Og den her sag er rigelig alvorlig i forvejen.

Eva Flyvholm (EL), forsvarsordfører

På fredag er forsvarsminister Trine Bramsen (S) og miljøminister Lea Wermelin (S) indkaldt til et samråd om PFOS-forureninger på statens arealer. Her ønsker forsvarsordfører Anne Valentina Berthelsen (SF) også, at Trine Bramsen redegør for Forsvarets handlinger.

Det samme gør forsvarsordfører hos Enhedslisten Eva Flyvholm.

- Jeg ved ikke, hvorfor disse ting ikke er sendt videre, men der kan ikke være nogen tvivl om, at vi skal sørge for, at Forsvaret giver alle de oplysninger, der er nødvendige, til kommunerne, siger Eva Flyvholm og uddyber sin kritik:

- Det tegner ikke et særligt betryggende billede, at der faktisk er kommuner, som ikke får de informationer, de har brug for. Og den her sag er rigelig alvorlig i forvejen.

SF vil til bunds i sagen

Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse har forklaret sig med, at der ikke er truffet et bevidst valg om ikke at dele informationerne. Styrelsen forklarer, at informationerne er omtalt og konklusionerne fremlagt ved flere møder og ved oplæg for kommuner og regioner.

Det billede kan ingen af de implicerede kommuner dog genkende. De afviser alle at have deltaget i møder, hvor informationerne er kommet frem.

Det faktum, at kommunerne afviser Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelses forklaring, kræver nogle svar fra forsvarsministeren, mener Anne Valentina Berthelsen.

- Når sagen bliver fremlagt på den her måde, og Forsvaret reagerer, som det gør, så kan man jo ikke lade være med at spekulere på, om det siger sandheden. Det må vi have forklaret, og så må vi tage den derfra. Jeg synes, det lyder meget kritisk det her, siger Anne Valentina Berthelsen.

Hvad er PFAS/PFOS?

  • PFAS er en samlebetegnelse for fluorstoffer. Det sundhedsskadelige fluorstof PFOS hører blandt andet til denne gruppe. Det fandtes tidligere i blandt andet skum til brandslukning.
  • Forskning fra EU og USA peger på, at høje værdier af PFAS kan øge risikoen for forhøjet kolesteroltal, påvirkning i leveren, forhøjet blodtryk og stofskiftesygdomme samt påvirkning af immunsystemet med nedsat effekt af vacciner hos børn.
  • Ved graviditet kan høje værdier af PFAS medføre let nedsat fødselsvægt samt let øget risiko for forhøjet blodtryk og svangerskabsforgiftning.
  • Flere studier har desuden vist sammenhæng mellem høje PFOS-værdier og en øget forekomst af nyrekræft og testikelkræft.
  • PFOS er ligesom mange af de andre PFAS-stoffer meget svært at nedbryde. Det har været forbudt at bruge PFOS i brandskum siden 2011.

Venstres vikarierende forsvarsordfører, Christoffer Melson, er også bekymret over Forsvarets forklaring og det faktum, at Forsvaret ikke ønsker at forklare, hvilke møder, der er tale om, eller hvilke dele af rapporten som skulle være blevet delt.

- Der er en masse ting, der ikke ligefrem er betryggende. Det er utrygt for os, men især for de borgere, der bor i nærheden. Vi forventer at få en forklaring, siger han.

Vil se på reglerne

Flere af politikerne mener også, det er problematisk, at Forsvaret ikke nødvendigvis er forpligtet til at sende dokumenterne, før tilsynsmyndighederne spørger om det. Af den årsag er både Enhedslisten og SF parat til at se på, om lovgivningen skal tilpasses.

- Det kan være, at reglerne er for dårlige her. Det, synes jeg også, er noget af det, der skal ses på i forbindelse med hele PFAS-sagen her, siger Eva Flyvholm.

Selv om Anne Valentina Berthelsen vil lade det være op til eksperterne at vurdere, hvordan reglerne skal skrues sammen, mener hun, at de skal kigges igennem.

- Med situationen taget i betragtning mener jeg godt, man kan argumentere for, at der er nogle regler her, der burde være mere generelle, og at sådanne informationer skal fremsendes, siger Anne Valentina Berthelsen.

Christoffer Melson mener, at Forsvaret som offentlig myndighed bør gå foran, når det handler om at dele viden, som kan være vigtig for tilsynene. Samtidig undrer han sig over Forsvarsministeriets måde at håndtere PFAS-problematikken på.

- Vi ved endnu ikke, om ministeren har tænkt sig at tage de her ting alvorligt og begynde at foretage sig noget. Det er en meget speciel sag, hvor der ikke rigtig er nogen, som tager ansvar, siger han.

Forsvarsminister Trine Bramsen (S) kom med en skriftlig kommentar til Avisen Danmark og Radio4's artikel mandag:

"Enhver form for forurening skal ses på med største alvor. Jeg har i den forbindelse forventning om, at relevante myndigheder håndterer kommunikationen med tilsynsmyndigheder", skrev hun.

Miljøminister Lea Wermelin har tidligere givet udtryk for, at der i kølvandet på sagerne med PFAS-forureninger blandt andet skal ses på reglerne for tilsyn.

"De relevante myndigheder er i fuld gang med at danne det store overblik over omfanget af forurening. Når vi har det på plads, er det helt naturligt at se nærmere på reglerne. Her er udenlandske erfaringer med lignende forureninger relevante at have med, og det kommer vi til at dykke ned i", skrev hun til Avisen Danmark og Radio4 i staten af november.

Forsiden netop nu
Danmark

Sygehuse indhenter tidligst pukkel om et år: - Vi står i en meget alvorlig situation

Danmark

DF'er langer ud efter partidronning: Pia blander sig for meget

Erhverv

Ordning med lønkompensation bliver forlænget i to uger

Podcasts

Lyt: Afgørelsens time for DF: Hvem vinder?

Indland

Smittetal runder for første gang 40.000 over et døgn

Indland

Østrig lemper rejseregler: Danskere med tre stik slipper for test

Danmark

Anjas operation er blevet udskudt to gange: - Man skal omstille sig til det hver gang

Ventetider: Anja Kulby Rick fra Sønderborg er en af de tusindvis af danskere, der har fået udskudt en operation som følge af belastning på sygehusene fra coronavirus og sygeplejestrejke. To gange endda.

Danmark

- Vi står jo tilbage med en masse spørgsmål: Borgere skal smide kilovis af kød ud, men det har ikke været farligt at spise det, siger myndighederne

Seden: Harmløst eller potentielt alvorligt?

Udland For abonnenter

Vestens ledere advarer om høj pris for russisk angreb på Ukraine

Det bliver dyrt, hvis Rusland går ind i Ukraine militært.

Danmark

Dall: Derfor er spionsag katastrofal for regeringen

Danmark

Tæt på dødt løb i DF's folketingsgruppe: Henriksen får ny støtte

Danmark

overblikket her: DF's folketingsgruppe er splittet i formandsstrid

Danmark

Alle blå partier vil afskaffe kravet om mundbind

Indland

Regeringen kommer med plan for restriktionerne på onsdag

Erhverv For abonnenter

Utallige landbrugsejendomme ramt af indbrud: To tyverier af kostbart udstyr har kostet maskinstation 1,7 millioner kroner

Kultur For abonnenter

Ralph Fiennes imponerer i 'The King's Man': Overvældende, overrumplende og næsten perfekt

Debat

Kronik: Energi fra sol og vind - der er intet alternativ til grøn omstilling