Annonce
Josephine Donsager og Lasse Eshøj er begge tre år og har været i behandling for kræft i flere måneder. Nu kræver folketingspolitikere svar fra Sundhedstyrelsen, sundhedsministeren og Rigshospitalet  Foto: Simon Trøjgaard Jepsen
Danmark

Politikere raser over nye afsløringer i børnekræftsag: - Det lugter langt væk

Magnus Heunicke er igen kaldt i samråd, efter Avisen Danmark har afsløret, at planer om at centralisere børnekræftbehandlingen i København har været flere år undervejs.

Børnekræft: Sagen om hvor landets kræftramte børn i fremtiden skal behandles tog torsdag en ny drejning. Her kunne Avisen Danmark og DR Nyheder fortælle, at der er næsten tre år siden, at Rigshospitalet indledte en dialog med Sundhedsstyrelsen om at gøre hovedstaden til det eneste sted i landet, man reelt kan behandle børn med den alvorlige sygdom.

De oplysninger bliver ikke modtaget med smil på Christiansborg.

- Det er dybt kritisabelt. Det er netop lige sådan noget som det her, der er med til at skabe mistillid om, hvordan beslutningerne bliver truffet, siger SF’s sundhedsordfører, Kirsten Normann Andersen.

Venstres formand for Sundhedsudvalget, Jane Heitmann, er rasende over de nye afsløringer.

- Jeg blev fuldstændig chokeret, specielt set i lyset af, at vi på samrådet i tirsdags fik et indtryk af, at der på ingen måde var tale om vidtgående centraliseringer i København. Men når jeg læser artiklen i Avisen Danmark, efterlader det et helt andet indtryk, siger Heitmann.

I november kom frem, at Sundhedsstyrelsen arbejdede på en omfattende centralisering af behandlingen af kræftramte børn. Det vil betyde, at jyske og familier skal rejse til København med deres kræftsyge barn, selv om behandlingen i Odense, Aarhus og Aalborg i dag er lige så god som i København. Politikere, overlæger og forældre fra Jylland og Fyn har siden kritiseret Sundhedsstyrelsen og Rigshospitalet i skarpe vendinger.

Sagen kort

  1. I november kom det frem, at Sundhedsstyrelsen har planer om en vidtgående samling af al børnekræft-behandling.
  2. Det ville i realiteten betyde, at børn kun ville kunne blive behandlet for kræft på Rigshospitalet i København - selv om der ikke er noget fagligt at udsætte på behandlingen i Odense, Aarhus og Aalborg.
  3. Det officielle arbejde, der ledte op til Sundhedsstyrelsens anbefaling, begyndte i efteråret 2019.
  4. Men aktindsigter viser nu, at Sundhedsstyrelsen og Rigshospitalet allerede et år tidligere indledte en ”uformel dialog” om Rigshospitalets ønske om at samle behandlingen i hovedstaden.
  5. Arbejdet med en ny organisering af behandlingen af kræftramte børn er udsat indtil efter påske.

Minister kendte ikke til dialog

Tirsdag var Sundhedsminister Magnus Heunicke i samråd om sagen. Her sagde ministeren, at ”han ikke var bekendt med, at der skulle være en læge fra Rigshospitalet eller andre steder, der skulle have løftet denne her problemstilling for Sundhedsstyrelsen”.

Men Avisen Danmarks afsløringer viser, at Rigshospitalets førende overlæge på området, Kjeld Schmiegelow, flere gange har været i dialog med Sundhedsstyrelsen om netop dette. Vel at mærke længe, inden de andre sygehuse og de vestdanske regioner blev involveret.

Han har blandt andet sendt et udkast til et kommissorium og opfordret til, at Schmiegelow og Sundhedsstyrelsens direktør mødtes fysisk. I en mail stod der:

”Vi arbejder meget for at fastholde et godt samarbejde mellem de fire børneonkologiske afdelinger. Derfor er det heller ikke alt, der skrives i en mail. Måske skulle vi tage en snak en dag - telefon eller fysisk møde. Jeg kommer gerne ind”, skrev Kjeld Schmiegelow.

Kortene skal på bordet

Venstres Jane Heitmann har nu kaldt sundhedsministeren i et nyt samråd.

- Det lugter langt væk af noget, som ingen har lyst, at vi dykker ned i, men som jo selvfølgelig skal se dagens lys. For hvad er det, man ikke kan skrive helt åbent i en mail?, siger Heitmann og uddyber.

- Det ville klæde både Sundhedsstyrelsen, ministeren og lægen fra Rigshospitalet at lægge kortene på bordet, så vi kan se hvilke tanker og overvejelser, man har haft. Alt andet giver jo anledning til spekulationer.

SF langer ud efter styrelse

Som loven er i dag, er det Sundhedsstyrelsen, der bestemmer, hvor i landet højtspecialiserede områder som børnekræftafdelinger er placeret. Men hos SF mener man, at de nye afsløringer viser, at Sundhedsstyrelsen ikke skal have det ansvar alene.

- Her mangler der på alle måder gode saglige og faglige begrundelser for, hvorfor man skal omkalfatre hele børnekræftområdet. Derfor giver det også mening, at vi har en politisk diskussion af, om det er Sundhedsstyrelsen, der skal træffe beslutningen, siger Kirsten Normann-Andersen inden hun tørt konstaterer:

- Når vi ikke kan få svar på, hvordan kvaliteten bliver bedre af at centralisere børnekræftbehandling, så har vi som politikere ikke et godt svar til borgerne. Så vil jeg ikke stå på mål for Sundhedsstyrelsens beslutninger.

Avisen Danmark forsøger at få et interview med Magnus Heunicke om sagen, men ministeriet er endnu ikke vendt tilbage. Søren Brostrøm og Rigshospitalets overlæge, Kjeld Schmiegelow, ønsker ikke at stille op til interview. I et skriftligt svar skriver Sundhedsstyrelsen, at det er helt normalt med en uformel dialog med overlæger.

Forsiden netop nu
Udland

75-årigt kærestepar var blandt ofrene i Kongsberg-angreb

Danmark For abonnenter

Kendisser på stemmesedlen har en fordel, men ingen nem genvej til valg

Danmark

Kristendemokraternes formand: Pilen peger på Pape

Podcasts

Fire perfekte podcasts til din efterårsferie

Erhverv For abonnenter

Minister vil GPS-overvåge ulvebestanden

Danmark For abonnenter

Kæmpe-eksplosion, udskældt dommerundersøgelse og dyb krise: Forstå urolighederne i Libanon

Danmark

Løkke i ny bog: Vil skære i SU og ønsker regionalt opgør

I sin nye bog, "Ud af det blå", lufter Lars Løkke Rasmussen flere politiske tanker.

Podcasts

Lyt: Maria ventede et halvt år på hjælp til alvorlige senfølger 3:3

Der gik omkring et halvt år, før senfølgeklinikken i Aarhus havde tid til at tage imod Maria Stefania Ørting Nielsen. Hun er irriteret over ventetiden på behandling for gener, der ofte tvinger hende ud i sygemelding. Årsagen til ventetiden er sygeplejestrejken, forklarer overlæge.

Danmark

Kristendemokraterne klapper ad Rohde: Ingen kan styre mig

Flere af Jens Rohdes (KD) holdninger kan være i konflikt med dele af Kristendemokraternes bagland, og nogle imødeså - med Rohdes egne ord - måske hans tale på partiets landsmøde med en "bæven i maven".

Udland

Politi: Hypotese om gerningsmands konvertering er svækket

Danmark

Vanopslagh: Jeg går ikke op i, at jeg SKAL have prædikatet liberal

Erhverv

Det bliver ikke sagt med blomster: Derfor flygter blomsterhandlerne fra Interflora

Danmark For abonnenter

Engfugle er udfordrede og rovfugle i bedring

Danmark For abonnenter

Kristendemokraterne kræver ligestilling i blå blok

Erhverv

Flere sætter udbudsprisen ned for at få boligen solgt

Kultur For abonnenter

I kulturhusene mødes slægtsforskere og skateboardere og dem midt imellem

Debat

Kronik: Retten til fri kærlighed gælder alle